Yüksek kolestrolde kalp riski

Güncelleme Tarihi:

Yüksek kolestrolde kalp riski
Oluşturulma Tarihi: Ağustos 14, 2009 13:13

Çanakkale Onsekiz Mart Üniversitesi Uygulama ve Araştırma Hastanesi Aile Hekimliği Kliniği'nden Yrd.Doç.Dr. Erkan Melih Şahin, yüksek kolesterol değerlerinin kalp hastalığı riskini artırdığını bildirdi.

Şahin, yaptığı yazılı açıklamada, çeşitli hastalıkların oluşma risklerini belirlemek ve mümkün olduğunda düşürmek üzere, her yaş ve cinsiyette bireylerin belli aralıklarla sağlık kontrollerinden geçmeleri gerektiğini vurguladı.

Hangi kontrollerin, ne zaman ve hangi sıklıklarda yapılması gerektiğinin, uluslararası hekim örgütleri tarafından bilimsel
Yüksek kolestrolde kalp riski
kanıtlara dayalı olarak belirlendiğini, önerilerin yayımlanıp, hekimlerin bilgisine sunulduğunu anımsatan Şahin, yetişkin bireylerde hastalık riskinin izlenip düşürülmesi gereken en önemli ve yaygın hastalık gruplarından birinin kalp hastalıkları olduğuna işaret ederek şunları kaydetti:

“Kalp hastalığı riskini düşürmek için, yapılması gerekenlerin en başında sigaranın bırakılması, sağlıklı beslenme ve düzenli egzersiz yapılması gibi yaşam tarzı değişiklikleri geliyor. Bunlara ek olarak kan basıncının düzenli olarak ölçülmesi ve yüksek kan basıncı mevcutsa tedavi edilmesi de önemli. 35 yaş üstü erkekler ile 45 yaş üzeri bayanlarda kan kolesterol ve yağ değerlerinin ölçülmesi ve elde edilen değerlere göre belli aralıklarla bu ölçümlerin tekrar edilmesi önem taşıyor. Kan kolesterol değerlerinin istenenden yüksek olması, kalp ve damar hastalıkları riskini artırıyor.”

Aile hekimlerinin, sağlıklı bireylerin sağlık kontrollerini yürütmek için en uygun tıp uzmanları olduğuna dikkati çeken Şahin, kan yağ ve kolesterol düzeyleri ile diğer sağlık kontrollerinin aile hekimliği polikliniklerinden rahatlıkla yapılabildiğini belirtti.
       
Haberin Devamı

        


 

Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!