Yıldız Savaşları’nın alışveriş hasılatı 9 milyar dolar

Güncelleme Tarihi:

Yıldız Savaşları’nın alışveriş hasılatı 9 milyar dolar
Oluşturulma Tarihi: Mayıs 20, 2005 00:12

Yıldız Savaşları serisinin, oyuncaktan tekstile ve kırtasiyeye uzanan yan ürünlerinin büyük önemi var hayranları için. Koleksiyonerler figürleri, oyuncakları, maketleri sıkı bir şekilde takip edip biriktiriyor.

Lisanslı ürünlerin satışı, dünyada tüm filmlerin toplam hasılatının üç katı kadar gelir getirdi. Bizde de, Yıldız Savaşları’yla ilgili ev tekstil ürünleri, çanta ve kitaplar, türlü türlü oyuncaklar piyasaya çıktı. Yıl sonuna doğru bunlara daha pek çoğu eklenecek. Yerli şirketler Star Wars lisanslı ürünlerden milyonlarca dolar gelir bekliyor. İşte Star Wars piyasası.

Kült haline gelmiş her ünlü filmde olduğu gibi, Star Wars’un (Yıldız Savaşları) varlığı yalnızca sinema salonlarında hissedilmiyor. Vizyona giren beş Star Wars filminin gişe hasılatı 3,4 milyon dolar. Filmin yan ürünlerinden elde edilen gelir ise 9 milyar dolar. Lisanslı ürün satışı, Star Wars’tan başka hiçbir sinema filminde gişe hasılatını geçemedi bugüne kadar.

Star Wars markasının tüm hakları, filmin yönetmeni George Lucas’ın şirketi Lucas Film’e ait. Türkiye’deyse piyasaya çıkan her türlü ürünün hakkı Max Licence’ta. Şirket son bölüm öncesinde, 13 firmaya Star Wars lisanslı ürün çıkarma izni verdi. Lucas Film ile yapılan lisanslı ürünler anlaşması geç imzalandığından, Türkiye’ye diğer ülkelere göre daha az sayıda ve çeşitte lisanslı ürün geldi. Bir tek oyuncak konusunda bir eksiğimiz yok. Çünkü Hasbro, tüm dünyada oyuncakları satma hakkını elinde tutuyor ve ürünleri ülkemize de eksiksiz geliyor. Hasbro/Intertoy’un ışın kılıçları neredeyse tükenmiş. Yan ürünlerde en büyük pay filmin tişörtlerine ait. Bizde Star Wars tişörtleri, yaklaşık altı ay sonra piyasaya çıkacak.

DARTH VADER BAŞLIĞI

İntertoy’da Bölüm 3’ün kahramanlarıyla ilgili geniş bir koleksiyon var. Kullananın sesini Darth Vader’ın korkutucu sesine dönüştüren Darth Vader başlığı, Jedi şövalyelerinin ve Anakin’in ışın kılıçları, Obi-Wan’ın her darbede titreşen kılıcı en çok satan oyuncaklar. Dövüş arenası ve su tabancası da var. Darth Vader başlığı 89.90, ışın kılıçları 14.90 YTL’ye satılıyor. Star Wars temalı legolar, yap-boz’lar, Reven markalı Star Wars maketleri de Joker/Maxi Toys, Toyzz Shop, Toys R Us gibi zincir oyuncak marketlerinde satılmaya başlandı. Joker’de eski filmlere ait aksesuvarlar da satılıyor hálá. Mesela Bölüm 1’den Queen Amidala’nın kostümünü bulabilirsiniz. Fiyatı 29.90 YTL. 58 parçalık Star Wars Lego’ları (fiyatı 7.99 YTL), 3 boyutlu mini puzzle’lara da çocuklar rağbet ediyor. Zuckuss, Dengar, Imperial Officer karakterlerine ait büyük figürlerin fiyatı 19.99 YTL.

NEVRESİM TAKIMI

Taç, lisanslı nevresim takımı koleksiyonuna Star Wars’u da ekledi. Star Wars’lu nevresim takımlarından 2 milyon dolar gelir elde etmeyi hedefliyor. Üzerinde Star Wars logosu ve kahramanların resimlerinin bulunduğu nevresim takımı 88 YTL.

En büyük yerli okul çantası üreticilerinden Hakan Çanta, Star Wars baskılı okul çantaları ve günlük kullanıma uygun çantalar yaptı. Kırmızı-siyah renklerdeki çantaların, okulda kullanmak için sırt çantası şeklinde üç modeli, iki de omuza asabileceğiniz, günlük kullanım için tasarlanmış modeli var.

Arkabahçe Yayıncılık, Star Wars romanları satıyor. Hem yeni filmin konusunu içeren çizgi romanları, hem de eski-yeni tüm sayıları bulabilirsiniz. Çizgi romanların dışında, Star Wars çocuk kitapları, boyama kitaplarını da Doğan Egmont satışa sundu.

DVD’LER EYLÜLE KALDI

Serinin son filmi Sith’in İntikamı’nın DVD ve VCD’leri önümüzdeki eylül veya ekimde piyasaya çıkacak. Tiglon, 4, 5 ve 6. bölümleri üçlü bir set olarak Star Wars Trilogy adıyla piyasaya sunmuştu. Bu üçlü setin dışında, ayrı ayrı satılan filmlerden, 10 bin DVD, 40 bin VCD satıldı. Star Wars’un kemikleşmiş hayran kitlesi sebebiyle, son filmin de bu rakamlara ulaşması bekleniyor. DVD’nin fiyatı yaklaşık 30 YTL olacak.

JEDI ŞÖVALYELERİ ALIŞVERİŞTE

Bu ayın sonuna dek, İstanbul’un iki büyük alışveriş merkezinde Star Wars etkinlikleri düzenleniyor. Levent Metrocity ve Bakırköy Town Center Alışveriş Merkezi’nde, Genç Turkcell, Taç, Hakan Çanta, İntertoy, Tiglon, Arkabahçe gibi lisansörler ürünlerini sergileyecekler. İki alışveriş merkezi karakterlerin dev maketleriyle ve Star Wars afişleriyle süslendi. Mayıs sonuna kadar haftasonları Darth Vader askerlerinin istilası, Skywalker ve Darth Vader’ın canlı dövüşü, Star Wars fan kulüplerinden birinin gösterisi gibi şovları izleyebilirsiniz. Star Wars’un haftasonu ziyaretçi sayısını 75 ile 100 bin kişi daha artıracağı öngörülüyor.
Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!