Kemal Unakıtan'a basit sorular

MALİYE Bakanı Kemal Unakıtan ve ailesi, trilyonlarla oynuyor. Şirketleri birbirini kovalıyor. Allah onların tuttuğunu altın ediyor! İnşallah daha çok kazansınlar. Amin. Ancak ben şimdi Unakıtan'a birkaç soru soracağım.

Amacım aklanmasıdır! Yanıtları çok basittir, yarım saat içerisinde hazırlayıp gönderir. Ben de burada sizlere aynen iletirim. Eğer yanıt vermezse, verinceye kadar burada sorarım. İşte sorularım:

1- Milyonlarca dolar sermayesi, cirosu olan şirketlerinizde eşiniz, oğlunuz ve kızlarınız ortak. Onlar gelir vergisi mükellefi oldu mu?

2- Olduysa, son beş yılda ne kadar kazanç gösterip ne kadar vergi ödediler?


3- Bunlar, bu şirketlere koydukları sermayeyi nereden buldular? Örneğin miras, piyango, loto, toto gibi yollarla gelir mi elde ettiler? Kredi veya birilerinden borç mu aldılar?

4- Şirket sermayelerini daha önceden kazandılarsa, daha önce gelir vergisi mükellefi olmuşlar mıydı? Oldularsa ne kadar kazanç bildirip kaç lira vergi ödemişlerdi?

5- Eşiniz, oğlunuz ve kızlarınız şirketlere koydukları milyonlarca dolarlık sermayeyi sizden borç aldılarsa, siz son beş yıl içerisinde ne kadar kazanç bildirdiniz ve ne kadar gelir vergisi ödediniz?

6- 2005 yılında yaklaşık 22 trilyon 163 milyar lira ciro yapan aile şirketlerinizden
(yumurtacı) AB Gıda A.Ş.'nin devlete ödediği KDV "sıfır" mıdır?

(Bu soruları lütfen 'vergi gizliliği var' diye geçiştirmeye kalkışmayın. Maliye Bakanı olarak bilirsiniz. Her işyerinde, bakkal dükkánlarında bile vergi levhaları vardır, gösterilen gelir ve ödenen vergi orada yazılıdır.)

***

Şimdi Unakıtan'a birkaç soru daha soracağım. Numara sırasıyla devam edelim:

7- Ankara Zirvekent'te içinde yüzme havuzu ve spor merkezi bile bulunan sitede Maliye Bakanlığı'na ait görkemli bir dairede oturuyorsunuz. Lojmanın aylık aidat gideri 275 YTL (275 milyon lira). Bu aidat giderini site yönetimine siz mi ödüyorsunuz, yoksa Ankara Deftardarlığı mı? Eğer devlet ödüyorsa, niçin ödemeyi cebinizden yapmıyorsunuz? Örneğin, aynı yerde oturan Gelir İdaresi Başkan Vekili Osman Arıoğlu cepten öderken, bu para zat-ı alinize çok mu geliyor?

8- Hükümet siyasetçilere lojmanları yasaklamadı mı? Milletvekili lojmanları satılmıyor mu? Siz niçin lojmandasınız? Üstelik orada Maliye'nin dört dairesi var, birini de üç yıldan beri boş tutuyor musunuz? Niçin, hangi akla hizmet amacıyla?

9- Cumhuriyet döneminde sizden başka soyadı ile ürün çıkarıp bunları pazarlayan, satan, sattıran bir bakan ve ailesi var mı? Ben bilemedim, siz biliyor musunuz?

10- Aile şirketinizin pastörize yumurta reklamlarını AKP'li Ankara Büyükşehir Belediyesi'nin EGO metro kartlarında da görüyorum. Bu iş için EGO'ya kaç para ödediniz? Belgesi nerede?

11- Mısır, gübre ve pastörize yumurta işleriyle birlikte oğlunuz Abdullah otomotiv işine de girdi mi? Wolkswagen, Audi, Seat marka otomobil ve hafif ticari araçların yetkili satıcılığını ve servisini yaptı mı? İstanbul'da 15 milyon dolarlık yatırımla AVEK Otomotiv'i kurdular mı? Eğer kurdularsa, bu 15 milyon doların ne kadarını oğlunuz ödedi ve bu parayı hangi kaynaktan karşıladı?

Eğer şimdi ayrıldı ise niçin ayrıldı ve ne kadar para aldı?


Kızınızın Telsim-Vodafone ilişkisinde ihale ayrıntıları için arabuluculuk yaptığı, Telsim binasında taraflarla bir araya geldiğine falan burada hiç değinmiyorum.

Evet, bu sorularıma Kemal Unakıtan tarafından gönderilecek yanıtı sabırsızlıkla bekleyeceğim.

***


AKP Balıkesir Milletvekili Turhan Çömez dün Kemal Unakıtan'a çok ağır bir mektup gönderdi. Yenilir yutulur lokma değil. Son gensoru oylamasına değiniyor, "káğıt üzerinde aklandınız ama vicdanlarda aklanmadınız" diyor. Mektup şöyle bitiyor:

"Yeter artık, bize, partiye ve ülkeye yük oluyorsunuz. Sizi artık taşıyamıyoruz. İstifa edin."

Sevgili okuyucularım, Kemal Unakıtan artık o makamda oturamaz. Bu yama dikiş tutmaz. Bu terazi bu sıkleti çekmez.

Afra tafrası, o hava atmaları, milletin malını mülkünü "babalar gibi" satması yetmez.

Bu saatten sonra değil Recep Tayyip Erdoğan, gökten ilahlar bile inse onu kurtaramaz.

Bir vade mi desem, üç vade mi desem!.. Kemal Abisi çok yakında yolcu! Eli mahkûm, koruması altına alıp sahip çıktığı sevgili abisini elleriyle uğurlayacak.

(Emin Çölaşan'ın notu: Unutmasın, yukarıdaki sorularıma Unakıtan'dan yanıt bekliyorum. Nasıl olsa gidiciyim diye ihmal etmesin!)
Yazarın Tüm Yazıları