Yılbaşı mönüsünde şaraplı yemekler

Güncelleme Tarihi:

Yılbaşı mönüsünde şaraplı yemekler
Oluşturulma Tarihi: Aralık 30, 2001 02:03

Bu yemekler bildiğiniz yemeklerden değil, çünkü hepsinin malzemesinde şarap var. Bu yazı da bildiğiniz şarap yazılarından değil. Çünkü konusu ‘‘Şarap ve yemek’’ değil, ‘‘Şarap katılmış yemekler!’’ Tatlısından tuzlusuna, et yemeğinden pilavına kadar bu lezzetler sayesinde şarabı içmiyor, ısıra ısıra yiyorsunuz. Buyrun size şaraplı bir yılbaşı mönüsü.

BAŞLANGIÇ

Zeytinli Parmesanlı Kek

Malzemeler:250 gr un, 4 adet yumurta, 1 bardak beyaz şarap, su bardağı zeytin yağı, 200 gr siyah zeytin (çekirdekleri çıkartılmış ve doğranmış), 200 gr parmesan (yada eski kaşar), Bir paket kabartma tozu, Tuz

Hazırlanışı:Derin bir kabın içerisinde, un, tuz, kabartma tozunu karıştırın, hazırlanan harcın içerisine yumurtaları kırın ve yavaş yavaş suyu ilave ederek tüm malzemeleri karıştırın. Zeytinyağını ilave edip yumuşak bir hamur olana kadar karıştırın. Zeytinleri, parmesan veya kaşarı ilave edin. Kek kalıbını yağlayıp unlayın ve hamuru içine boşaltın. Önceden 170 derecede ısıtılmış fırında 50 dakika pişirin. Peynir ve zeytinler tuzlu olduğundan tuz koyarken dikkatli olun.

ANA YEMEKLER

Piliç Filetosu Şanzelize

Malzemeler: Bir adet piliç (900-1000 gr), 2 çorba kaşığı krema yada soğuk süt, 2 çorba kaşığı un, 2 adet bir kapta çırpılmış yumurta, yarım su bardağı galeta tozu, 2 kahve fincanı rafine yağı, 1 çorba kaşığı tereyağı.

Kremalı mantar sosu için: Yarım su bardağı dilimlenmiş mantar, 1 su bardağı kaynar süt, 1 kahve fincanı soğuk süt, 1 çorba kaşığı dolusu un, çeyrek tatlı kaşığı tuz, 1 çay kaşığı kırmızı yaprak biber, 1 küçük soğan (piyaz doğranmış), 1 kahve fincanı beyaz şarap, 2 tatlı kaşığı yağ, Tuz, Bir tutam karabiber, Bir tutam rende hindistan cevizi.

Hazırlanışı: Pilici, but ve göğüs olarak dört parçaya ayırın. Göğüslerin kanat kemiğini bırakıp, diğer kemiklerini ve derilerini temizleyin. Butların kemiklerini temizleyip ince ayarlı kıyma makinasından geçirin. Çektiğiniz kıymayı küçük bir kaba koyup, üzerine tuz, biber, tereyağı, hindistan cevizi ve kremayı ekleyip, ağaç bir kaşıkla 4 dakika kadar karıştırın. Tavukların göğüslerini kalın tarafından uzunlamasına koparmamaya dikkat ederek yarıp, hazırladığınız kıymayı bu yarılan kısımdan göğsün içine düzgünce doldurun. Görüntü olarak göğüs bütünmüş gibi görünmelidir. Göğüsleri hafif tuzlayıp biberleyip önce una sonra yumurtaya sonra galeta ununa bulayın. Bir tavaya rafine yağını koyup kızdırın. Piliç göğüslerini tavaya koyun ve orta ateşte beşer dakika alt üst altın sarısı kızartıp bir servis tabağına çıkarın. Tereyağını kızartıp, üzerlerine dökün kremalı mantar ile servis edin.

