Kemal Gürüz Tutuksuz Yargılansın Platformu

Haberin Devamı

Kemal Gürüz, eski YÖK Başkanı. Ve şimdi ‘Kemal Abi’ için bir platform oluşturuldu. Nereden mi abi? Bornova Anadolu Lisesi’nden, eski adıyla İzmir Koleji’nden. Haaa, benim de okuldan abim. ‘Kemal Gürüz Tutuksuz Yargılansın Platformu’nun BAL’lı üyeleri adına söz Behzat Balay ve Cenap Adaş’ın:

Kemal Gürüz Tutuksuz Yargılansın Platformu

 

Siyasi kimliğimiz yok
“Biz, Kemal Gürüz’ün BAL’dan kardeşleriyiz.. Çoğumuz yaşça küçüğüz.. O bizim abimiz. Bazılarımız sınıf arkadaşıyız. Bazılarımız da ondan büyük sınıflardanız. Abisiyiz yani.
BAL değişik zamanlarda ve ortamlarda buluşturdu bizi, kaynaştırdı. Değişik yaşlardayız, değişik işlerimiz var. Siyasi kimliğimiz yok.. Ortak bir siyasi görüşümüz filan da yok.
İçimizde Kemal Gürüz’le aynı siyasi görüşü taşıyan var mıdır? Bilmiyoruz, aklımıza bile gelmedi bunu konuşmak. Bizi bir araya getiren, Kemal Gürüz’ün tutuklanması oldu. Bir anda bir arada bulduk kendimizi...
Gürüz, 1995 - 2003 arasında YÖK Başkanı’ydı. 28 Şubat döneminde de o görevdeydi. 28 Şubat soruşturması kapsamında ifadesine başvuruldu.

Haberin Devamı


Adriyatik turundaydı
 İfade için Ankara’ya çağrıldığında gemiyle Adriyatik turundaydı Kemal Gürüz. Çağrıldığını öğrenir öğrenmez Karadağ’ın Kotor limanında gemiden inip, uçakla gelmek istedi. Baktı ki uçakla ordan oraya aktarma yaparak gelişi gemisinin dönüşünden daha geç olacak. Zaten 2 gün kalmıştı geminin İzmir’e dönüşüne.
Avukatını aradı, savcılığa haber gönderdi: ‘Gemideyim, hemen dönüyorum, gelir gelmez ifade vereceğim.’
İzmir’e geldi gemisi, arabaya atladığı gibi hemen Ankara’ya gitti, ifadesini verdi. Ardından nöbetçi mahkemeye sevk edildi, tutuklandı ve Sincan Cezaevi’ne gönderildi.
Kemal Gürüz, ayrıca Ergenekon Davası’nda da yargılanıyor. 7 Ocak 2009’da gözaltına alındı, 4 gün sorgulandı, serbest bırakıldı, tutuksuz yargılanıyor, tam 3,5 yıldır. 3,5 yıl içinde kimbilir kaç kez yurtdışına çıktı?

Haberin Devamı


Hesabını vermeye hazır
Kaç kez bilimsel toplantılara, turistik amaçlı gezilere gitti. Her seferinde yuvasına, yurduna döndü.
Türk adaletine hep güvendi. TÜBİTAK’ta, YÖK’te, bütün yöneticilik yaptığı kurumlarda aldığı kararların hepsinin sorumluluğunu sonuna kadar üzerinde taşıyor. Hepsinin hesabını vermeye hazır. Ne zaman nereye çağrıldıysa gitti, ifade verdi. Yargılanmaktan asla kaçınmadı.
Tutuklandığı 28 Şubat davasıyla ilgili resmi belgeler bugün devlet arşivlerinde duruyor. Evi, ofisi defalarca arandı. Cep telefonlarına, bilgisayarlarına, tüm kişisel belgelerine el konuldu. Kaçıracak, saklayacak bir şeyi yok, her şeyi devlette zaten. 9 yıldır YÖK Başkanı da değil Kemal Gürüz. Delil karartma olanağına sahip değil.
Ve Ergenekon Davası’ndan 3,5 yıldır tutuksuz yargılanan Gürüz, 28 Şubat Davası’ndan tutuklu. Hem de özel yetkili mahkemelerin kaldırıldığı, binlerce tahliyenin gerçekleştiği bugünlerde hala cezaevinde.
Uluslararası bilim dünyasında da şaşkınlıkla karşılandı Kemal Gürüz’ün tutuklanması.  The National Academies Committee on Human Rights, Türkiye Cumhuriyeti Cumhurbaşkanı’na, Başbakanı’na ve Adalet Bakanı’na yönelik imza kampanyaları başlattı.

Haberin Devamı


Yalnız olmadığını bilsin
Biz de birbirimize sorular sorarken bulduk kendimizi. ‘Bir şey yapmalı’ dedik. Hukuk sınırları içinde neler yapılabileceğini tartıştık.
‘Yargılanmasın’ diyen yoktu aramızda. Tek istek etrafında birleştik:
‘Yargılanma süreci cezalandırılma sürecine dönüşmesin. Kemal Gürüz tutuksuz yargılansın.’
‘Yalnız olmadığını bilsin’ dedik.. Kendisini ait hissettiği, bunu hep dile getirdiği BAL camiası içinde onu yalnız bırakmayacak kardeşleri var, bunu bilsin istedik. ‘Dayanışma’ diye bir şey öğrenmiştik o yuvada, bunun ne kadar onurlu bir davranış biçimi olduğunu öğrenmiştik.
Sadece BAL camiasıyla sınırlı kalmadı arayışlarımız. Çağrımıza ‘evet’ diyenlerle el ele verdik. ‘Kemal Gürüz Tutuksuz Yargılansın Platformu” oluştu. Pek çok kurum ve kişi yer alıyor bu platformun içinde...
Ve BAL, bu platformun temel direği. Herkesin dilindeki BAL dayanışması, bu platformun ana hamuru.

Haberin Devamı


Sesimiz daha gür çıksın
Kemal Gürüz’ü seversiniz, sevmezsiniz. Görüşlerini paylaşırsınız, paylaşmazsınız. YÖK Başkanlığı dönemindeki uygulamalarını desteklersiniz, desteklemezsiniz. Ancak, ‘yargılanma süreci cezalandırılmaya dönüşmesin’ diyorsanız. Siz de el vermek, bu dayanışmanın içinde yer almak isterseniz. ‘Benim elimden ne gelir ki?’ demeyin. Yapabileceğiniz o kadar çok şey var ki. Bir basın toplantısı düzenliyoruz. 19 Temmuz Perşembe, saat 11.00’de Pasaport Kordon Otel’in çatısında gerçekleşecek bu basın toplantısı. Hepimiz orada olacağız. ‘Kemal Gürüz Tutuksuz Yargılansın Platformu’ içindeki herkes, her kesim.
İzmirlisi, Altaylısı, Karantinalısı, BALlısı, BALsızı, Göztepelisi, Karşıyakalısı, sanayicisi, tüccarı, öğrencisi, öğretim üyesi... Pek çok sivil toplum örgütü temsilcisi.
Sen de gel, sesimiz daha gür çıksın. BAL dayanışması gücünü göstersin. Hadi hepimize kolay gelsin.”

 

Yazarın Tüm Yazıları