Yılda 25 bin çocuk zatürre kurbanı

Güncelleme Tarihi:

Yılda 25 bin çocuk zatürre kurbanı
Oluşturulma Tarihi: Aralık 03, 2001 13:00

Türkiye'de her yıl 25 bin çocuk sağlık hizmetlerine ulaşamadan zatürre nedeniyle yaşamını yitiriyor. Zatürre, çoğunlukla üst solunum sisteminin savunma mekanizmasını bozan viral bir enfeksiyonun ardından ortaya çıkıyor ve daha çok bağışıklık sistemi zayıf çocuklarda görülüyor.

Haberin Devamı

Türk Tabipleri Birliği tarafından hazırlanan broşürde, penisilinin zatürreden ölümleri azalttığı, ancak ilaca ulaşım zorluklarının ölümleri çoğalttığı vurgulandı. Broşürde,  "Her yıl 25 bin çocuğumuz zatürreden ölüyor. Ölüyorlar çünkü; sağlık hizmetine ulaşamıyorlar. Yaşam kurtaran ilaç penisiline ulaşamıyorlar" denildi.

TTB'nin broşüründe yer alan bilgilere göre, sonbahar ve kış aylarında ortaya çıkan zatürre bağışıklık sistemi zayıf olan çocuklarda daha çok görülüyor. Özellikle 0-4 yaş arası çocukları tehdit eden zatürrenin orta kulak iltihabı, sinüzit, menenjit gibi hastalıklara neden olabileceğine dikkat çekiliyor. Zatürre, çoğunlukla üst solunum sisteminin savunma mekanizmasını bozan viral bir enfeksiyonun ardından ortaya çıkıyor. Bu hastalık, ani ateş, sık soluk alıp verme, solunum güçlüğü, öksürük, süt çocuğunda dudak ve tırnaklarda mavimsi renk, huzursuzluk, iştahta azalma, halsizlik, nefes alıp vermede hırlama gibi belirtilerle kendini gösteriyor.

Haberin Devamı

Zatürrenin kızamık ve suçiçeği sonrası görülme olasılığı yüksek bulunuyor. Zatürre ile birlikte orta kulak iltihabı, sinüzit, menenjit gibi hastalıklar oluşabiliyor.

Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!