Yeni başlayanların purosu hangi sertlikte olmalı?

Güncelleme Tarihi:

Yeni başlayanların purosu hangi sertlikte olmalı
Oluşturulma Tarihi: Şubat 27, 2000 00:00

Haberin Devamı

DAHA önce de değindiğim gibi puroya yeni başlayanlar için genel tavsiye uzun puro yolculuklarının ilk başında hafif içimli puroları tercih etmeleridir. Hafif içimli purolar, adından da anlaşıldığı gibi hafif ve kolay bir içim sağlarlar.

Puro üreticisinin, puro harmanı geliştirirken aldığı en önemli karar üreteceği puronun ‘‘gövdesi’’ veya başka bir deyişle ‘‘kuvvetinin’’ ve dolayısıyla içiminin nasıl olacağıdır. Güçlü ve tok gövdeli olan bir puro mutlaka kelime anlamında kuvvetli veya sert değildir. Sert bir puro yeni başlayanlar için zorlu bir deneyimdir. ‘‘Sert’’ çoğunlukla yüksek katran ve nikotin içeren yapraklardan üretilen puroları tarif için kullanılır. Katran ve nikotin sağlığa zararlı ise de (gerçek puro severler dumanı kesinlikle bilinçli olarak içlerine çekmezler), puroya güçlü gövdesini, zenginliğini ve de doyuruculuğunu veren de katran ve nikotindir. Bunlar olumlu özelliklerdir. Bizi puroyu dumanı içimize çekmeden içmeye yönlendirirler.

Günümüzde, genel kaide olarak, üretildiği ülkeye bakarak puronun hafif mi yoksa sert mi olduğunu kestirmek yanlış sonuç verir. Tütün üreticileri, hafiften serte istedikleri tütün yaprağını yetiştirebilmektedirler. Hangi harmanı (hafif-orta-sert) tercih ise puro yapımcısına ve onu yönlendiren piyasa koşullarına kalmıştır. Yine de birtakım puro üreticisi ülkelerdeki genel temayüllere bakarak, o ülke menşeyli puroların içimlerinin nasıl olabileceği hakkında bir fikir edinebiliriz. Hafif içimli Küba puroları da bulunmakla beraber, Küba deyince akla sert, tok gövdeli ağır purolar gelir. Geleneksel Küba puro tercihi güçlü ve sert purolar üretmektir.

Aynen içkide olduğu gibi konun uzmanları ne tavsiye ederlerse etsinler, siz kendi beğendiğiniz, burun ve ağzınıza hoş gelen hafiflik veya sertlikteki puroları için. Aldığınız keyif, rehberiniz olsun. Zaman içinde hafif veya orta içimli puroların size gerçekten hafif geldiğine karar verirseniz, daha tok gövdeli-sert purolara geçmeye hazırsınız demektir.

Hafif bir ‘‘petite corona’’ sabah için uygun içim keyfi verirken, aynı akşam şarap eşliğinde yenilecek ağır bir yemekten sonra sert bir kahve ile içilecek aynı puro size hiçbir şey ifade etmeyecektir. Puro içtiğinizin bile farkına varmayacaksınız. O yemek ve şarabın hakkını tok gövdeli sert içimli kaliteli bir puro verecektir.

Puronun, aşırı katran ve nikotin içermesinden sert ve kuvvetli olabileceğini söylemiştik. Bir puronun size sert veya zevksiz gelmesinin bir nedeni de yapımında kalitesiz tütün kullanımı olabilir. Toplanan tütünler, çok iyi kalite de olsa bazen yetersiz veya özensiz kurutma, fermentasyon etme ve yaşlandırma safhalarından dolayı kalitesini yitirebilir. Bilmeniz gereken, tütün kalitesi ne kadar iyi olursa olsun, genç tütün yaprağı tamamen yaşlandırılmadan üretilen purolar içildiğinde bizi fena edeceği, midemizi bulandıracağıdır. Genç yaprağın içerdiği nikotin oranı oldukça yüksektir. Yandığında tadı hoş olmayan doğal kimsayal bileşikler taşır. Yaşlandırma safhasında bunlar ya kaybolur ya da kabul edilebilir seviyeye iner. Kuvvetli ve tok içimli diye tanımlanan bir puroyu beğenmediyseniz, hemen defterden silmeyin. Başka bir markanın sert içimli bir purosunu deneyin. Göreceksiniz düşünceniz değişecektir.

GÜNÜN KONUSU: Ülkelerin Tercihi

Dominik Cumhuriyeti hafif ve orta-sert puroları, Honduras ise zengin, tok gövdeli ve sert içimli purolarıyla tanınır. Keza Küba, Nikaragua ve Meksika'da kuvvetli ve orta-sert içimli purolarıyla anılırlar.

Dominik dolgulu, Connecticut dış sargılı purolar hafiftir. Madura dış sargı tatlı bir lezzet verir. Honduras ve Nikaragua dolgu yaprakları baharatlıdır.

Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!