Kendi aşk hayatım berbat

Güncelleme Tarihi:

Kendi aşk hayatım berbat
Oluşturulma Tarihi: Ocak 15, 2011 00:00

Aşkım Kapışmak’ın ismi gerçek, uzmanlığı davranış bilimleri ve iletişim. ‘Kadınlar Sağdan Erkekler Soldan’ kitabında iki cinsin farklarını mizahi bir dille anlatıyor.

Haberin Devamı

Beyinde duygusallığın ön planda olduğu sağ lobu kullanan kadınlar ve içe dönük yaşamaya sebep olan sol lobu kullanan erkeklerin sorunlarına eğiliyor. Ama çiftlere ilişkileri konusunda profesyonel destek de veren Kapışmak’ın kendi özel hayatı pek iyi gitmiyor. Hayatına girenler fazla farkındalıktan dolayı onu terkediyor.

Adınıza bakılırsa espritüel bir aileniz var herhalde.
- Doğduğumda anneannem “Adı Aşkım olsun. Herkes çok sevip aşık olsun” demiş. Ailem erkek çocuğa bu ismi koymakta direnmiş. Ama anneannem baskın bir karakter olduğundan kabul edilmiş. Açıkçası bana iyi bir yatırım yapmış. İsmim sayesinde, markalaşmak için uğraşmadım. Kimse unutmuyor.
İlişkilerle ilgili tam olarak ne yapıyorsunuz?
- İkili ilişkilerde bireysel farkındalığı artırıyorum. Kişinin “Ben kimim ve karşı taraftan beklentim ne?” diye sormasını sağlıyorum.
Nasıl oluyor bu?
- Öncelikle sağlıklı bir ilişki için dediklerimi yapmaları şart. Onları dinledikten sonra ödevler veriyorum. Her adamın evde, her kadının da ev dışında bir uğraşı olmalı. Böylece birbirlerine bağımlı olmazlar. Belli günlerde bazı şeyler birlikte yapılmalı; çocuğun ödevi, alışveriş, yemek gibi. En önemlisi de ilişki toplantısı. Haftada bir saat kimliklerini eleştirmeden, sadece davranışları eleştirerek tartışıyorlar.
Daha çok kimler geliyor?
- Bakanlıklardan tutun da futbol takımlarına kadar çalıştığım çok kişi var. En önemlisi erkeğin bana inanması. Kadınlar zaten inanmış olarak geliyor. Çoğunlukla erkekler, kendilerinde sorun görmediği için güven zorluğu çekiyor. Oysa, sorun yüzde 65 onlardan kaynaklanıyor.

Haberin Devamı

HAYATLARINA KAMP KURUYORUM

Çiftlerle nerede buluşuyorsunuz? Süreç nasıl ilerliyor?
- Hayatlarına kamp kuruyorum. Uygun olduklarında, yarım günü onlarla geçiriyorum. Bir köşede oturmuyorum. Ailenin bir ferdi gibi davranıyorum. Sohbete katılıp sorular soruyorum, televizyon izlerlerken bile davranışlarından pek çok şey çıkıyor.
Ne kadar samimi, gerçek kendileri olabilirler ki...
- Yapaylıkları tabii ki olacak. Ama bu en fazla bir saat sürüyor. Bardağı koyuş şekli, “canım” deyişi bir anda doğala dönüyor. Bundan sonra ortaya laf atıp tartışmalarını sağlıyorum. Sonra da hakem oluyorum. İzlenimleri aktarıp çözüm arıyoruz. Kişinin kendine sormadıklarını sorup keşfetmesini sağlıyorum.
Peki, sizin ilişkileriniz nasıl?
- Misyonumu biraz abarttım. İlişkilerime zarar verdim. Hayatıma ciddi anlamda dört kişi girdi, hepsi ‘fazla farkındalık’tan dolayı gitti. Eh, terzi kendi söküğünü dikemiyor. Mesela hiçbir zaman “Ben iyi sevişirim” demiyorum. “Bu kadar anlattığına göre her konuda çok iyidir” diye düşünüyorlar. Ama bu yöntemleri uygularsam, sahtekar olurum gibi geliyor.
Yalnız mısınız?
- Evet. Evin dışında bile tek başıma insanları gözlemlerim. İlişkiye çok az zaman ayırırım. Bu da partnerinize yetmiyor.

