Zenginlerin hayatı Rus halkında merak uyandırdığı için kitabım satış rekoru kırdı

Güncelleme Tarihi:

Zenginlerin hayatı Rus halkında merak uyandırdığı için kitabım satış rekoru kırdı
Oluşturulma Tarihi: Mart 20, 2005 00:16

Şubat ortalarında Moskova’da 329 sayfalık cep formatında bir kitapçık yayınlandı. Adı İngilizce. Casual, yani günlük yaşama dair. Binlerce Moskovalı, kadın erkek, metro ve otobüslerde bu kitabı elinden düşürmüyor. ‘Casual’ satış listesinin başında. Kitap okuyucuya yeni Rus burjuvazisinin günlük hayatını belgesel tadında anlatıyor.

Moskova’nın batısında, başka bir dünyaya açılan, pırıl pırıl asfalt döşeli 20 km’lik bir yol var. Adı Rublovo Uspenskoye Şose. Ruslar kısaca Rublovka diyor bu yola. İşte Rublovka’nın iki yanında yeni Rus zenginleri saray gibi evlerde yaşıyor. Hemen her sapakta kırmızı girilmez işaretleri, işaret yetmez diye nöbet tutan trafik polisleri burayı daha da gizemli hale getiriyor. Orta yaşlarda, fakat çok genç görünen Oksana Robski, ‘Casual’ adlı kitabında işte o geçilmez duvarların arkasındaki kapalı ve uzak hayatları yoksulluk sınırının altındaki Rus halkına açıyor. Rossiyskaya Gazeta gazetesinden meslektaşım Susanna’nın yardımıyla Oksana Robski ile bağlantı kurdum. Yazarla o ‘altın kilometrelerin’ başladığı yerde, eğlence ve spor merkezinin İtalyan restoranında buluştuk. Bu söyleşiyi spagettilerimizin eşliğinde yaptık.

Kitabınız neden bu kadar ilgi çekti? Bu ilk kitabınız, nasıl böyle bir başarı kazanabildiniz?

-Kimileri zenginlerin bilinmeyen dünyasının içine göz atmak, perdeyi aralamak istiyor, ben de burada yaşasaydım düşüncesiyle kitabı okuyor. Kimi ise kitabı okuduktan sonra bu dünyanın içerisinde olmadığı için çok şanslı olduğuna karar veriyor, tanıdıklarına öneriyor. Yani tek kelimeyle, zenginlerin hayatı Rusya halkında büyük merak uyandırdığı için satış rekoru kırdı.

Kitabın başında ‘olaylar ve kişiler hayal ürünüdür’ demenize rağmen yine de bir belgesel yanı olduğunu savunuyorsunuz. Bu nasıl oluyor?

- Evet isimler ve olaylar uydurma; ancak bütün bunlar Rublovka zenginlerinin zihniyetini tam olarak yansıttığı için hayal olmadığını söyleyebilirim. Kitap yayınlandıktan sonra o çevreden telefon açıp ‘Anlattığın olay benim başımdan geçene çok benziyor. Kitapta kendimi görür gibi oldum’ diyen çok oldu.

ZENGİNLER DE AĞLIYORU İŞLEDİM

Casual’ı okuyan sıradan Rus, son sayfaya geldiğinde yeni zenginlere karşı kıskançlık mı duyuyor? Onlardan nefret mi ediyor? Yoksa acıyor mu?

- Bence kitaptan çıkan sonuç zenginlerin de sıradan insan oldukları. Bitmek bilmeyen istek ve kaprisler, entrikalar, servetini kaybetme korkusu Rus zenginlerine büyük işkenceler çektiriyor. ‘Zenginler de ağlıyor’ motifini çok iyi işlediğimi düşünüyorum.

Siz de bu hayatın bir parçasısınız. Mutlu musunuz?

