Yeni İtalyan sinemasından örnekler

Güncelleme Tarihi:

Yeni İtalyan sinemasından örnekler
Oluşturulma Tarihi: Ekim 21, 2005 10:34

Ankara'da düzenlenen İtalyan Dili Haftası etkinlikleri kapsamında 26-29 Ekim arasında son dönem İtalyan Sineması’ndan seçkin örneklerin yer aldığı bir etkinlik gerçekleştiriliyor. Etkinlikte Cristina Comenci, Paolo Virzi ve Fabio Carpi’nin filmleri gösterilecek.

Haberin Devamı

ÜÇ YENİ FİLM

Programda yer alan üç filmin de ortak yanı, daha önce ülkemizdeki festivallerde gösterilmemiş ve ticari gösterime girmemiş olması.

HAYATIMIN EN GÜZEL GÜNÜ:  İtalyan sinemasının usta kadın yönetmenlerinden Cristina Comenci’nin 2002 yapımı bol ödüllü filmi Hayatımın En Güzel Günü çağdaş bir İtalyan ailesini genç bir kızın gözünden ele alıyor. Olgun bir annenin üç çocuğuyla arasındaki zayıf bağları ve çocukların kendi ayakları üstünde durma çabasını anlatan film, 2002 yılında Altın Küre Ödülleri’nde En İyi Senaryo, Montreal Film Festivali’nde Büyük Ödül, İtalyan Sinema Yazarları Sendikası tarafından da En İyi Senaryo ödülleri gibi hatırı sayılır ödüller almıştı.

CATERİNA ŞEHRE GİDİYOR: İtalyan sinemasının genç yeteneklerinden Paolo Virzi’nin 2003 yapımı filmi Caterina Şehre Gidiyor, muhasebe öğretmeni olan babasının kariyeri için köyden şehre göç eden Caterina adlı bir kızın ergenliğe geçiş sürecini, yeni arkadaşlıklar edinip şehre uyum sağlama çabasını işleyen bir kara komedi.

Haberin Devamı

Yeni İtalyan sinemasından örnekler
Paolo Virzi’nin yönettiği Caterina Şehre Gidiyor bir kara komedi.

Arka planda son dönem İtalya’sındaki politik çalkantıların işlendiği filmde, karısına sürekli baskı uygulayan öğretmen bir babanın kızına toplumda bir yer sağlayabilmesi için uyguladığı baskılar ve düştüğü komik durumlar oldukça gerçekçi bir dille anlatılıyor. Film geçtiğimiz yıl, İtalyanın Oscar’ı sayılan David di Donatello’da iki önemli ödül almıştı.

KALBİN DURAKSAMALARI: Etkinliğin son filmi ise, İtalyan sinemasının yaşayan en yetenekli ve üretken yönetmenlerinden Fabio Carpi’nin 2003 yılında ve 78 yaşındayken çektiği son film Kalbin Duraksamaları. Proust’un hayatını üzerine bir film çekmeye çalışan yaşlı bir yönetmenin kendi hayatıyla ve geçmişiyle hesaplaşmasını anlatan film, anıların yaşamı ne kadar değerli ve zor kıldığını da gözler önüne seriyor. Film, 2003 Montreal Film Festivali’nde çarpıcı anlatımıyla sinemaya kattığı yeniliklerden dolayı da önemli bir ödül almıştı.

Haberin Devamı

GÖSTERİMLER TÜZE ANKAPOL SİNEMASI'NDA

Ankara Tüze Ankapol Sineması’nda gerçekleştirilecek olan etkinlikte, ünlü Fransız sinemacı Henri-Georges Clouzot’nun yeğeni, yönetmen, sinema eleştirmeni, yazar, akademisyen ve halen Cannes Film Festivali Eleştirmenler Haftası Bölümü’nün sanat yönetmeni Claire Clouzot da “Çağdaş İtalyan Sineması” üzerine bir basın toplantısı gerçekleştirecek. Basın toplantısı 27 Ekim Perşembe günü saat: 18.30’da Tüze Ankapol Sineması’nda gerçekleştirilecek.

Tüze Ankapol Sineması
(Kızılırmak Sok. No:14, Kızılay / Tel:419 39 59)
Filmler Türkçe Altyazılı.
 

GÖSTERİM PROGRAMI

 

Yeni İtalyan sinemasından örnekler

  Kalbin Duraksamaları

26 Ekim Çarşamba
Saat:19.30
HAYATIMIN EN GÜZEL GÜNÜ
Yönetmen: Cristina Comencini 

Haberin Devamı

27 Ekim Perşembe
Saat:19.30
CATERINA ŞEHRE GİDİYOR
Yönetmen: Paolo Virzi

29 Ekim Cumartesi
Saat:19.30
KALBİN DURAKSAMALARI
Yönetmen: Fabio Carpi    

 

 

 

 

 

 

Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!