Haberin Devamı

SORUN: EŞİM BENİMLE İLGİLENMİYOR

Kadın ve erkeğin iletişim kanalları farklı. Kadınlar duyumlarından hafızaya alıyor, erkekler görsel imaj kuruyor. “Görüntü önemli değil” erkekler için büyük bir yalan. En büyük sorun “Partnerim, boşaldıktan sonra sırtını dönüp yatıyor.” Erkek için sevişme kadını gördüğü anda başlıyor. Kadınsa bu moda, dokunulduğunda geçiyor. Aynı süreçte buluşamıyorlar. Kadınların “Eşim benimle ilgilenmiyor” sorunu iletişimsizliğe dayanıyor ve kadınlardan kaynaklanıyor. Çünkü “Değersizsin, bize yetemiyorsun” mesajı veriyor. Erkek yeterli olduğu başka bir kadın ya da ortam arar. Erkek sorun yaşadığında susar, kadınsa konuşur.

ÇÖZÜM: SARILARAK FİLM İZLEYİN

Haberin Devamı

Erkek sağlıklı bir ilişki için paylaşmayı öğrenmek zorunda. Örneğin sarılarak film izlenmeli. Erkek, hemen sevişmek istememeli. Birlikte yemek yapmayı, alışverişe çıkmayı denemeli. Kadınsa “Bana yeterlisin, iyi geliyorsun” mesajı vermeli. İki kilo elma aldığında “Ben sana bir kilo al demiştim” yerine “Ne iyi etmişsin fazla alarak” demek onu gururlandırır. Mutlaka eleştirmek gerekiyorsa önce iyi tarafını söyleyip ardında “ama...” ile devam edilebilir. Sakın başka erkekle kıyaslamayın. Her kadın başka biri gibi olmak isteyebilir. Ama erkeklerin doğasında bu yok.

İSMİMDEN DOLAYI KUŞKULANIYORLAR

İsmim büyük problem. Örneğin neşeli bir kadın vardı. Bir gün asık suratla geldi; “Eşime ‘Para bırak Aşkım’a gideceğim’ deyince ortalık karıştı” diye anlattı. Telefonda “Aşkım” diye kayıtlı birinden şüpheleniyorlar haliyle. Haftada iki-üç kez gizli numaradan aranıp ısrarlı bir “Kiminle görüşüyorum” sorusuyla karşılaşıyorum. Adımın Aşkım olduğunu öğrenince rahatlıyorlar. MİT’ten arkadaşına araştıran bile var.

Haberin Devamı

YATAKTA ERKEKLER SKOR KADINLAR TEMAS PEŞİNDE

Türkiye’de cinsellik hala tabu. Cinsellikte nelerden hoşlanılıyorsa partnere anlatılabilmeli. Erkekler, skor peşinde koşuyor. Oysa cinsellik paylaşımdır, bütün olmaktır. Yatak odasında ego sorun çıkarır. “Erkeğim” diye baskın olmamalı, dokunuşlar artmalı. Orgazm sona bırakılmalı, bunun için sevişilmemeli. Ödev olarak özellikle erkeğe iki hafta sadece ön sevişme tavsiye ediyorum. Kadınlar hemen “Bir daha buraya gelmez” diyor. Ama uyumlu erkekler iyi sonuçlar alıyor.

ERKEKLERİ YARIM SAAT RAHAT BIRAKIN

Bilimsel verilere göre kadın beyni günde 20 bin kelime üretirken, erkekler 7 binde kalıyor. Kadın algısı daha zengin; bardağa baktığında beş bilgi alıyorsa, erkek iki bilgi alıyor. Bu durum aktarımı da değiştiriyor, kadın çok konuşuyor. Erkek işyerinde ve yolda 7 bin kelimenin çoğunu harcıyor. Haliyle evdeki diyalog azalıyor. Kadının mola vermeyi öğrenmesi gerekiyor, erkeklerin 30 dakika dinlenmeye ihtiyacı var. Bu olmazsa kadın “Benimle ilgilenmiyorsun” demeye başlayabilir.

Haberin Devamı

OYUNCULUK EĞİTİMİ DE ALDI

Aşkım Kapışmak (32), Marmara Üniversitesi’nde tekstil eğitimi bölümünden sonra Kaliforniya Newport Üniversitesi’nde davranış bilimleri okudu. Bakırköy Zihinsel Engelliler Derneği ve Bahçelievler Çocuk Esirgeme Kurumu’nda gönüllü çalıştı. Oturumlarını renklendirmek için Müjdat Gezen Sanat Merkezi’nde oyunculuk eğitimleri aldı. NLP ve hipnoz kurslarına katıldı. Kurum ve kişilere seminerlerin yanı sıra eğitimler de veriyor.

Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!