Yeniyetmeleri anlama kılavuzu

Güncelleme Tarihi:

Yeniyetmeleri anlama kılavuzu
Oluşturulma Tarihi: Aralık 18, 2010 00:00

Saftirik okur musunuz? Aeron’la tanıştınız mı? Kaç kere bir Stuff by Hilary Duff’tan içeri ayağınızı attınız? Hangi fashionbandz favoriniz, arabalı mı filli mi? Yeni Ay’ın uydumuzun hallerinden biri olduğunu mu sanıyorsunuz? O halde zamane gençliğiyle iletişim kuramaz, hatta kendi aralarında konuşurlarken neden bahsettiklerini bile anlayamazsınız. İşte hap haline getirilmiş yeni yetmeleri anlama kılavuzu. Eğer 80’lere yetiştiyseniz şanslısınız, Converse size tanıdık gelebilir...

EDEBİYAT

Vampirler: Doğaüstü güçler gençlerin vazgeçilmezi. Onları klasik masallar ve hikayeler değil, farklı dünyalar fantastik maceralar ve karakterler etkisi altına alıyor. Vampirlerin dayanılmaz cazibesi popüleritesini hala sürdürüyor. Ama iki sene önceki kadar popülerler mi, tartışılır. Artık yeni bir rakipleri var: Melekler!
Melekler: Kitapçıların raflarında içinde melek karakterleri bulunduran romanlar göze çarpıyor. Melekler ışık saçan kanatları ve güzel görüntüleriyle gençleri tavlıyor. Bunlardan en bilineni Danielle Trussoni’nin yazdığı Asi Melekler. New York Times çok satanlar listesinde haftalarca kalan kitap Türkiye’de listelerin üst sıralarında. Romanın film hakları Columbia tarafından satın alındı. Bu da gösteriyor ki, gençlerin ilgisiyle melekler yakında beyazperdeyi de istila edecek. Meleklerle ilgili yayınlar bununla sınırlı değil tabii. Artemis Yayınları’ndan çıkan Asi isimli seri de ilgi görenler arasında. Hikaye Aaron adlı karakterin 18. yaş gününde bir faniyle bir meleğin oğlu olduğunu anlaması üzerine kurulu. 16 yaşındaki bir çocuğun macera dolu hikayesinin anlatıldığı Mekanik Melek ve Pegasus Yayınları’ndan çıkan Fısıltı da bu seri arasında sayılabilir.
Kurtadamlar, cadılar, kediler ve diğerleri: Son dönemde en çok konuşulan kurtadam hikayelerinden biri Maggie Stiefvater’ın Ürperti kitabı. Turkuvaz’dan çıkan kitap bir kurtadam ve bir genç kızın aşkını anlatıyor. Gençlik, fantezi ve gizem edebiyatındaki yeni yazarlardan Yasmine Galenorn’un Sisters of The Moon serisinin ilk kitabı ‘Cadı’, fantezi ve hafiyeliği bir arada sunuyor. Rachel Vincent’ın dönüşüm serisi ‘Serseri’ kedi kadınları hayatımıza sokuyor.
Bu arada Epsilon Gençlik Kulübü’nden çıkan Wimpy Kid’in yazdığı ‘Saftirik Greg’in Günlüğü’nü de unutmamak gerekiyor.

MÜZİK

Justin Bieber: Kanadalı Justin Drew Bieber, pop ve R&B şarkılarıyla tanındı. Henüz 16 yaşında olmasına rağmen inanılmaz bir hayran kitlesine sahip. Gençler giyim stilini kendilerine yakın buluyor. Sevimli ve ergen görüntüsü kızların hoşuna gidiyor. ‘Baby’ parçasını dillerinden düşürmüyorlar. One Less Lonely Girl single’ı Kanada Hot 100’de 15’e, Bilboard listesinde ilk 20’lere kadar yükseldi. Bu sene Amerikan Müzik Ödülleri’nde ‘Yılın Sanatçısı’, ‘Yılın Pop/Rock Albümü’, ‘En İyi Çıkış Yapan Sanatçısı’ ve ‘Yılın En İyi Pop/Rock Erkek Sanatçısı’, MTV Video Müzik Ödülleri’nde ‘En İyi Yeni Sanatçı’ ve MTV Avrupa Müzik Ödülleri’nde ‘Yılın Erkek Sanatçısı’ ödülünü kazandı.
Lady Gaga: 24 yaşındaki ABD’li şarkıcı ilk albümünü iki yıl önce yayınladı. Kanada, Avusturya ve İrlanda’da bir numaraya kadar çıktı. ‘En İyi Elektronik/Dans Albümü’ ve ‘En İyi Dans Kaydı’ Grammy ödüllerini kazandı. Bu sene Forbes dergisine göre dünyadaki en güçlü ve etkili 100 ünlü arasında. Twitter’da beş milyonu, Facebook’ta yirmi milyonu aşan takipçisi var. Bunun sebebi müziğinin yanı sıra marjinal imajı. Farklı makyajı. Gençler onun uç sahne kostümlerini beğeniyor. Kıyafetlerini konuşuyor.
Keisha: 26 yaşındaki İngiliz şarkıcı, Sugababes grubunun bir üyesiydi. 2000’de ilk hitlerini çıkardılar. Sonrasında gruptan ayrılan son eleman oldu. Keisha Buchanan, 2008’de James Morrison’ın BBC Children in Need ve Capital FM Jingle Bell Ball’daki canlı performanslarına eşlik etti.

