Zeytinyağının dili

Güncelleme Tarihi:

Zeytinyağının dili
Oluşturulma Tarihi: Şubat 13, 2000 00:00

Haberin Devamı

Geçen haftaki yazımın sonunda da belirttiğim gibi bu hafta Türkiye'de satılan ve kullandığımız zeytinyağlarını anlatmak istiyorum. Özellikle ‘‘değerlendirmek’’ kelimesini kullanmak istemedim, çünkü zeytinyağının kalitesini değerlendirmek, tatmak apayrı bir uzmanlık ister. Zeytinyağı üreticileri de bünyelerinde bu uzmanları bulundurarak üretim yaparlar.

Ben ise bugünkü yazımda, bir zeytinyağı tüketicisi olarak değerlendirmek istiyorum ülkemizde üretilen ve benim alışveriş raflarında rastladığım, kullandığım zeytinyağlarını.

‘‘Zeytinyağı dilini’’ anlamak, bu sıvıyı en doğru ve lezzetli biçimde kullanmamızı sağlar. Tıpkı kaliteli bir şarapta olduğu gibi, her yağ, her pişirme şekline ve yemeğe uymayabilir ya da tam tersi tıpkı şarapta olduğu gibi doğru kullanımla harikalar yaratabilirsiniz.

Ülkemizde, TSE'nin belirlediği standart ölçülerine uygun üç tür zeytinyağı bulunuyor.

1- Natürel zeytinyağı:

Yeşilimsi sarı renkte, zeytin kokusu ve tadının en yoğun hissedildiği yağdır. Renginin tonu, üretildiği yere göre değişiklik gösterir. Doğal haliyle yenilebilir.

Bu tür zeytinyağı da kendi içinde ikiye ayrılır

a. Sızma: Asit oranı en fazla yüzde 1'dir. Salatalarda, pişmiş sebzelerin üzerinde, haşlanmış makarnalarda ve soslarında, ekmek banmak için, pizzaların üstünde kullanabilirsiniz.

b. Natürel: Asit oranı yüzde 1 ile 2 arasındadır. Daha yoğun bir tadı vardır. Sızma zeytinyağının kullanıldığı her yerde kullanılabilir.

2- Rafine zeytinyağı:

Bu yağ, hemen hemen sıfır asit oranına sahiptir. Daha çok zeytinyağının yoğun tat ve kokusuna alışamadıysanız kullanabilirsiniz. Aynı zamanda eğer yemekte zeytinyağı tadı istemiyorsanız, fırında sebze yaparken fırın kaplarını yağlarken ya da kek yaparken kullanabilirsiniz.

3- Tip zeytinyağları:

Riviera zeytinyağı olarak da bilinen bu yağlar, rafine ve natürel yağların belli oranlarda karıştırılmasıyla elde edilir. Asit oranı en fazla yüzde 1'dir. Kızartmalarda, salata sosu ve mayonez yaparken, zeytinyağlı yemeklerde kullanabilirsiniz.

Olio Verde'nin erken hasat zeytinlerden elde ettiği erken hasat zeytinyağı, keskin zeytin kokusu, yoğun kıvamı ve koyu rengiyle kahvaltıda, salatalarda çok lezzetli ve gene Olio Verde'nin Organik zeytinyağı ülkemizde satılan tek organik zeytinyağı. Hiçbir kimyasal işlem görmeden üretilen bir zeytinyağı.

Yine son yıllarda raflarda baharatlı, karışık otlu, biberli, sarmısaklı, zeytinyağlarına da rastlıyoruz. Bu yağları da sızma ve natürel yağın kullanıldığı her yerde kullanabilirsiniz.

Son olarak da Komili Tava bize mutfakta önemli avantajlar sağlıyor. Kokmuyor, yanmıyor, ayçiçek yağı olmadığından defalarca kullanılabiliyor, ekonomik ve en önemlisi tavaya yapışmıyor. Temizlenmesi çok kolay. (yüzde 0.3 asit)

Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!