Kelkit: Çocukluğuma damgasını vuran yer

Dün Kelkit’te geçirdiğim çocukluk dönemimden bahsetmeye başlamış ve o yıllara damgasını vurmuş Mürüvvet Teyze’yi anlatmıştım sizlere.

Ben sevmeyi, mutluluk duymayı, merhametli olmayı, iyilik yapmayı, daha doğru bir anlatımla insan olmayı Mürüvvet Teyze gibi melek yürekli insanlardan öğrendim. Altı çocuğun ortancası ve beş kız kardeşten biri olmak, kendini gösterebilmek ve "Bakın ben de buradayım" diyebilmek hiç kolay değildi benim için. Çok çalışmak ve belki de mücadele etmeyi hayat boyu bırakmamak zorundaydım. Çünkü ilk çocuğun en büyük olmaktan kaynaklanan ayrıcalıkları, erkek çocuğun tartışılmaz üstünlüğü, en küçüğün ise tekne kazıntısı olmaktan kaynaklanan şımarıklıkları vardı ve ben bu hiyerarşiyi hiçbir zaman kabullenememiştim.

Böyle söylememe bakıp mutsuz bir çocukluk geçirdiğimi düşünmeyin. Çünkü çocukluğumun bütün evrelerinde kendimle barışık, neşeli ve mutluydum. Sanırım bu mutluluğu büyük ölçüde çocukluk ve gençlik yıllarıma damgasını vuran Kelkit’e ve Kelkit’in olağanüstü renkli ve sıcak insanlarına borçluydum. Bunun için birkaç gün daha sizlere Kelkit’ten ve orada yaşadığım süre içinde edindiğim tecrübelerden bahsetmeye devam edeceğim. Çünkü bunu Kelkit’e ve Kelkitlilere borçlu olduğumu düşünüyorum.

kizlerin içli köfte kroketi

Bulguru ve irmiği 1 su bardağı ılık suda 10 dakika kadar bekletin. Üzerine kıyma, soğan, salça, yumurta, ceviz, tuz ve diğer baharatları ilave edip 4-5 dakika kadar yoğurun. Karışımın üzerini kapatıp buzdolabında 10 dakika kadar bekletin. Bulgur hamurundan kabuklu ceviz büyüklüğünde parçalar koparıp sıkın ve avuçlarınız arasında mekik şekline getirin. Köfteleri ya sıvıyağda kızartın ya da bol tuzlu kaynar suda 8-10 dakika haşlayıp süzün. Sosu hazırlamak için; zeytinyağını bir tavada kızdırıp domates püresi, sarımsak ve naneyi kızgın yağda, orta ısılı ateşte 4-5 dakika pişirin. Üzerine ince çekilmiş ceviz içini ilave edip çocuklarınız acı seviyorsa kırmızı pul biber ve acı biber salçası ekleyin. İçli köfteleri yanına bu sosu koyarak servise sunun.

8 kişilik

Hazırlama süresi 20 dakika

Pişirme süresi

15 dakika


Malzeme listesi

á 500 gr orta yağlı köftelik kıyma

á 2 çay bardağı ince bulgur

á 1/2 çay bardağı irmik

(Un da kullanabilirsiniz.)

á 1 çay bardağı dövülmüş ceviz

á 1 adet orta boy kuru soğan

(Rendelenmiş olmalı.)

á 1 adet yumurta

á 1/2 yemek kaşığı tatlı biber salçası

(1 yemek kaşığı domates salçası da kullanabilirsiniz.)

á 1 çay kaşığının ucuyla tuz, kimyon, karabiber

á 1 çay bardağı sıvıyağ

Sos için;

á 4 yemek kaşığı domates püresi

á 1 diş sarmısak

á 1 yemek kaşığı zeytinyağı

á 1 çay kaşığı kuru nane ya da kuru fesleğen

á İsterseniz, 1 çay bardağı ceviz içi

imdik kuki

Malzeme listesi

á 3 adet yumurta

(Oda sıcaklığında beklemiş olmalı.)

á 1 su bardağı toz şeker

á 1/2 su bardağı eritilip, ılıtılmış margarin

á 1/2 su bardağı sıvıyağ

á 1 su bardağı ceviz içi (dövülmüş)

á 1 su bardağı kuru üzüm

á 1 tatlı kaşığı tarçın

á 2 adet limon kabuğunun ya da 1 adet portakal kabuğunun rendesi

á 4 su bardağı un

Kuru üzümleri 2 su bardağı ılık suda 10 dakika kadar bekletin. Yumurta ve toz şekeri derin bir kaba aktarıp çatal yardımıyla 1-2 dakika kadar çırpın. Ilık margarin, sıvıyağ, ceviz içi ve yıkanıp süzülmüş (kağıt peçeteyle iyice kurulamanız gerekir) üzümleri de ilave edip karıştırmaya devam edin. Son olarak, rendelenmiş limon ya da portakal kabuğunu, tarçın ve unu da ilave edip ele yapışmayan ve kulak memesi kıvamında olan bir hamur elde edinceye kadar yoğurun. Hamurdan kabuklu ceviz büyüklüğünde parçalar koparıp parçaları şekil vermeden, gelişigüzel şekilde yağlanmış fırın tepsisine yerleştirin. Kurabiyeleri 5 dakika önceden 175 dereceye ayarladığınız fırında, 20 dakika, üzerleri hafif kahverengi oluncaya kadar pişirip çıkarın. Unutmayın ki, kurabiye fırından çıktıktan sonra bir süre kendi sıcaklığıyla pişmeye devam eder.

6 kişilik

Hazırlama süresi 20 dakika

Pişirme süresi

20 dakika
Yazarın Tüm Yazıları