OYUNCULAR

Taylor Lautner: Twilight serisinin yarattığı ikinci idol 18 yaşındaki Taylor Lautner. Michigan doğumlu. 1.75 boyunda, esmer, uzun saçlı. Serinin ikinci filmi Yeni
/images/100/0x0/55eac3d8f018fbb8f895432b
Ay’ın ardından hayranları hızla çoğaldı. Canlandırdığı Jacob Black karakteri, kimliğini saklayan bir kurtadam ve Amerikan yerlisi. Naif tavırlara sahip Jacob’un çekici yanı kurtadam halindeki sert görüntüsü. Çoğunlukla çıplak gezdiği sahnelerdeki kaslı vücudu sayesinde bazı sitelerde yapılan anketlerde rakiplerini geride bırakıyor. Gençlik dizilerinin ve filmlerin gözde ismi Selena Gomez (17) ile birlikte olduğu konuşuluyor.
Jonas Kardeşler: Jonas Brothers ABD’li gençlik pop rock grubu. Grup Kevin (22), Joe (20) ve Nick (17) kardeşlerden oluşuyor. En büyük ilgiyi Nick görüyor. Kızların dikkatini fizikleri ve giydikleri kıyafetler çekiyor. Vans, Ed Hardy ve H&M’den giyiniyorlar. Dünyanın en güçlü medyatikleri listesinde yer alıyorlar.
Zac Efron: Zac Efron (22) 2006’da oynadığı ‘High School Musical’deki, okul basketbol takımının kaptanı, yakışıklı ve popüler Troy Bolton karakteriyle tanındı. Kızlar en çok sarışın oyuncunun bebeksi yüz hatlarına ilgi duyuyor. GQ dergisine kapak oldu. ‘17 Yeniden’ filminin galasında fotoğraflarından oluşan kolajlar ve çığlık atan kızlarla karşılaştı. Şarkıcılığı da ilgi gördü. Üç yıldır High School Musical filminin çekimlerinde tanıştığı Vanessa Hudgens’la birlikte.
Leighton Meester: 23 yaşındaki ABD’li oyuncu Surface, 24 ve Dr. House gibi dizilerde oynadı. Yıldızı Gossip Girl’deki zengin ve şımarık Blair Waldorf karakteriyle parladı. Bir yandan bale ve caz dersleri aldı. Birthday ve Bette Davis Eyes adlı şarkıları yeniden yorumladı. Şimdilerde sözlerini kendi yazdığı albümü üzerinde çalışıyor.
Taylor Momsen: Momsen (17) profesyonel oyunculuğa iki yaşında başladı. Birçok irili ufaklı projede yer aldı. Onun da kaderi 2007’de Gossip Girl’de canlandırdığı ‘Jenny’ rolüyle döndü. Marjinal makyajı, kıyafetleri ve kliplerinde soyunmasıyla ailelerin tepkisini toplasa da yeni neslin ikonlarından biri.
Hilary Duff: 22 yaşındaki oyuncu Lizzie McGuire dizisiyle adını duyurdu. Sarışın güzel zamanla pop müzik yapmaya başladı. Çıkardığı üç albüm 13 milyondan fazla sattı. Ama bunlar yetmedi. Stuff by Hilary Duff adlı bir mağaza zinciri var.
Vanessa Hudgens: Sekiz yaşından beri pek çok müzikalde yer alıyor. 2003’ten itibaren sinema filmlerindeki irili ufaklı rollerle de karşımıza çıktı. 3.2 milyon dolarlık geliriyle rol arkadaşları Zac Efron ve Ashley Tisdale ile birlikte Forbes dergisinin ‘Hollywood’un En Çok Kazanan Gençleri’ listesine girdi.

DİZİLER

Hannah Montana: Disney Channel kanalında yayınlanan dizide çifte yaşam süren Miley Steward’ın hayatı işleniyor. 16 yaşındaki Miley sıradan bir genç. Ama ikinci yüzü Hannah Montana dünyaca ünlü bir pop yıldızı. Aynı zamanda menajeri olan babasıyla dünyayı dolaşıyor. Sınıf arkadaşları onun ikinci kişiliğini bilmiyor. Öğrenciler aralarından bir star çıkabileceğini veya pop şarkıcıların bir yanıyla onlara benzediğini gördükleri için karakteri çok seviyor. Dizinin bölümleri dünyada yüz binlerce genç tarafından tekrar tekrar izleniyor. Hannah Montana da başrolündeki Miley Ray Cyrus’u da bir ikon haline getiriyor. 17 yaşındaki Cyrus şimdiye kadar Altın Küre Ödülleri ve Broadcast Film Critics Association Ödülleri’ne aday gösterildi. Bir yandan da gerçek hayatta müzik kariyerini sürdürdü. Bir törende yaptığı boru dansı ve çılgın pozları yüzünden Paris Hilton lakabı aldı.
True Blood, Vampire Diaries: Vampirler televizyonda da ilgiyle karşılanıyor. Buffy the Vampire Slayer ya da Angel gibi dizilerin açtığı yolda Vampire Diaries hızla ilerliyor. Onu daha sert sahnelerin bulunduğu True Blood takip ediyor. Bunlar her ne kadar 18 yaş üstüne göre olsa da, gençler internetten izliyor.

TAKI VE KIYAFET

Fashionbandz: D&R mağazalarında satılan lastik hayvan, otomobil ya da müzik aleti şeklindeki takılar gençlerin kollarında. Bunlar öyle bir iki tane değil onlarcası bir arada takılıyor.
Converse: Fantastik karakterlere, vampirlere, kurtadamlara ve cadılara ilgi duyan bu nesil; kıyafet ve çantalarında daha naif karakterlerin resimlerini görmek istiyor. En çok rağbeti Sünger Bob görüyor. Ayakkabılarda da genelde hepsinin vazgeçilmezi renk renk Converse’ler.
Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!