Yoga erkekler için ortaya çıktı

Güncelleme Tarihi:

Yoga erkekler için ortaya çıktı
Oluşturulma Tarihi: Şubat 24, 2013 00:00

Angela Farmer ve Victor Van Kooten 70’lerini süren yoga üstatları. Bu hafta sonu ‘doğal yoga’ adı verilen tekniklerini öğretmek için Hariom - Om Yoga Merkezi’ne konuk oldular. Onlara göre, yoganın çıkış nedeni, yaşamdan kaçan erkekler.

Haberin Devamı

Gördüğüm kadarıyla çok mutlu bir çiftsiniz. Nasıl tanıştınız?
- 1971’de Londra’da bir yoga dersinde kaşılaştık, dersi Iyengar yapıyordu. 1982’de birlikteliğimiz başladı. Yollara çıktık, 84’ten bu yana eğitimler veriyoruz.
Nasıl bir yoga öğretiniz var?
- Angela: Iyengar ile başladık, fiziksel düzen çok öncelikliydi. Yaklaşık 10 yıl bu böyle devam etti. O zamanlar birlikte değildik. Sonrasında fiziksel olarak kuvvetlendiğimi ama ruhsal olarak bir şeylerin değişmediğini fark ettim. Bu kadar kesin sınırları olan bir yoga yapmak istemiyordum. Zorlamadan, yumuşak bir şekilde olsun istedim. Duyguların, düşüncelerin, imgelerin de işin içine gireceği bir yoga anlayışı benimsedim.

/images/100/0x0/55ea3633f018fbb8f871a41c
- Victor: 1979’da Hindistan Pune’de geri bükülme sırasında sakatlandım. 6-7 ay iyileşmeye çalıştım, bu süreçte imgelemeler bana yardımcı oldu ve yönümü değiştirip kendi yolumu çizmeme yardımcı oldu. Sonuçta ikimiz dinamik bir sistem keşfettik, hâlâ daha bu süreç devam ediyor. Hiçbir zaman sertifika dağıtıp eğitmen yetişmedik, bu sistemi pazarlamadık ama eğitmenler bizden çok şey öğrendi... Zaten insan içine yönelirse kendi yolunu bulur.
Sizin yoga yaklaşımınız diğer stillerden hangi noktalarda farklılaşıyor?
- Biz insanlara kalıplar sunmuyoruz. Düşünce yoluyla zihinde açıklık oluşturmak amacımız, kişi kendi yolunu bulsun. Korkular kasılmalara neden olur. Biz bu düğümleri ve korkuları aşmaya çalışıyoruz. Korkular bilinmezlerle ilgilidir. Korkuların insanları kontrol etmesinin ötesine geçmektir aslolan. Amacımız insanların özgürce korkularından kaçmasını sağlamak.
Yoganın bedensel ve ruhsal ne gibi faydaları var?
- İç huzuru bulunca sorunlar azalıyor. Her şey içimizden başlar. Ruhsal denge fiziksel olarak da dengeyi sağlar. Yoga sadece fiziksel olursa zorlamalarla bedene zarar verir. İçsel farkındalık şart.
Yoga kadınlara yönelik bir faaliyet olarak görülüyor. Sınıflarda az sayıda erkek oluyor. Neden sizce?
- Erkekler duygusal yaşamdan kaçınıyor. Ataerkil toplumlarda erkekler zaten kuvvetli olduklarını sanır ve öğrenmeye kapalıdır. Oysa ilginçtir Hindistan’da yoga erkekler için ortaya çıktı. İç dünyaya yolculuk yapmak elbette erkekler için de iyi bir şey. Nitekim kadınlar ruhsal açıdan erkeklere göre güçlüdür. Yoga denge bulmamızı sağlar. Özellikle sağlık nedeniyle artık erkekler de yogayla ilgileniyor.
Ne şekilde besleniyorsunuz?
- Önemli olan ne yediğimiz değil yemeği yerken içinde bulunduğumuz zihin halimizdir. En iyi yemeği bile kızgınken yediğinizde tadı güzel gelmez, faydası dokunmaz. İçsel gereksinimler önemlidir.

Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!