Yeri ve zamanı olmayan hobi Fotoğrafçılık

Güncelleme Tarihi:

Yeri ve zamanı olmayan hobi Fotoğrafçılık
Oluşturulma Tarihi: Temmuz 25, 2009 00:00

Fotoğrafçılık, her zaman popüler hobilerden biri. Çünkü tek başınıza, istediğiniz zaman yapabiliyorsunuz. Size eşlik edecek arkadaşlar bulmak zorunda değilsiniz, mevsimi yok, yeri ve saati yok.

Haberin Devamı

Kimileri kitaplardan ya da internetten kendi kendine öğrenmeye çalışsa da iyi fotoğraf çekmek için kurslara gitmekte, deneyimli fotoğrafçılardan püf noktalarını öğrenmekte fayda var. Kurslar hem pratik yapmayı sağlıyor, hem de öğrenim süresini kısaltıyor. Türkiye’nin pek çok şehrinde konuyla ilgili iyi kurslar mevcut. Her birinde fotoğrafın tarihinden fotoğraf makinelerine, çekim tekniklerinden grup halinde uygulamalı gezilere kadar pek çok eğitim veriliyor.

K endinize hobi olarak fotoğrafçılığı seçtiyseniz, işe bir makine alarak başlamanız gerek. Ödünç veya amatör makinelerle de fotoğraf çekmek mümkün. Ama eğitmenlerin tavsiyesi, kendi profesyonel makinenizle başlamanız.
Yaklaşık 700 dolar ödeyerek objektifi değişebilen ve manuel ayarları olan Nikon D80 ya da Canon 350D gibi profesyonel bir dijital fotoğraf makinesi almak mümkün. Bununla ışık ve gölge oyunları yapabilirsiniz.
Açtığı sergiler ve çektiği fotoğraflarla tanınan, kendi ismiyle açtığı fotoğraf atölyesinin sahibi Muammer Yanmaz, kursa başlayacaklara şunları öneriyor: “Kişinin analog makineye karşı özel bir sempatisi yoksa dijital makine kullanması daha iyi. Böylece öğrenme süreci daha hızlı ve kolay geçiyor. İyi fotoğraf çekebilmek adına çok pahalı ve fazla malzemeye ihtiyaç varmış gibi bir yanılgıya düşülüyor. Kesinlikle tek bir objektifle uzun süre çalışılmasını öneririm. Mesela 50 mm f: 1.8’lik objektif 150 dolar. Çok az ışık koşullarında bile iyi sonuç veriyor. Onun dilini çözünce ikinci bir objektife geçilebilir. Bunun dışında gerekli olanlarsa hafıza kartı ve orta boy bir fotoğraf çantası. İki yılda bir üst modele geçilebilir. Ama küçük makineleri önermiyoruz. Makinenin objektifi değişip, ayarları manuel yapılabilmeli. Zaten biz söylemesek de fotoğraf çekmenin zevkini alan kişi, kısa sürede buna ihtiyaç duyuyor.”

Haberin Devamı

BUNLARA DİKKAT

· Makineyi fotoğrafını çektiğiniz kişinin göz seviyesinde tutun. Çocuklarda da aynı boya inmek şart. Ama çektiğiniz kişinin her zaman makineye bakması gerekmez.
· Arka planı çok doldurmayın, sade olması çektiğiniz nesnenin iyi görünmesini sağlar.
Durduğu yerde çöp olmaması, arkasından bir otomobilin burnunun görünmemesi gibi konuyla alakasız objelerin olmamasına da dikkat edin.
· Parlak gün ışığı, yüzde istenmeyen gölgeler yaratabilir. Bunu önlemek için flaş kullanın. Makinenizi otomatikte kullanıyorsanız bunu kendiliğinden yapmayacaktır. Aynı durum bulutlu günlerde de işe yarayabilir.
· Flaş kullanılırken yapılan yaygın bir hata, flaşın etki mesafesi dışındaki nesneleri çekmektir. Bu yapılırsa fotoğraf karanlık çıkar. Birçok makinede maksimum flaş etki mesafesinin 4.5 metreden kısa olduğunu unutmayın.
· Fotoğraf karesini, fotoğrafını çektiğiniz nesneyle doldurmayı unutmayın. Yakın çekimlerde, kalkmış bir kaş ya da çil gibi anlam katacak ifadeler yakalanabilir.
· Çektiğiniz nesnenin fotoğraf karesinin tam ortasında olmasına gerek yok. Böyle çekim yapıyorsanız net bir fotoğraf elde edebilmek için odağı kilitlemeniz gerekiyor. Çünkü otomatik odaklı fotoğraf makinelerinin çoğu fotoğrafın merkezinde ne varsa ona odaklanır.

