Kemalpaşa'da Mobil KETEM Projesi tanıtıldı

Güncelleme Tarihi:

Kemalpaşada Mobil KETEM Projesi tanıtıldı
Oluşturulma Tarihi: Kasım 29, 2016 19:17

Kemalpaşa'da Mobil KETEM Projesi tanıtıldı

Haberin Devamı

İZMİR'in Kemalpaşa İlçesi'nde, Mobil KETEM Projesi kapsamında tanıtım toplantısı yapıldı.
Kemalpaşa Dere Mesire Alanı Atatürk Salonu'nda, İzmir İl Sağlık Müdürlüğü ile Kemalpaşa İlçe Toplum Sağlığı Merkezi Başkanlığı tarafından Mobil KETEM Projesi tanıtım toplantısı gerçekleştirildi. Programa; İzmir Valisi Erol Ayyıldız'ın eşi Uzm. Dr. Dilek Didem Ayyıldız, Kemalpaşa Kaymakamı Kamuran Taşbilek, Garnizon Komutanı Jandarma Binbaşı Erhan Gönülbağı, Kemalpaşa Belediye Başkanı AK Partili Arif Uğurlu, İzmir Halk Sağlığı Müdürü Uzm. Dr. Bediha Salnur, Kemalpaşa Toplum Sağlığı Merkezi Başkanı Dr. Erol Pektaş ile vali yardımcılarının eşleri, kamu kurum ve kuruluşları temsilcileri ve üyeleri, daire amirleri ve vatandaşlar katıldı.
Açılışta konuşan Dr. Erol Pektaş, merkezdeki çalışmalarla ilgili bilgi verdi. Kemalpaşa'da 2014-2015 yılları arasında toplam 2 bin 341 vatandaşın tarama işlemini yaptıklarını söyleyen Pektaş, "2016'da 10 aylık dönemde Kemalpaşa'da 8 bin 771 kişinin Kanser taramasını gerçekleştirdik. Yaptığımız taramalarda şu ana kadar toplam 150 kişide HPV virüsü yakaladık (Kansere sebep olan bir virüs). Gaytada gizli Kanda (Kolon Kanserine Sebep Olan Bir virüs) 77 kişide pozitif sonuç yakaladık. Yapmış olduğumuz bu taramalar sayesinde kanseri erken teşhis ederek hayat kurtardık. Bu taramalarda emeği geçen Kemalpaşa Toplum Sağlığı Merkezi çalışanlarına ve bizlere her konuda destek olan İzmir Halk Sağlığı Müdürümüz Sayın Uzm. Dr. Bediha Salnur'a huzurlarınızda teşekkür ediyorum" dedi.
İzmir Halk Sağlığı Müdürü Uzm. Dr. Bediha Salnur ise kanserin oluşmadan tespit edilmesinin önemine dikkat çekti. KETEM bünyesinde rahim ağzı, meme ve kolon kanseri için ücretsiz taramalar yapıldığını belirten Salnur, "Mobil Kanser Tarama TIR'ımızla Kemalpaşa'da start verdik ve bu kanser taramalarımıza daha büyük bir ivmeyle devam edeceğiz. Amacımız vatandaşlarımızın ayağına gitmek, böylece daha fazla vatandaşımızı Kanser taramasında geçirmek" dedi.
Uzm. Dr. Dilek Didem Ayyıldız ise taralamarın önemine dikkat çekerek, sağlıklı bir kadının, rahim ağzı ve meme kanseri taramalarını 2 ile 5 yılda bir yaptıracağını ifade etti. Ayyıldız, "ancak bu taramaları ihmal ederse, çekinirse, korkarsa, direk kansere yakalanma riski artıyor ve yakalanırsa 2 veya 3. basamak dediğimiz, devlet hastanesi veya üniversite hastanelerinde zorlu bir süreç onu bekliyor. 2 yılda bir göğsünü açmaya utanan kadınımız, ayda bir veya iki ayda bir ameliyat olacak, sürekli muayene olacak. Maalesef kanser erken tanı ile önlenemediğinde ve kansere yakalandığında, kadınlarımızı zorlu bir süreç bekliyor. Sonuç olarak, kanseri önlemenin yolu, gen tedavisi sonuçlanana kadar erken tanıdır. Erken tanı olacak, kanser duracak. Erken tanı olmaz ise kanser ihtimali devam edecek" dedi.
Meme ve rahim ağzı kanser vakalarının oldukça yaygın ve ölümcül kanser türleri olduğunun altını çizen Ayyıldız, "Lütfen bu taramalarımızı ihmal etmeyelim. KETEM'ler bu taramaları ücretsiz yapmakta. Taramalar çok kısa sürede yapılmakta ve hastanın canını yakmaz. Özellikle mahremiyet çekincesi olan kadınlarımızın eşlerinden rica ediyorum, bu taramaları hatırlatmalarını. Telefonlarda, iş yerimizde, sokaklarda diyalog kurduğumuz herkese, bundan bahsetmeye çalışalım" dedi.
Program, Kemalpaşa Rekreasyon önünde bulunan, Erken Tanı TIR'ı "Pembe Prenses" in gezilmesiyle sona erdi.

Ümit YILDIZ / KEMALPAŞA (İzmir), (DHA)
FOTOĞRAF


 

Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!