Kendi kendimizi nasıl kurtarırız?

Pazar gününden beri depremle ilgili durum tahlili yapıyoruz, sistemi eleştiriyoruz, tabut ev yapanları kınıyoruz, üzüntümüzü ve sinirimizi nasıl dile getireceğimizi şaşırıyoruz...

Haberin Devamı

İnsan hayatının ne kadar ucuz olduğuna şahit olmaya devam ediyoruz, siyasetçi yalanları dinlemekten şişiyoruz, dinledikçe sinirleniyoruz, kalbimiz parçalanıyor, çaresiz hissediyoruz...
Şimdi şöyle bir duralım. Tepki göstermek dışında neler yapabileceğimize bakalım. Van depreminde gördük ki, hayatımız birbirimize bağlı.
Acil durumlarda kaosa sürüklenmemek için ne yapmamız gerektiğini bilmek zorundayız.
Biliyorsunuz, depremden sonra ilk 72 saat, hayat kurtarmak açısından önemli. Ve biliyorsunuz ülkemizde ilk 72 saat deprem bölgesine sadece AKUT ve sırt sıvazlayacak yöneticiler ulaşabiliyor...
Yardım konusunda nasıl kenetlenebileceğimizi gösterdik.
Fakat gözden kaçırdığımız bir konu var ki, o da her şeyden önemli: İlk 72 saatte hayat kurtarmak. İşte, “Ne yapmalıyız?” sorusunu sorduğunuz noktada Mahalle Afet Gönüllüleri Projesi devreye giriyor.
Kendi yaşamımızı birbirimizin desteğinin kurtardığı şu günlerde, belki de en önemli kuruluşlardan biri. Proje, profesyonel ekiplerin yetersiz kalması nedeniyle, halkın kendi kendine müdahale etmesi gerçeğinden yola çıkmış.
Gönüllülere hem eğitim, hem de malzeme temin ederek mahalle düzeyinde afete hazırlık birimleri yaratıyor ve çok güzel bir iş yapıyor.
Verdiği eğitim, temel nitelikte ilkyardım, yangına müdahale ve hafif arama kurtarma başlıklarından oluşuyor. Bugün itibariyle 89 mahallede 4288 MAG var.
Siz de mahallenizdeki MAG Projesine katılın, yoksa oluşturulmasını sağlayın. Hem kişi hem de mahalle sayısının artması demek, deprem ve yıkım söz konusu olduğunda daha fazla insanı kurtarmamız demek.
Bunun için www.mag.org.tr adresine bakın, Mahalle Afet Gönüllüleri başvuru formunu doldurun 0212 296 21 20 numaralı faksa ya da Merkez Mah. Halaskargazi Cad. No:175, Ali Koçman Apt. Kat:6 D.6 Şişli / İstanbul adresine gönderin.
Mahalle muhtarlıklarına İlçe Afet Yönetim Merkezlerine de başvurabilir, 0212 296 54 90 numaralı telefondan bilgi alabilirsiniz.

Haberin Devamı

Pazar günü Küçükçiftlik Park’tayız

Pazar günü, İstanbul Maçka Küçükçiftlik Park’ta yapılacak “Van için Rock” organizasyonuna dikkatini çekiyorum sevgili desteğini ihtiyaç sahiplerinden esirgemeyen Habitus okuru. Konsere bizzat katılamazsanız bile Biletix’ten bir bilet alın.
Çünkü toplanacak tüm gelir Kızılay’a bağışlanacak.
Şebnem Ferah’tan Emre Aydın’a, Duman’dan Aylin Aslım’a, Hayko Cepkin’den Mor ve Ötesi’ne 40’ı aşkın müzisyen ve grup, depremzedelere destek olmak için sahnede olacak. Organizasyonda emeği geçen herkese şimdiden teşekkür etmeli.
Kapı açılış saati sabah 10. Kaçırmayın derim.

Yazarın Tüm Yazıları