Kendine inanmayan çocukların performansı düşüyor

Güncelleme Tarihi:

Kendine inanmayan çocukların performansı düşüyor
Oluşturulma Tarihi: Kasım 24, 2015 17:15

ABD Illinois Üniversitesi’nde yapılan araştırmaya göre, çocuklar doğuştan gelen bir yetenekleri olmadığına inandıkları alanlarda başarısızlığa sürükleniyor.

Haberin Devamı

Dünyanın önde gelen akademik dergilerinden Psychological Science’ta yayımlanan araştırma, çocukların doğuştan gelen bir yetenekleri olmadığını düşündükleri alanlarda başarısız olduklarını gösterdi. Illinois Üniversitesi’nden Prof. Andrei Cimpian yönettiği araştırmayı şöyle anlattı:”Bazı çocuklar bir konuda iyi performans gösterip gösteremeyeceklerinin doğuştan gelen yeteneklerine bağlı olduğunu düşünüyor. Araştırma, bu inancın akademik performansa etkilerini ortaya çıkarıyor. Bu inancın çocuklarda nasıl ortaya çıktığını anlamamız çok önemli.”

Olumlu mesaj başarıyı artırıyor

Araştırma, doğal yetenek inancının yerleşmesinde, sosyal etkinin önemli olduğunu gösterdi. Çalışmada 4 ile 7 yaşında kız ve erkek çocuklardan oluşan iki gruba farklı görevler verilerek, alanlarda hangi cinsiyetin daha iyi olduğu vurgusu da yapıldı. Kız çocuklarının iyi olduğunun söylendiği çalışmalarda, araştırmaya katılan kızlar yüksek performans gösterirken, erkeklerin başarısında düşüş gözlemlendi. Aynı şekilde erkeklerin daha iyi olduğu görevler sayıldığında, onların performansı yükselirken, kızlarda başarı düştü. Prof. Andrei Cimpian, bu araştırmanın iki yönlü olduğunu söyleyerek, “Yanlış mesaj gönderdiğinizde performans düşüşe geçerken, aynı şekilde olumlu mesajlarla performansı geliştirmek mümkün oldu. Bu da cesaretlendirme konusunda önemli ipuçları veriyor” dedi.

 

 

 

 

 

Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!