Kentsel dönüşüm kapsamındaki harçlar geri alınabilecek

Güncelleme Tarihi:

Kentsel dönüşüm kapsamındaki harçlar geri alınabilecek
Oluşturulma Tarihi: Temmuz 28, 2018 11:00

Kentsel dönüşüm kapsamındaki harçlar geri alınabilecek

Haberin Devamı

 

ANTALYA, (DHA) - ANTALYA Müteahhitler Derneği Başkanı Deniz Karataş, kentsel dönüşüm kapsamında yapılan yapılarda, müteahhit veya mülk sahiplerinin ödedikleri tapu devir harcını geri alabileceğini söyledi.

Antalya Müteahhitler Derneği Başkanı Deniz Karataş, kanundaki harç muafiyetine rağmen, kentsel dönüşüm kapsamında yapılan inşaatlardan müteahhitlerin ve arsa sahibinin tapu devir harcı ödediğini söyledi. Bunun iptali için çaba gösterdiklerini ve yatırılan harçların iptalini istediklerini kaydeden Başkan Karataş, bu kapsamında İstanbul mahkemelerinde süren bir davanın karara bağlandığını, 6306 sayılı Afet Riski Altındaki Alanların Kentsel Dönüşümü Kanunu kapsamında yapılan yapılarda, müteahhitler ve mülk sahiplerinin yatırdıkları tapu devir harçlarını geri alabileceğini kaydetti.

Dernek Başkanı Deniz Karataş, yıllardır harçlar konusunda verilen mücadelede bir iyileşme, düzeltme ve düzenleme yapıldığını, yargı kararının da bu durumu destekleyerek olumlu bir sonuç ortaya koyduğunu ifade etti. Buna göre 2014 Temmuz tarihinden sonra tapuda işlemi yapılan daire satışında ödenen tapu harçlarının (yüzde 2 yüklenici-arsa sahibi-satıcı ve yüzde 2 alıcı-müşteri-üçüncü kişi) geri alma yolunun açıldığına değinen Başkan Karataş, "6306 sayılı Kanun kapsamındaki yeni inşaatlarda daireleri paylaşan müteahhidin ve hatta arsa sahibinin, bu daireleri veya işyerini üçüncü kişilere-müşterilere satmasında satıcı sıfatıyla tapuda ödediği yüzde 2 harcın 'harç muafiyeti kapsamında olduğu ve kanuna aykırı olarak alındığı' konusunda İstanbul'da yürütülen davalarda mahkemeler kararını açıkladı" dedi.

Deniz Karataş, şunları söyledi:

"Bu kapsamda sözü edilen tarihten itibaren, tapuda işlemi yaparak müteahhitten veya arsa sahibinden daire alan alıcıların ödemiş olduğu yüzde 2 tapu devir harcının da harç muafiyetinden yararlanması gerektiği, kanuna aykırı alındığı, yapılacak yasal başvurular ve açılacak davalarla geri alınabileceği de ortaya çıktı. 6306 sayılı Kanun kapsamında yapılan yeni yapılardan müteahhit veya arsa sahibi yaptığı ilk satışlardan dolayı ödediği yüzde 2 tapu devir harcını geri almak için mahkemeye başvurabilir."

FOTOĞRAFLI

Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!