Kremalı mantar : Bir tatlı kaşığı yağla mantarı iki dakika sote yapın. Başka bir yerde bir kaşık yağ ile soğanı orta ateşte iki-üç dakika kavurup kırmızı biber ve beyaz şarabı ilave edip üç dakika kaynatıp ateşten alın. Birkaç dakika sonra ılık vaziyete gelince içine unu, tuzu ve bir kahve fincanı sütü koyup bir çırpma teli ile karıştırarak ezip, sütü kaynar olarak ilave edin. Orta ateşte karıştırarak üç beş dakika pişirin. Mantarı içerisine süzdürüp bir iki dakika karıştırıp kaynatın. Servise hazırdır.

TATLI

Armutlu Tart

Malzemeler: 4 armut, 1,5 su bardağı un, Yarım paket tereyağı veya margarin, 2 yumurta sarısı, 1 limon, 50 gram armut marmeladı, Yarım su bardağı toz şeker, 1 su bardağı sek beyaz şarap, 1 çay bardağı kanyak, Tuz

Hazırlanışı:Toz şekeri, tereyağı, yumurta sarılarını, unu, reddelenmiş limon kabuğuyla karıştırın. Hamur haline getirdiğiniz karışımı buzdolabında bir saat bekletin. Sonra hamuru yayın, 22- 24 cm. çapında bir tart kalıbına serin. Kalıbın kenarlarındaki fazlalıkları düzelttikten sonra dibinde çatalla delik açın. Üzerine folyoyu yayın ve folyonun üstünü, fırında kabarmaması için kuru fasulye ile kaplayın. Önceden ısıttığınız 200 derecelik fırında yarım saat pişirin. Bu arada armutları soyup ikiye bölün. Çekirdeklerini çıkarın. Yarım su bardağı suyla karıştırılmış şarap dolu bir kapta 9-10 dakika kadar haşlayın. Hamuru fırından çıkarın. Folyoyu, kuru fasulyeleri atın. Hamur üzerine dilimlenmiş armutları dizip üstüne kanyak ve biraz suyla sulandırılmış marmeladı kaplayın. Ilık ya da soğuk olarak servis yapabilirsiniz.

Tarifler için www.afiyetolsun.net'e teşekkürler...

Pilav:Paella

Malzemeler: 1/2 kg dilbalığı (veya levrek filetosu), 250 gr mürekkep balığı (doğranmış), 1 küçük kutu bezelye konservesi, 250 gr kırmızı dolmalık biber, 1 kutu kuşkonmaz konservesi, 250 gr dolmalık yeşil biber, 1/2 kg kuşbaşı dana eti, 1/2 kg ayıklanmış midye, 1/2 su bardağı beyaz şarap, 1/2 çorba kaşığı safran, 2 adet kereviz yaprağı, 2 adet defne yaprağı, 1/2 kg domates, 6 adet enginar, 150 gr mantar, 1 kg karides, 2 adet piliç, 250 gr soğan, 1 kg pirinç, 250 gr havuç, 1/2 demet maydanoz, 1/2 limon, 250 gr sosis, Zeytinyağ, Karabiber, tuz

Hazırlanışı: Piliçlerin her birini onar parçaya bölüp, etlerini kemiklerinden ayırın. İri kemikleri içi su dolu bir tencereye koyun, soğanlar, domatesler, havuçlar, maydanoz ve kereviz yapraklarını katıp haşlayın. Mantarları suda pişirin. Balık filetolarını, limon suyu ve defne yaprakları koyduğunuz suda haşlayıp bir kenara ayırın. Dana eti ve piliç parçalarını yağda kavurun, içine şarap ve bir miktar sıcak su koyup yüksek ateşte pişirin. Ayıklayıp yıkadığınız enginarları dörde bölün, dolmalık biberleri küçük parçalara kesip kavurun. Karidesleri haşlayıp ayıklayın, havuçları temizleyip, haşlayın. Piliç kemiklerinin piştiği suya, pirinç, karabiber, tuz ve safran katın, buna bir su bardağı tavuk suyu ve çeyrek bardak zeytinyağı ilave edilp, beraberce pişirin. Sıcak olarak kuşkonmazlar, bezelyeler, dolmalık biberlerin ve karideslerin bir kısmı, kavrulmuş mürekkep balığı parçaları, midyeler ve sosisleri, pişen pilavın üstüne süs olarak dizip, üzerine maydanoz serptikten sonra sıcak sıcak servis yapın.
Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!