Kendini unutanlara Şahmeran ve Zümrüdüanka

Güncelleme Tarihi:

Kendini unutanlara Şahmeran ve Zümrüdüanka
Oluşturulma Tarihi: Mart 03, 2017 10:18

Usta heykeltıraş Mehmet Aksoy’un Karaköy’ün yeni galerisi Anna Laudel Contemporary’deki sergisi sadece güzel eserler sunmuyor, insana dair bir hatırlatmada da bulunuyor: “Artık doğal değiliz; hatta doğaya karşıyız, kendi doğamıza bile.”

Haberin Devamı

Şehirde heykel sergisine rastlamak çölde vahaya rastlamaktan daha zor. Bu yüzden bulduğunuzda kaçırmamanız gerekiyor. Hele Mehmet Aksoy gibi üstün bir sanatçıya denk gelirseniz...

Kendini unutanlara Şahmeran ve Zümrüdüanka

Mehmet Aksoy’un ‘Çekicin Rüzgârındaki Ezoterik İllüzyonlar’ isimli sergisi Anna Laudel Contemporary’de 20 Nisan’a dek gezilebilir.

Aksoy bu sene 55’inci sanat yılını kutluyor. Karaköy’ün yeni galerisi Anna Laudel Contemporary’de ziyaret edebileceğiniz ‘Çekicin Rüzgârındaki Ezoterik İllüzyonlar’ı bu yüzden bir kutlama olarak da görebiliriz. Türkiye’nin en verimli heykeltıraşlarından Aksoy’un ışık ve gölge oyunlarıyla, şaman geleneğiyle, Kibele’yle, Anadolu motifleriyle, doğa içindeki insanla, çoğunlukla son dönem işleriyle (2017’de verdiği eserler dahil), dahası heykellerin yanı sıra yağlıboya resimlerle yaptığı bir kutlama (Sanatçının son sergisini beş yıl önce düzenlediğini hatırlatalım).

Haberin Devamı

Kendini unutanlara Şahmeran ve Zümrüdüanka

Perisperi Dansı (2017, metal)

Sergi Aksoy’un manifestosuyla başlıyor. Sanatçının eserleri kadar önem verdiği bu sözleri olduğu gibi aktaralım: “Şamanların taşıdığı enerji ve onun güce dönüştürülmesi çok cezbedici benim için. İnsan ve insan doğası günümüzde teknolojiye yenik düştü. Kendimizi unuttuk; vücudumuzla ilişkimiz azaldı. Artık doğal değiliz; hatta doğaya karşıyız, kendi doğamıza bile. İnsan doğasının çıkarabileceği enerjinin çok azıyla idare ediyoruz. Ayaklarımızı koşu bantlarında, doğayı ancak pikniklerde yaşıyoruz. Sular, topraklar, ağaçlar, hayvanlar artık mukaddes değil. Ruhları yok. Doğal değerler artık değerli değil... Anlamlı hiç değil. İşte kaybolan bu değerleri yeniden bulmak, köklerimize dönmek ve içimizdeki enerjiyi aktif hale getirip çıkarabilmek yani kendine dönmek bence günün sorunu.”

Kendini unutanlara Şahmeran ve Zümrüdüanka

Haberin Devamı

Şahmeran (2017, taş - mermer - metal)

Karaköy Bankalar Caddesi’ndeki Anna Laudel Contemporary, üç kata yayılan, potansiyeli yüksek, ferah bir sergi mekânı. Aksoy’un sergisi, dört yıl boyunca Bağdat Caddesi’nde Art350 Galeri ismi altında hizmet veren galerinin, yeni taşındığı Avrupa yakasındaki ikinci sergisi (İlki Berlin’deki Bernheimer Gallery’nin işbirliğiyle hazırlanan ‘Ne Zaman Oynamayı Bıraktık’ isimli sergiydi). Girişte sizi karşılayan Şahmeran (Taş, metal, mermer) ve metalden ‘Zümrüdüanka’ya özel dikkat! Köklere dönmek için masalların içinden geçebilirsiniz.

Kendini unutanlara Şahmeran ve Zümrüdüanka

Zümrüdüanka (2014, metal)

Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!