Zayıflamak hayal değil

Güncelleme Tarihi:

Zayıflamak hayal değil
Oluşturulma Tarihi: Nisan 16, 1998 00:00

Haberin Devamı

Umutsuzluğa gerek yok. Kilo vermek düşündüğünüz kadar zor değil. Kararlı olup, doğru yöntemleri uygularsanız, kısa sürede kilo sorununuz giderilir.

Sağlıklı ve dengeli beslenme kurallarına uymak, vücut egzersizleri yapmak sizi sadece istenmeyen kilolarınızdan kurtarmakla kalmaz, aynı zamanda kendinizi enerji dolu hissetmenize, özgüveninizi artırmanıza neden olur.

Aman sabırlı olun. İşi aceleye getirmeyin. Hızlı kilo verdiren diyetlerin sağladıkları kilo kaybı aldatıcıdır. Diyete son verilince, kilolar da geri gelir. Beslenme uzmanları haftada en fazla bir kilo vermeyi sağlayacak diyetlerin uygulanmasını öneriyorlar. Bu arada bazı kurallara da harfi harfine uymak gerek.

YAĞA DİKKAT

Öncelikle yağlı besinlerden uzak durmalısınız. Beslenme uzmanları, alınan yağ miktarının azaltılmasının aynı zamanda sağlık açısından da yararlı ve gerekli olduğunu belirtiyorlar.

Diyet UygulaRKEN

Örnek diyet reçetesini uygulamanın yanı sıra basit bazı kurallara da dikkat etmelisiniz.

Yemeklerin miktarını azaltın. Tabağınızı tepeleme doldurmak zorunda değilsiniz.

Evinizde eskiye oranla daha küçük tabak kullanmayı deneyin.

Besleyici sebze ve meyveleri sevmeye çalışın. Meyve ve sebze atıştırmak, açlık duygusundan kurtulmanızı sağlar. Her gün beş kez meyve ve sebze yemeyi deneyin.

Ortalama olarak beslenme yoluyla günde 80 gram yağ almak yeterlidir. Kilo vermek istediğiniz zaman ise yağ miktarı 20-40 grama inmeli.

Az yağlı yiyeceklere yönelmek sanıldığı kadar zor değil. Birçok yiyecek maddesinin az yağlı olan türleri satılıyor. Örneğin yoğurt gibi. Derisi alınmış tavktaki yağ miktarı yarı yarıya azalmış olur. Yiyecekleri pişirme yöntemleri de yağ tüketimi açısından önem taşıyor. Sebzeleri haşlanmış olarak yemeyi alışkanlık haline getirmelisiniz.

ŞEKERE HAYIR

Şekere hayır demeyi öğrenmek zorundasınız. Şekerli besinler kilo yapar ve beslenme açısından bir değerleri yoktur. Enerji kazanmak için şekerli besinlere ihtiyacımız yok. Vücut enerjisini karbonhidratlı ve nişastalı besinlerden alır. Bu gerçeği sakın unutmayın. Eğer şekerli besinleri fazla tüketirsek kanımızdaki şeker oranı yükselir ve sonra hemen düşer. Bu da daha çabuk acıkmamıza neden olur.

Diyet uygularken et ve kuru yemiş gibi protein bakımından zengin yiyeceklerden uzak durulmasını önermek yanlıştır. Diyet yemeklerinin yüzde 15-20'si protein bakımından zengin yiyecekler olmalı. Vücudumuzdaki yağları yakmak için proteinli besinlere ihtiyacımız vardır. Düzenli egzersiz yapmak, metabolizmanın hızlanmasını sağlar, fazla kalorileri yakar. Haftada üç kez, günde 20 dakika egzersiz yapmayı adet edinin. Egzersiz yapmaya fırsatınız yoksa yürüyün.

Kötü alışkanlıklar

Şekerli besinlere karşı zaafınız olabilir. Çikolata, bisküvi ve şeker yemeyi sevebilirsiniz. Öncelikle hemen bu alışkanlığınızdan vazgeçin. Canınız şekerli bir besin isteyince meyve yemeyi deneyin. Çiğ havuç özellikle önerilir. Sadece karnınız acıktığı zaman bir şeyler yemeye kendinizi alıştırın.

Örnek Liste

Kilo vermek için uygulayabileceğiniz basit bir diyet örneği vermek istiyoruz. Metabolizmanızı rahatlatmak istediğiniz bir gün rahatlıkla deneyebilirsiniz.

KAHVALTI: Tost ekmeği üzerine kırılmış bir yumurta, bir çay kaşığı yağda pişirilir.

KUŞLUK VAKTİ: Bir elma. Meyvenin övün aralarında yenilmesi daha uygundur.

ÖĞLE YEMEĞİ: Yüz gram ton balığı ya da yağı alınmış beyaz peynirle bol salata. Üzerine yağ sürülmüş iki dilim kızarmış ekmek. Bir kase yoğurt.

İKİNDİ VAKTİ: Bir muz

AKŞAM YEMEĞİ: Yüz elli gram ızgara tavuk (beyaz et). İki değişik haşlanmış sebzeyle birlikte .






Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!