Zehirlenen çocukların sayısı artıyor

Güncelleme Tarihi:

Zehirlenen çocukların sayısı artıyor
Oluşturulma Tarihi: Ocak 08, 2007 10:53

Eczanelerde reçetesiz olarak da satılan, anne ve babaların bilinçsizce kullanıp evde ortalıkta bıraktığı sakinleştirici etkisi olan antidepresif ilaçlar, çocuklarda ölüme davetiye çıkartıyor.

Dr.Behçet Uz Çocuk Hastalıkları ve Cerrahisi Eğitim ve Araştırma Hastanesinde yapılan bir araştırmaya göre, zehirlenme vakalarının nedenleri arasında birinci sırada olan ağrı kesici ve aspirinlerin yerini antideprasif ilaçlar aldı.

Dr. Behçet Uz Çocuk Hastalıkları ve Cerrahisi Eğitim ve Araştırma Hastanesi Acil Servisinde görevli Çocuk Hastalıkları Uzmanı Hasan Ağın, 2006 yılında acil serviste yaptıkları araştırmanın reçetesiz satılan ve özellikle anne ve babalar tarafından bilinçsizce kullanılan antidepresif ilaçların yarattığı tehlikenin boyutlarını ortaya koyduğunu kaydetti.

Araştırmada hastane acil servisine gelen 367 zehirlenme vakasının incelendiğini anlatan Ağın, araştırma neticesinde geçmiş yıllarda zehirlenme nedenleri arasında ilk sırada olan aspirin ve ağrı kesicilerin, yerini antidepresif ilaçlara bıraktığını tespit ettiklerini kaydetti.

Ağın, 2006 yılı içinde acil servise zehirlenme şikayetiyle başvuran 367 çocuktan 35'inin antidepresif ilaç içtiğini belirterek, bu çocuklara Acil Serviste müdahale edildiğini, ancak yapılan müdahalelere karşın bir çocuğun hayatını kaybettiğini söyledi.

Antidepresif ilaçların kullanımının arttığına işaret eden Ağın, çocuk bulunan evlerde tüm ilaçların olduğu gibi bu tür ilaçların da bulundukları yerlere dikkat edilmesi uyarısında bulunarak, şunları kaydetti:

“Antidepresif ilaçlar reçetesiz ve bir kısmı çok ucuza satıldığı için herkes tarafından kolaylıkla alınabiliyor. Bu ilaçlar birden fazla alındığında santral sinir sistemini ve kalbi etkiliyor. Hipertansiyona, kalpte ölümcül ritm bozukluğuna yol açıyor. Ancak bu ilaçları kullanan anne ve babaların ilacın tehlikesi konusunda yeterli bilgileri yok.”

Türkiye Psikiyatri Derneği İzmir Şube Başkanı Prof.Dr. Köksal Alptekin, antidepresif ilaçlar dahil tüm ilaçların reçete ile satılmasını, şişede satılanların ise kilitli (kontrollü) kapaklı olarak satışa sunulması gerektiğini kaydetti.

Antidepresif ilaçların yeşil ve kırmızı reçete kapsamında olmadığını ifade eden Alptekin, yüksek dozlarda alınan bu ilaçların ölümcül olabileceğini söyledi. Alptekin, sözlerini şöyle sürdürdü:

“Depresyonu hafife almamak gerekir. Dünya Sağlık Örgütü'ne göre 1 yıl içerisinde her dört kişiden birinde depresyon görülüyor. Depresyonu erken dönemde fark edip, tatsız sonuçlar gelişmeden tedavi etmek gerekir. Psikososyal olaylar ve yaşanan zorluklar depresyona yol açabilir. Beyindeki bazı maddelerin düzensizliği de depresyona neden olabilir, ancak gelişigüzel ilaç almak sorunların çözümü değildir.”

İzmir Eczacılar Odası Başkanı Tuncay Sayılkan da antidepresif ilaçların da reçeteli satılıp kayda geçmesi gerektiğini, bunun yanı sıra, özellikle bu ilaçların evlerde çok iyi muhafaza edilmesinin şart olduğunu belirterek, “Anne ve babalar depresyon ilaçlarını çocuklarının ulaşamayacağı bir yerde muhafaza etmeli” diye konuştu.
Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!