Kerem, 56 yıl sonra Başkent’i büyüledi

Güncelleme Tarihi:

Kerem, 56 yıl sonra Başkent’i büyüledi
Oluşturulma Tarihi: Nisan 14, 2009 00:00

Türk operası Kerem, 1953’ten bu yana ilk kez Başkent sahnesinde Ankaralılarla buluştu. Ahmed Adnan Saygun’un imzasını taşıyan eser, Türk sanat tarihinde opera tekniğinin uygulandığı ilk büyük yapıt olarak nitelendiriliyor.

Kerem’in prömiyerine Devlet Opera ve Balesi Genel Müdürü Rengim Gökmen, eski Kültür Bakanı Talat Halman ve Hürriyet Gazetesi Yazarı Doğan Hızlan ile seçkin davetliler katıldı.

Kerem operasının, Türk operasının başlangıcı sayıldığını söyleyen Gökmen, "Kerem, Türk opera tarihinde anıtsal bir yapıt. Kerem’in sahnelenişi büyük bir olay, güzel bir olay. Yıllar sonra böylesine büyük ve güzel bir eserin sahnelenmesi gurur verici. Ahmed Adnan Saygun’un eserleri dünyada yankı buluyor. 20. yüzyılın en büyük Türk bestecilerinden olarak görülüyor. Devlet Opera ve Balesi, Türk eserlerini gün ışığına çıkarmaya devam edecek" dedi.

56 yıllık heyecanım dinmedi

Kerem’i 1953 yılında sahnelendiğinde de izlediğini söyleyen eski Kültür Bakanı Talat Halman, "O zaman da büyük bir heyecan duymuştum, şimdi de duyuyorum. 56 yıllık heyecanım hiç dinmedi. Böylesine büyük bir eserin yeniden gün ışığına çıkarılması ve hayat verilmesi gurur verici. Ahmed Adnan Saygun, batı musikisi ile Türk halk temalarını buluşturan büyük bir bestecidir. Kerem’de bu anlamda büyük bir eserdir" diye konuştu.

90 kişilik bir koro, 70 kişilik orkestra ile 200’e yaklaşan kadrosu ile sahnelenen Kerem operası Başkentli sanatseverler tarafından büyük bir heyecanla izlendi. İki perde halinde sahnelenen eserde, Kerem ile Aslı’nın aşkı işleniyor.

Winfried Müller’in yönettiği eseri Mehmet Ergüven sahneledi. Dekor tasarımını Nihat Kahraman’ın, kostümlerini Sevtaç Demirer’in, ışık tasarımını Fuat Gök’ün hazırladığı eserin koreografisi Deniz Çığ düzenledi.

Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!