-Bu kitabın kazandığı başarı beni son zamanda en çok mutlu eden olay. Düne kadar tabu olan Rublovka hayatının geniş kitlelere anlatılması ilk başka beni korkutmuştu, sonradan büyük bir rahatlıkla bu başarının zevkini tattım. Önceleri komşular beni eleştirir mi, üzerime çullanır mı diye korktum doğrusu. Öyle olmadı. Birçok tanıdık ve hatta tanımadığım Rublovka zengini beni gördüğünde ‘Çok iyi yaptın. Sonunda birisi bizi de anlattı’ dedi

KABADAYILIK DÖNEMİ KAPANDI

10 yıl önceki Rus zenginiyle günümüz zengini arasındaki fark nedir? Biz bile bu süreci yakından izledik. İlk önce 1992’de bordo takım elbiseli tipler türedi. 1993’te boynunda iki kiloluk altın zincirle dolaşan adamlar ortaya çıktı. Sonra zincirler küçülüp üzerleri pırlantalarla süslenmeye başlandı. 1995’te Rus zenginleri dünyaya açıldı, Fransa, İspanya sahillerinde, Amerika’da mülk edindiler. Günümüz Rus zengininin özelliği nedir?

-Sizin yaptığınız gibi yeni Rus burjuvasını genellemek doğru değil ama bence yeni akım, gençlere yatırım yapmak. Rusya’da pazu gücüyle zengin olma devri, kabadayılık dönemi kapandı. En kalın kafalı para babası bile çocuğunu Amerika’ya, İngiltere’ye üniversitelere gönderiyor. Bizim gibi sonradan zengin olma yaşlı nesilden sonra varlık içinde büyümüş yeni bir burjuvazi geliyor. Onlar bence hem kendileri hem de ülke için daha faydalı işler yapacak.

Hasta köpeği için Florida’ya kadar gitti

Kişi başına en düşük hesabın 200 doları bulduğu Rublovka restoranlarından birinde birkaç hanım köpek sohbetinde. Kadınlardan birinin kucağında minyatür Yorkshire Terrier oturuyor. Kira adlı kadın köpeğinin maceralarını anlatıyor: Bir gün köpeğimin böbrekleri rahatsızlandı. Rusya’da çare bulamayınca Avrupa’ya götürdük. Ameliyat oldu. Ama ameliyattan sonra arka ayaklarının bir ay hareketsiz kalması gerekiyordu, alçıya alıp iki minik tekere bağlanacaktı. Çözümü Florida’da bulduk. Buradaki hastanede tekerlekli sandalyeye gerek kalmadan farklı bir tedavi uyguladılar. İsteyene kliniğin adresini veriyorum

KİTAPTAN

Eşler Sovyet devrinden kalma, sevgililer yeni Rusya ürünü

Rusya’da milyonlar erkeklerin elinde. Yani ‘para babalarda’. Bu para babası erkeklerin elbette eşleri ve sevgilileri var. Eşler genelde yoksul Sovyetler Birliği zamanından kalma. Sevgililer ise yeni dönemin genç temsilcileri. Tabii birçok zengin erkek ‘körpelerin’ peşine düşüyor. İşte bu durumdaki zenginlerin eşleri kabusların en büyüğünü yaşıyor. Oksana Robski bu durumu ‘Gestapo sorgusundan daha büyük bir sınav’ olarak tarif ediyor. Modası geçmiş kadınlar bu duruma düşmemek için kocalarının harçlık olarak verdiği aylık 30-40 bin dolardan bir bölümünü kocalarını takip ettirmek için dedektiflere harcıyor. Yasalara göre boşanma durumunda mülkiyet ikiye bölünüyor. Ancak zengin Rus erkeği çoğu zaman varlığını gizli tutuyor. Üstelik zengin kocadan kadına konak bile kalsa aylık gideri baş edilemez rakama ulaştığı için dünün zengin kadını 25 metrekarelik Kruşçev sosyal konutuna dönmek zorunda kalıyor. Zenginliğin tadına varmış hiçbir kadın bu acı gerçekle yüzleşmek istemiyor.

Pardon yanlış adamı vurdurttum

Yeni Rus milyoneri işyerinde kurşuna diziliyor. Eşi polisten kocasını kimin öldürdüğünün gizlice araştırılmasını istiyor. Polis kadından kurtulmak için para karşılığında adamın birini katil olarak gösteriyor. Dul zengin 50 bin dolara başka katil kiralıyor ve hiçbir suçu olmayan adamı vurdurtuyor. Gerçek sonradan ortaya çıkıyor.
Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!