Yeni bir ayurveda yöntemi Pancha Karma

Güncelleme Tarihi:

Yeni bir ayurveda yöntemi Pancha Karma
Oluşturulma Tarihi: Nisan 09, 2005 01:40

Doğal bir korunma yöntemi olan Ayurveda’nın yirmi sağlık yaklaşımından biri Pancha Karma. Doğa Arınma Merkezi tarafından uygulanıyor. Pancha Karma ‘etkin bir detoks’ olarak biliniyor.

Amaç biriken toksinlerin bedenden atılması ve fiziksel detoksla beraber ruhsal detoksun da sağlanması. En az beş günlük bir kür boyunca kişinin uyku saatleri, yemek alışkanlıkları düzenleniyor. Pancha Karma döneminde yalan söylememek, alkol kullanmamak, geç yatmamak, stresten uzak durmak, çalışma hayatına ara vermek ya da tempoyu düşürmek ve sebze ağırlıklı beslenmek gerekiyor. Pancha Karma’yı uygalayan Dr. Ender Saraç ve Ayurveda Uzmanı Dr. Kemal Çetinbahadır, bu arınma yöntemini anlattı.

KİMLER YARARLANABİLİR?

Pancha Karma buluğ çağını geçmiş, şehir hayatının negatif özelliklerinden etkilenmiş herkese uygulanabilecek bir detoks yöntemi. İleri kanser hastaları, aşırı zayıflamış olanlar, cildinde açık yarası ya da egzaması olanlara uygulanması sağlıklı değil. Yoğun çalışan, kendisine iyi bakamayan insanların bir haftalarını ayırarak bedensel ve ruhsal streslerini atmaları amaçlanıyor. Pancha Karma, hızlı yıpranma ve yaşlanmaya sebep olan toksinleri etkili bir şekilde temizliyor.

FAYDALARI NELER?

Asıl amaç, hastalanmadan bir önlem olarak Pancha Karma uygulamak. Koruyucu hekimlik açısından faydalı. Pancha Karma kürü ile vücut gençleşiyor, hastalıklara karşı direnç kazanıyor.

NE KADAR SÜRÜYOR?

Standart bir kür bir haftadan oluşuyor. İyi bir sonuç almak için kürün beş günden az olmaması gerek. Başarılı bir Pancha Karma’nın yılda bir kez yapılması yeterli.

PANCHA KARMA’NIN KURALLARI VAR MI?

Kür boyunca, belli saatlerde masajlar yaptırıp, bir haftalık bir içsel disipline geçiyorsunuz. Sinemaya giderseniz çok geç saatlere kalmamak gibi, alkol yerine çay, maden sodası içip hafif sebze yemekleriyle beslenmek gibi şartlar var. Hazırlık döneminde Pancha Karma yaptıracak kişi iş temposunu düşürüyor ve hafif beslenmeye başlıyor. Haşlama sebzeler ve çorbalar bu dönemde tercih ediliyor. Sigara kullanan biri sigarayı azaltarak da olsa içmeye devam edebiliyor fakat alkol, yoğun iş temposu, stres, sinirlilik ve geç yatmak yasak.

KÜR BOYUNCA NELER UYGULANIYOR?

Ana kürde üç saatlik masaj, Himalayalar’dan gelen bitkilerin buharla uygulanan ısı tedavisi, sinüs ve bağırsak temizlikleri var. Standart bir kürle birlikte 4-6 kilo veriliyor. Kilo verme devam edecekse kür bittikten sonra kişiye uygun bir diyet belirleniyor. Pancha Karma’nın en önemli bölümü olan masajlar, alkol ve sigara kullanmayan, meditasyon teknikleri uygulayan uzmanlar tarafından yapılıyor. Susam yağı ve içinde arpa unu, nohut unu ve bazı bitki özleri katılmış sulu bir hamurla peeling gibi yapılan masajlar var.
Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!