Kentsel dönüşümde uzlaşmalar hızlandı

Güncelleme Tarihi:

Kentsel dönüşümde uzlaşmalar hızlandı
Oluşturulma Tarihi: Eylül 01, 2018 10:52

Kentsel dönüşümde uzlaşmalar hızlandı

Haberin Devamı

İZMİR Büyükşehir Belediyesi, kentsel dönüşüm çalışmaları kapsamında, etaplar arasındaki uzlaşma görüşmelerinin süresini 3 yıldan 9 aya kadar indirdi. Depreme dayanıklı, sağlıklı ve konforlu binalar yükseldikçe, vatandaşların bu işe olan inancının giderek arttığını ve sürecin ciddi anlamda hız kazandığını söyleyen Büyükşehir Belediye Başkanı Aziz Kocaoğlu, bir ay içinde üç yeni ihaleye daha çıkacaklarını açıkladı.

Çarpık ve sağlıksız yapılaşmaya karşı kentin farklı noktalarında vatandaşların yüzde 100 onayı ile dönüşüm çalışmalarını sürdüren İzmir Büyükşehir Belediyesi, uzlaşma görüşmelerini minimum sürede tamamlayarak üç bölgede daha ihaleye çıkıyor. Depreme dayanıklı konutlar inşa ederken yeşil alanlarıyla, yollarıyla, parklarıyla ve spor tesisleriyle yeni bir kent oluşturmayı hedefleyen Büyükşehir Belediyesi, yerinde ve yüzde 100 uzlaşmayla dönüştürdüğü ilk yapılar olan Uzundere 1. Etap konutlarını bu ay içinde teslim etmeye hazırlanıyor.

UZLAŞMALAR HIZ KAZANDI

İzmir Büyükşehir Belediyesi'nin Uzundere 1. Etap için bölgede 2013 yılında açtığı uzlaşma ofisleri, vatandaşlarla yapılan uzun görüşmelere sahne olmuş, ortada gösterilecek bir örnek bir yapı olmadığı için süreç hayli uzamıştı. Ancak 3. yılın sonunda ihale aşamasına gelebilen Belediye, burada izlediği doğru strateji ile binaları hızla çıkmaya başlayınca, bir sonraki etabın uzlaşma süresi yarıya kısaldı. Verilen sözlerine tutulduğunu ve 1. Etap konutların hızla yükseldiğini gören Uzundereliler, 2. Etap için gerekli işlemlerin tamamını 1.5 yılda tamamladı. Uzlaşma görüşmelerinin olumlu sonuçlanma süresi, bölgedeki 3. Etap'ta ise sadece 9 ay sürdü.

Benzer bir süreç, İzmir Büyükşehir Belediyesi'nin Örnekköy'deki kentsel dönüşüm çalışmalarında da yaşandı. 1. Etap için başlatılan uzlaşma görüşmeleri 2 yıl kadar sürerken, 2. Etap anlaşma süresi 9 ayda bitti.

"ÖRNEKLER ORTAYA ÇIKTIKTAN SONRA HIZLANDIK"

İzmir Büyükşehir Belediye Başkanı Aziz Kocaoğlu, kentsel dönüşüm için yaptıkları depreme dayanıklı, sağlıklı ve konforlu binaların birer birer yükselmesiyle, vatandaşların bu işe olan inancının giderek arttığını ve sürecin ciddi anlamda hız kazandığını söyledi. Başkan Kocaoğlu, "Her zaman söylüyorum. Kentsel dönüşümün başarısının temelinde, karşılıklı güven yatıyor. İzmir bunu sağladı ve başardı. Çünkü Belediye olarak hem vatandaşlarımıza hem de müteahhitlere verdiğimiz sözleri tuttuk. Örnekler ortaya çıktıktan sonra da hızlandık. İlk hedefimiz 40 bin sağlıklı konut üretmek. İzmir'deki bu modelin tüm ülkeye örnek olacağına inanıyorum" diye konuştu. Başkan Kocaoğlu, Örnekköy 2. Etap için 6 Eylül'de, Ege Mahallesi 1. Etap için 27 Eylül'de, Uzundere 3. Etap için de 4 Ekim'de ihaleye çıkacaklarını duyurdu.