Haberin Devamı

ARKADAŞ EDİNİP GEZİLERE KATILIN

Kurslarda fotoğrafın 170 yıllık tarihi, çekim teknikleri, ışık kaynaklarının nasıl kullanıldığını anlatan portre fotoğrafçılığı, son teknolojiyi kullanmayı sağlayan photoshop programı, gittiğiniz her yerde işinize yarayacak doğa fotoğrafçılığı ve yeni çıkan makinelerin vazgeçilmezi olan dijital fotoğrafçılık gibi pek çok konu üzerinde duruluyor. Konular verilen ödevlerle pratiğe dönüştürülüyor, pekiştiriliyor. Çoğu zaman bulunulan kentin tarihi ya da enteresan semtlerinde toplu halde fotoğraf çekimleri yapılıyor.
Ancak kursların en zevkli kısmı bundan sonra başlıyor. Kursta tanışan, gitgide daha samimi olan yeni fotoğrafçılar, düzenli aralıklarla şehir dışına geziler düzenliyor. Böylece bakış
açınız genişlemiş oluyor.
Kursların bazıları sadece ders üzerinden ücretlendiriliyor. Ama genel olarak 30-50 saat arasında değişen derslerin fiyat aralığı 120-600 TL. Dersler 10-30 kişilik sınıflarda yapılıyor.

Haberin Devamı

FOTOĞRAF YARIŞMASINA KATILIN

İyi fotoğraf çektiğinizi düşünüyorsanız, Türkiye’nin neresinde olursanız olun bir fotoğraf yarışmasına katılabilirsiniz. Şu sıralar İstanbul Fotoğraf Merkezi, Yeni Işıklar Fotoğraf Yarışması’nı düzenliyor. Renkli ya da siyah-beyaz en az 5, en fazla 10 fotoğrafınızı 31 Ekim’e kadar gönderin. Birinciye 2010’da İstanbul Fotoğraf Merkezi’nde, baskılarının LABONIX tarafından yapılacağı bir sergi açma imkânı verilecek. Yarışmanın jüri üyeleri Ara Güler, Nuri Bilge Ceylan, Okan Bayülgen, İzzet Keribar, Mehmet Kısmet ve AÇEV Başkan Yardımcısı Ayla Göksel’den oluşuyor.
Tel: (212) 238 11 60.

ARKADAŞIMIN FOTOĞRAFINI NASIL ÇEKMELİYİM?

Haberin Devamı

Yaşamda en çok tanıdıklarımızın fotoğrafını çekeriz. Bunun için portre ya da insan fotoğrafının nasıl çekileceğini bilmek gerekiyor. Latin kökenli portre kelimesi “ışığa getirme” anlamına geliyor. Fotoğrafta önemli olan, nesneyi en iyi şekilde yansıtmak. Bu yüzden fotoğrafını çekeceğiniz kişinin karakterini de yansıtmalısınız. Önemli olan güzel ya da çirkin olması değil, kendisini en doğru şekilde aktarmanız. Bu kişiyi tanımıyor olsanız bile onunla çok iyi iletişim kurmanız gerekiyor.

MANZARA FOTOĞRAFINDA  ODAK NOKTASI ÖNEMLİ

Tatile çıktığımızda çektiğimiz hatıra fotoğraflarının önemli bir kısmını manzaralar oluşturur. Fotogram adlı internet sitesinde konuya değinen Kadir Akkaya, püf noktalarını şöyle anlatıyor:
· Her manzaranın odak noktası olmalı.
Uzakta bir dağ, bir binanın cephesi ya da bir
grup ağaç gibi .
· Konunun fotoğrafınızı yönlendirmesine izin verin. Ana konu alanında insan varsa, farklı boyutta görüntüler için onları makineye yakın ya da uzak yerleştirerek denemeler yapın.
· Konunuzu çerçeveye alın. Yapmazsanız uzak mesafede bulunan ana konu, büyütülmüş baskıda ya da projeksiyonda kaybolmuş gibi görünür. En çok kullanılan çerçeveleme aracı yapraklardır. Bir kemer, bir kapı girişi ya da doğal bir kaya formasyonu da izleyicinin gözünü yönlendirmek için yararlı bir çerçeve hizmeti görebilir.
· Zıt renkler kullanın. Manzaraya dikkatle yerleştirilmiş parlak kırmızı, mavi ya da sarı giysi giymiş bir insan, donuk bir manzarayı canlandırabilir. Genellikle, bu tür konuların resim karesi içinde yeterli bir mesafede bulundurulmaları gerekir çünkü aksi halde öne geçerek bütün resme hâkim olabilirler.
· Makinenizi yatay tutun. Ayrıca objektifinizi çok fazla yukarı doğru kaldırmayın. Eğer bunu yaparsanız, açıkça görülen perspektif bozuklukları yaratırsınız ve nesneler arkaya doğru düşüyormuş gibi görünür.

KURSLAR

Haberin Devamı

Fotoğraf Atölyesi 0216 357 44 63 Akademi İstanbul 0212 243 46 22  AFAD 0322 458 38 52 Muammer Yanmaz Fotoğraf Atölyesi 0212 266 66 74 Çizgilikedi 0232 247 12 47 Bufsad 0224 225 51 50 Anahtar Bilim Sanat Atölyesi 0216 418 66 19 Bümed 0212 359 58 00 Mim Sanat Merkezi 0216 449 20 45 AFSAD 0312 417 21 15 Fotoğraf Sinema Ankara 0312 425 16 16 İfod 0232 464 32 12 Galatasaray İTM 0212 251 74 84

Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!