Kentsel dönüşüm, 2 mahalleyi hayalet kente çevirdi

Güncelleme Tarihi:

Kentsel dönüşüm, 2 mahalleyi hayalet kente çevirdi
Oluşturulma Tarihi: Kasım 08, 2016 11:06

Kentsel dönüşüm, 2 mahalleyi hayalet kente çevirdi

Haberin Devamı

Alparslan ÇINAR/ANTALYA, (DHA) - ANTALYA'da riskli alan ilan edilen ve kentsel dönüşüm çalışmalarının başladığı 2 mahalle için, kapı ve pencereleri sökülen evler ile moloz yığınları nedeniyle 'Hayalet şehir', 'Suriye'ye döndü' yorumları yapıldı.
Kepez ve Santral mahallelerini kapsayan kentsel dönüşüm projesi uygulanmaya başlandı. 3 bin 245 hak sahibinin bulunduğu ve 20 bin vatandaşın yaşadığı iki mahalle, Çevre ve Şehircilik Bakanlığı'nın raporunun ardından 2014 yılı Aralık ayında çıkarılan Bakanlar Kurulu kararıyla riskli alan ilan edildi. Antalya Büyükşehir Belediyesi'nin hazırladığı proje için referandum yapılarak mahalle sakinlerinin onayı alındı. Eylül ayı itibariyle başlayacak yıkım işlemleri için vatandaşlardan evlerini boşaltmaları istendi. Evlerini taşıyacaklar için Çevre ve Şehircilik Bakanlığı tarafından 750 TL taşıma yardımı 600 TL de kira yardımı yapılacağı bildirildi.
EVLERİN KAPI VE PENCERELERİ SÖKÜLDÜ
Evlerinden taşınan vatandaşlar ev eşyalarının yanı sıra, binaya ait kapı ve pencereleri de sökerek yanlarında götürdü. 2 mahallenin tamamına yakınındaki evlerin kapı ve pencereleri sökülmüş, sökülmeyenlerin ise camları kırılmış halde mahalle kaderine terk edildi. Sokaklarda sadece iş makinelerinin sesinin duyulduğu iki mahallede bazı evlerin içi ise kedi ve köpeklerin yuvası oldu. Mahalle sakinlerinden bazıları, evlerin ahşap kapı ve pencerelerinin ev sahipleri tarafından sökülerek satıldığını öne sürdü.
MAHALLEYE GİRİŞ ÇIKIŞ YASAK
Boşaltılan evlerden birçoğunun iş makineleri ile yıkılarak moloz haline getirildiği görüldü. Molozlar arasında bazı evlerin yanındaki ağaçların korumaya alındığı ve kesilmemesi gerektiği yönünde uyarılar dikkat çekti. İki mahallenin ana giriş çıkışlarının yanı sıra ara sokakları da beton bloklarla kapatılarak mahalleye araç giriş çıkışı tamamen yasaklandı. Mahalle giriş çıkışlarına '6306 sayılı afet riski altındaki alanların dönüştürülmesi hakkında kanunla riskli bölge ilan edilmiştir. Hurdacı, dilenci, satıcı ve pazarlamacı giremez' uyarıları dikkat çekti. 2 mahallede bulunan 5 cami 1 ilkokulun da kentsel dönüşüm kapsamında yıkılacağı, 3 cami ve 6 okulun yeniden yapılacağı ifade edildi.
3 BİN 245 HAK SAHİBİ
Hak sahiplerine metrekaresine göre daire verileceğini belirten Kepez Mahalle Muhtarı Yusuf Küçükkaya, projeyi desteklediklerini söyledi. 3 bin 245 hak sahibinin hakkını alacaklarını belirten Küçükkaya, kentsel dönüşüm ile hak sahiplerinin parsele göre daha karlı olduklarını söyledi. Vatandaşın yüzde 97'sinin projeyi oylayarak kabul ettiğini de belirten Muhtar Küçükkaya, "Şu anda 2 mahalle tamamen boşaltıldı sayılabilir. 5- 10 kadar ev kaldı, onlar da boşaltılacak. Evrak teslim edenler var, onları bekliyoruz. 2017 yılbaşına kadar yıkım işleri bitecek. Sonra altyapı işlemleri tamamlanıp daha sonra da müteahhitler girecek."
'SURİYE'YE, HAYALET KENTE BENZEDİ' YORUMLARI
Muhtar Küçükkaya, molozlar ve kapı pencereleri sökülen evler nedeniyle iki mahalle için 'Suriye'ye benzedi, hayalet kent oldu' yorumlarının yapıldığını da belirterek şöyle konuştu:
"Görüntü çirkin. Yıkım işlemi biraz daha acele yapılsa iyi olur. Burada şantiye kuruldu ve molozlar öğütülerek altyapıda kullanılacak. Mahallenin içinden tramvay geçecek. Kesilen ağaçların yerine yenileri dikilecek. Vatandaşların ağaçlarına isimleri yazılacak ve gelip ağacını bulabilecek. Vatandaşlar pencerelerini kapılarını kendileri söküyor, satıyor. Hurdacıya satıyorlar. 2018 yılı sonunda evler teslim edilecek."

FOTOĞRAFLI

Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!