ÖRNEKKÖY'DE 6 FARKLI KONUT TİPİ OLACAK

Örnekköy'de 1. etabın temel atma törenini gerçekleştiren İzmir Büyükşehir Belediyesi, 150 konut ve 11 işyerinin inşa edileceği 2. Etap Kat Karşılığı Anahtar Teslimi İnşaat Yapım İşi ihalesine de 6 Eylül Perşembe günü çıkacak. Yıpranmış, sağlıksız ve kaçak yapılardan oluşan Örnekköy proje alanında mevcut durumda 705 adet yapı ve 91 adet işyeri olmak üzere toplam 1291 bağımsız birim bulunuyor. Toplam 3520 konut ve 338 adet işyerinin inşa edileceği proje alanında 60 metrekare (1+1) ,70 metrekare (2+1), 83 metrekare (2+1), 96 metrekare (2+1), 108 metrekare (3+1) ve 123 metrekare (3+1) olmak üzere toplam 6 ayrı konut tipi tasarlandı.

Proje bölgesinde 30 bin metrekare yeşil alan ve rekreasyon alanı, 10 bin metrekare semt spor alanı, içinde kapalı pazar yeri ve sosyal merkez bulunan 3 bin 500 metrekare Belediye Hizmet Alanı ile birlikte yaklaşık 4 bin metrekare büyüklüğünde 3 meydan bulunuyor. Ayrıca bölgede, otopark ihtiyacı için açık ve kapalı otoparklar ile daha önceki imar planında ayrı  yerlerde bulunan 1 adet ilkokul ve 1 adet ortaokulun tek bir yerde toplandığı 15 dönümlük bir eğitim alanı planlandı.

Toplam inşaat alanı 19 bin 42 metrekare olan ve yapım süresi 22 ay olarak belirlenen 2. Etap Kat İhalesinde hak sahiplerinin alacağı dairelerin belirlendiği kura çekim töreni 11 Haziran 2018 tarihinde Noter huzurunda gerçekleştirilmişti.

EGE MAHALLESİ'NDE 'RENKLİ' PROJE

İzmir Büyükşehir Belediyesi, 27 Eylül Perşembe günü Ege Mahallesi 1. Etabı için yapım ihalesine çıkacak. İhale kapsamında firmalar, toplam 9 bin 319 metrekare alandaki adada ticaret, ofis, konut bloğu ile 2 adet konut B bloğu için teklif verecek. Bölgede 572 yapıda toplam 809 birim dönüştürülecek.

Yeni kent merkezinde yer alan, doğusunda Melez Çayı, batısında İZBAN demiryolu hattı ve Kahramanlar Mahallesi, kuzeyinde liman arkasında kalan ve bugün işlevini yitirmiş sanayi alanları ile sınırlanmış 70 bin metrekare büyüklüğündeki bölgede gerçekleştirilecek Kentsel Dönüşüm Projesi, bölgede yaşayanların sahip olduğu kültürel zenginliği ve renkliliği mekana yansıtan yerinde dönüşüm ile hayat bulacak.

UZUNDERE'YE 12 BLOK DAHA GELİYOR

Uzundere Mahallesi Kentsel Dönüşüm ve Gelişim Alanı'nda, yüzde 100 uzlaşma sağlanan 11187 ve 11198 adalar için, 'Metrekare koşullu ticaret alanı kat karşılığı anahtar teslimi' inşaat yapım işi ihalesi 4 Ekim Perşembe günü gerçekleştirilecek. İlk etaptaki 9 bloğu tamamlanan, 2. Etabın da temelleri atılan Uzundere Kentsel Dönüşüm Projesi'nin üçüncü etabı için çıkılan ihale, 2 imar adasında 111 bin metrekare inşaat alanlı 12 blok, 385 konut, 21 konut altı ticaret, 31 ticaret, 120 odalı otel ve 78 ofisi kapsıyor.

İZMİR, (DHA)

FOTOĞRAFLI

 

 

Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!