Yüz milyon erkekte sertleşme sorunu var

Güncelleme Tarihi:

Yüz milyon erkekte sertleşme sorunu var
Oluşturulma Tarihi: Mart 15, 1999 00:00

Haberin Devamı

Yapılan araştırmalara göre dünyada 100 milyondan fazla erkek ‘‘sertleşme sorunu’’ yaşıyor. Araştırmalar, 40-70 yaşları arasındaki erkeklerin büyük çoğunluğunda görülen sertleşme sorununun yalnız erkekleri değil, onların eşlerini de etkilediğini gösteriyor.

Yeterli bir cinsel ilişki için gerekli ereksiyonun sağlanamaması ya da ereksiyonun sürdürülememesi olarak tanımlanan sertleşme sorunu, erkeklerde çeşitli nedenlerden dolayı penise yeterli miktarda kan dolmaması sonucu ortaya çıkan, yaygın bir hastalık olarak değerlendiriliyor. Yakın bir dönemde gerçekleştirilen çalışmaya göre, erkeklerde ‘‘tam sertleşme sorunu’’ oranı 40 yaşında yüzde 5 iken, bu oran 65 yaş ve üzerinde yüzde 25'e ulaşıyor. ABD'de, her yıl sertleşme sorunu nedeniyle 525 bin kez hekime başvuruluyor ve 30 bin hasta yatırılarak tedavi ediliyor. Ancak uzmanlar, erkeklerin büyük bir kısmının teşhis ya da tedaviden kaçındıkları için, bu rakamların gerçek sayıları yansıtmadığına dikkat çekiyorlar.

GENÇLERDE DE VAR

Sertleşme sorunu, sıklığı yaşla beraber artan bir durum olsa da uzmanlar, bu sorunun nedeninin yaşlılık olmadığını ve gençlerde de görülebildiğini belirtiyorlar. Bu sorun, çeşitli fiziksel rahatsızlık veya hastalıkların bir sonucu olabileceği gibi, bunların tedavisi için kullanılan ilaçlar nedeniyle de ortaya çıkabiliyor. Sertleşme sorununa yol açabilen hastalıklar arasında, diyabet, damar sertliği ve yüksek kolestrolün yanı sıra, nörolojik ve ürolojik sorunlar, omurilik zedelenmeleri, travmalar ve psiklojik problemler yer alıyor.

Kişinin kendisine verdiği değer ve özgüveni üzerinde de çok derin etkilerde bulunması yüzünden hemen hemen tüm sertleşme sorunu vakalarında psikolojik bir yön de bulunuyor. İletişimsizlik ya da yanlış anlamalar nedeniyle partnerlerin kendilerini reddedilmiş hissettikleri hastalarla sıkça karşılaşılıyor.

Hastalığın tedavisi konusunda bilgi veren uzmanlar, hastalığın tedavi edilebilir olduğunu belirterek ‘‘Asıl sorun, bu durumdaki erkekler ve eşlerinin genellikle tedavi arayışına nasıl gideceklerini bilmemeleri ve utanç duygusu nedeniyle bu sorunu hekimlerle değerlendirmekten kaçınmalarıdır. Aslında, yeni tedavi olanakları tüm bu problemler üzerinde olumlu etkilerde bulunuyor’’ dediler.



Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!