Kemal, Kemal’i bugün kurtarıyor

İKİ Kemal Unakıtan var. Biri, AKP milletvekili olmadan önce Al Baraka’da görev yapan Kemal Unakıtan. İkincisi, Maliye Bakanı Kemal Unakıtan.

Aslında iki Kemal Unakıtan aynı kişi. Ama, Maliye Bakanı Kemal, Al Baraka’da görev yapan Kemal’i kurtarıyor!.. Bugün!.. Bütçe Plan Komisyonu’nda!.. Her türlü yolsuzluğa karşı mücadele yemini etmiş AKP’lilerin oylarıyla!..

Görüşülen tasarının adı biraz karışık. Bazı Kamu Alacaklarının Tahsil ve Terkinine İlişkin Yasa Tasarısı. Hele de, 3. madde (b) fıkrası iyice karışık:

‘Sahte veya muhteviyatı itibariyle yanıltıcı belge düzenleme veya bu belgeleri kullanma fiillerinin aracılı ihracat suretiyle işlenmesi halinde (dış ticaret sermaye şirketleri ile sektörel dış ticaret şirketleri hariç), bu fiillere ilişkin cezalar imalatçı ve tedarikçi ihracatçılar hakkında hükmolunur.’

Anlayan beri gelsin!.. Yoo, anlayan anlıyor, Kemal kendini kurtarıyor!..

ÖZEL FİNANS KURUMLARI HARİÇ

‘Abilerim, ablalarım, valla billa benim haberim yok, bu talebi milletvekili arkadaşlarımız getirdi, biz de kabul ettik’
diyor Unakıtan. Çünkü, bu madde tasarının ilk halinde yok, sonradan komisyonda ekleniyor!.. Eh, Kemal de kabul ediyor, çocuk ne yapsın?.. Arkadaşlarını mı kırsın?..

Olayın özü şu:

Maddede yer alan yanıltıcı belge deyiminin Türkçesi naylon fatura!.. Milletvekili olmadan önce, Unakıtan’ın adı naylon fatura düzenleme iddiasına karışıyor.

Türkiye’de ihracat dört grup üzerinden yapılıyor. Dış ticaret sermaye şirketleri, sektörel dış ticaret şirketleri, özel finans kurumları ve diğer ihracatçılar. Üretici firma, ihracatı bu kurumlar üzerinden yapıyor. Faturayı bu kurumlar kesiyor. Zaman zaman naylon faturalar eksik değil!..

Bu maddede bu işi yapanlarla ilgili (yanıltıcı belge düzenleyenler, naylon fatura kesenler) cezanın kimlere verileceği sayılıyor, ancak şimdi özel finans kurumları bunun dışında tutuluyor!..

Geçmişte, özel finans kurumunda çalışırken, naylon fatura iddiasına karışan Unakıtan, bu madde ile yakayı sıyırıyor!..

ÖZYÜREK’İN İTİRAZI

CHP milletvekili Mustafa Özyürek komisyondaki konuşmasında:

‘... Yargıtay kararıyla ortaya çıktı ki, Sayın Maliye Bakanımızın da içinde bulunduğu gurubun işlemiş olduğu suç daha önce kabul edilen Vergi Barış Yasası kapsamına girmiyor. Öyleyse, bu maddede bir değişiklik yapalım, yani naylon fatura kullanma ve düzenleme suçunu aracı ihracatçılar için suç olmaktan çıkartalım, denmiş. Şimdi bu yapılıyor.’

Özyürek
iki noktaya daha dikkat çekiyor:

‘Bu düzenleme, Sayın Bakanın da bulunduğu, yargı aşamasındaki bir dosyayı ortadan kaldırıyorsa, bu, yasamanın yargıya müdahalesi sonucunu doğurur ki, bu yanlıştır.

(...) Meclis’i sürekli kendi üyelerinin de içinde bulunduğu suçları affeden bir Meclis görüntüsünden kurtarmamız gerekir.’

Bütçe Plan Komisyonunda CHP milletvekilleri Akif Hamzaçebi, Yakup Kepenek, Kemal Kılıçdaroğlu, Kemal Deveciler verdikleri önergeyle, bu tatsız durumu önlemeye çalışıyor, ama kim dinler önergeyi!.. Çoğunluk AKP’de ya!..

Dokunulmazlıkların kaldırılmasına dokunmayan AKP, üstüne üstlük bir adım daha gidiyor, kendileri için özel yasa çıkartarak kendilerini kurtarıyor!..

VETO TAHMİNİ

Özel yasayla kendini kurtarmak konusunda TBMM Başkanı Bülent Arınç ne düşünüyor, merak ediyorum.

Her fırsatta TBMM’nin manevi şahsiyetini korumaya özen gösteren Arınç, acaba bu maddeyi nasıl yorumluyor?.. Özyürek’in dediği gibi, TBMM’nin kendi kendini affeden görüntüsüne katılıyor mu, yoksa tersi mi?.. Komisyonda bugün ele alınacak Kemal’in Kemal’i kurtarma yasası TBMM Genel Kurulu’nda kabul edilir mi?.. Edilirse, Arınç’a ve Başbakan Erdoğan’a sormak gerek!..

Edilirse, Çankaya’dan veto gelebileceğini tahmin ediyorum. Cumhurbaşkanı Sezer veto ederse, aynı yasa TBMM’den yeniden geçer mi?.. Geçerse, Sezer ya da CHP Anayasa Mahkemesi’ne gider mi?..

Başka ülkelerin parlamentolarında böyle yasalar kabul ediliyor mu?..

Helal olsun bu yasalar Kemal Unakıtan’a!..
Yazarın Tüm Yazıları