Zaman kısaların zamanı

Güncelleme Tarihi:

Zaman kısaların zamanı
Oluşturulma Tarihi: Mart 16, 2012 23:05

Akbank Kısa Film Festivali’nin sekizincisi 19 Mart’ta başlıyor. 10 gün sürecek festivalde 20 ülkeden 110 film gösterilecek.

Haberin Devamı

Bunların yanında ‘Sinemada Müzik’, ‘Telif Hakları’ gibi konular üzerine söyleşiler ve ‘Derya Alabora ile Oyunculuk’ gibi pek çok atölye çalışması yapılacak. 557 filmin başvurduğu festival, yarışma ve yarışmadışı bölümleriyle farklı renk, coğrafya, kültür ve düşünceleri bir araya getirmeye hazırlanıyor.

8. Akbank Kısa Film Festivali’nde bu yıl sekiz bölüm var. Uluslararası Bölüm’de Türkiye, Almanya, ABD, İspanya, Fransa, Küba, Polonya, Avustralya, Norveç, İsrail, Güney Kore ve Kanada’dan gelen kısa filmlerin yanı sıra, Cannes, Clermont-Ferrand, Rotterdam, Milano, Berlin, Sydney gibi dünyanın saygın festivallerinde gösterilen ve ödül alan kısa filmler de olacak. Kısadan Uzuna’da ise bu yıl usta yönetmen Ümit Ünal konuk ediliyor. Uzun metraj filmlerinden sonra kısa filmler çeken ve kısa filme olan ilgisiyle Ümit Ünal’ın baştan sona dijital olarak çekilmiş ilk Türk filmi olan ‘9’ ve diğer kısa filmleri gösterilecek. Ayrıca ‘Kısadan Uzuna’ başlıklı söyleşide Ümit Ünal sinema serüvenini kısa filmcilerle paylaşacak.

Haberin Devamı

CAN DÜNDAR’LA BULUŞUN

Bir başka usta Can Dündar’a ayrılan ‘Belgesel Sinema’ bölümünde, yönetmenin Yılmaz Güney, Aşk Bu mu ve Tan Baskını isimli belgeselleri gösterilecek. Ayrıca Can Dündar, ‘Belgesel Sinema’ başlıklı söyleşide deneyimlerini paylaşmak üzere festival izleyicileriyle bir araya gelecek. Deneyimler Bölümü’nün konuğu ise Sebastian Wiegartner. Almanyalı genç görüntü yönetmeni, dünyanın çeşitli bölgelerinde yaptığı ‘Shooting with HD-DSLR’ atölye çalışmasıyla festivale farklı bir bakış açısı getirece. Wiegartner söyleşisinde HD-DSLR kameralarla çekim yapmanın inceliklerini ve dijital sinemada görüntü estetiği konularını anlatacak.
Canlandırma Kısalar bölümünde Türkiye’den ve dünyadan 19 canlandırma kısa film örneğine yer verilecek. Bu yıl belgesellerden oluşan ‘Özel Gösterim’ bölümündeyse Rüya Arzu Köksal’ın ‘Bir Avuç Cesur İnsan’, Aysim Türkmen’in ‘Galata Kulesi Sokak No:23’, Mehmet Özgür Candan’ın ‘Geçmiş Mazi Olmadı’ ve Selim Evci’nin ‘Kırmızıyı Arayan Adam’ adlı filmleri gösterilecek.

Haberin Devamı

BOL BOL SÖYLEŞİ VAR

Festival sadece filmlerle değil, söyleşi programıyla da dikkatinizi çekmeyi hak ediyor. Yönetmen Aysim Türkmen, Erol Mintaş, Umut Aral ve Emre Akay 20 Mart’ta saat 18.30’da ‘Kısa Filmde Söz Yönetmenlerin’ başlığı üzerine konuşacak. Cahit Berkay, Selim Demirdelen ve Murat Ertel 21 Mart’ta saat 18.30’da ‘Sinema’da Müzik’ konusunu işleyecekler. Laçin Ceylan, Akasya Asıltürkmen, Türkü Turan ve Melih Selçuk 25 Mart’ta saat 18.30’da ‘Oyuncu Gözüyle Kısa Film’i anlatacaklar. Avukat Erdem Türkekul, BİROY Başkanı Atilla Engin ve SENDER Başkanı Nilgün Öneş ise 27 Mart’ta saat 18.30’da ‘Telif Hakları’ konusunu tartışacaklar. Tüm söyleşiler Akbank Sanat’ın ikinci katında gerçekleştirilecek.

Haberin Devamı

ATÖLYE ÇALIŞMALARINI KAÇIRMAYIN

Derya Alabora ile Oyunculuk Atölyesi Biz oyuncular karakterler aracılığı ile hikayeler anlatırız. Özellikle sinemada, içine girdiğimiz karakterin sahiciliği çok önemlidir. Bunu başarabilmemiz için önce kendi karakterimize bakmamız, kendimizle karşılaşmamız gerekir. Ancak bu çalışmalardan sonra oyun karakterine girmek için hazır oluruz. Ben atölyemde oyunculuğa nasıl hazırlanıldığı hakkında kendi görüşlerimi aktaracağım. 22 Mart Perşembe, saat 14.00’te.
Işıl Özgentürk ile Senaryo Atölyesi 10 yıla yakın zamandır, Işıl Özgentürk Film Atölyesinde ve her bulduğum yerde, genç yaşlı, okullu okulsuz fark etmez, söyleyecek sözü olan kişilerle birlikte senaryo atölyeleri yaparım. Zaman içinde aklımıza hikaye gelir, hep birlikte kendi geçmişimize ve gündelik deneyimlerimize usulca dokunuruz. Sonra hep birlikte bu hikayeleri daha iyi, daha etkili nasıl anlatırız, diye kafa yorarız, sonuçta bir hikayemiz olur. Atölyeye girerken ön yargılarımızı, çocukluğumuzdan beri bize öğretilmiş kuralları bir yana bırakırız ve hep birlikte şöyle deriz; “İnsana dair hiçbir şey bana yabancı değildir” Ve başlarız. 23 Mart Cuma, saat 12.00’de.
Bora Gökşingöl ile Kurgu Atölyesi Bir kurgucu olarak projenin en başından sonuçlanana kadar geçen sürecin yaratıcı ve teknik detaylarından bahsederek, kurgu ve post süreci hakkında merak edilen tüm soruları cevap vermeye çalışacağım. 24 Mart Cumartesi, saat 11.00’de.
Mehmet Aksın ile Görüntü Yönetmenliği Atölyesi Atölye katılımcılarının görüntü yönetmenliği üzerine sorularına cevaplar bulunmaya çalışılacak. Sürecin mesleki deneyimlerin görsel-işitsel malzemelerle de desteklenerek bir sohbet sıcaklığında geçmesi amaçlanıyor. 24 Mart Cumartesi, saat 16.00.

Haberin Devamı


Festivalde tüm söyleşiler, atölye çalışmaları ve film gösterimleri ücretsiz. Yapmanız gereken tek şey etkinlikten bir saat önce Akbank Sanat gişesinden davetiye almak. (212) 252 35 00.

Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!