Yelkenlide toplantı

Güncelleme Tarihi:

Yelkenlide toplantı
Oluşturulma Tarihi: Temmuz 17, 1999 00:00

Haberin Devamı

Yelken sporu, farklı sektörlerde çalışan iş adamlarını bir araya getirdi

İş adamları, bankacılar ve daha birçok farklı sektör çalışanları bu yıl ‘‘deniz’’de toplanmaya başladı. İş stresinden uzaklaşmak, kendine hayat boyu devam edebileceği bir spor dalı seçmek isteyenlerin yeni merakı, yelken basmak! Hafta sonu denize açılmak farklı bir dünyaya dalmak gibi. Son yıllarda bu kursun yetişkinlere de veriliyor olması, denizlerimizdeki yelkenli teknelerin sayısını arttıracak.

Eğer bir sahil şehrinde ya da kasabasında yaşamıyorsanız yaşam sizin için daha da zordur. Büyük şehirlerin yoğun karmaşası, saatlerce trafikte beklemenin sıkıntısından dolayı çoğu zaman kendinizi bir çıkmazda hissedersiniz. Haftasonları ise bu stresi üzerinden atmanın yolları aranır. Çoğunlukla bu görevi, yapmakta olduğunuz bir spor üstlenir...

Sayıları gittikçe artan spor salonları, yüzme havuzları, tenis kortları belki bunların başında geliyor ama önümüzdeki yıllarda hepsinin pabucunu dama atacak yeni bir eğilim var. İş adamları, bankacılar son dönemde ‘‘deniz’’e merak saldı!

Haftasonlarını bir teknenin üzerinde yelken öğrenerek geçirenlerin sayısı küçümsenemeyecek kadar çok. Kuşkusuz bunda en büyük rol eski yelkencilerin. Bugüne kadar birçok kulüp çocuklara yönelik, sporcu yetiştirme amaçlı yelken kursları düzenliyordu. Ancak siz bir yetişkinseniz ve bir tekneniz yoksa, bu işi sevip sevemeyeceğinizi bile anlama şansınız yoktu. Kendi imkanlarınız ve merakınız dışında...

TÜRKÇE EĞİTİM

Oysa bu yıl bir ilk gerçekleşti ve kulüplerin dışında Türkiye'nin ilk Türkçe eğitim veren özel profesyonel Yat Eğitim Merkezi açıldı. Türkçe eğitim veriyor olması önemli çünkü güneydeki tatil köylerinde buna benzer bir eğitimi, talebin yabancılardan geliyor olmasından dolayı, İngilizce veren yerler var. Geçtiğimiz mart ayında İstanbul'da faaliyete geçen ve birkaç yelkencinin biraraya gelerek kurduğu Atlantis Yatçılık Eğitim Merkezi'nin ticari hedeflerinin yanında çok önemli ve güzel başka bir hedefi var. Onlar bu alanda ilk olmanın getirdiği sorumluluğu farkındalar ve ‘‘Bizler yelken sporcuları, antrenörleri, hakemleri, eğitmenleri ve yayımcıları olarak bilgi ve birikimlerimizi sizlerle paylaşmaktan, size bir denizci gibi düşünmesini öğretmekten mutluluk duyacağız’’ diyorlar.

Kurs programı, bu sporu merak eden yetişkinlere yönelik olduğu için, akşam saatlerinde başlıyor. Çeşitli seviyelerde kurs programları var. Eğer denizi sevip sevmeyeceğinizi merak ediyor, bu sporu tanımak istiyorsanız ilk seviye tam size göre: Temel Yelkencilik Kursu. Bir haftalık programda hafta içi her gün saat 19.30-21.30 arası teori dersleri var. Hafta sonu iki gün boyunca da denize çıkıp tekneyi tanıyor, yelken hakkında fikir sahibi oluyorsunuz. Sürenin kısa olması aslında bir eksiklik, onlar da bunun farkında ve ‘‘Zaten biz ilk hedef olarak denizi sevdirmeye, bu işin ne olduğunu anlatmaya çalışıyoruz’’ diyorlar. Bir haftalık bu kursa katılmak tahmin edeceğiniz gibi sizi yelkenci yapmıyor ancak kendinizi tanımanıza, bu sporun size göre olup olmadığını anlamanıza yardımcı oluyor. Bu kursa katıldıktan sonra spora devam edip etmemek size düşüyor. Çünkü henüz Türkiye'de bu işin devamını getirebileciğiniz uygun şartlar yok. Ya kendinize bir tekne alacaksınız ya da tekne kiralamayı tercih edeceksiniz.

FAKÜLTEDEN HOCA

Üç hafta süren ileri seviye kursunda ise navigasyon, meteoroloji, deniz hukuku ve denizde canlı kalabilme dersleri var. Bu dersleri Denizcilik Fakültesi öğretim üyeleri veriyor. Bu kurstan sonra amatör yat kaptanlığı ve tahdidli telsiz ehliyeti almanızda size yardımcı oluyorlar. Kurslar her hafta yeterli katılım sağlandığında başlıyor. Bu kurslar dışında özel kurslar da var. Kendi teknenizde özel ders alabilir, oryantasyon ya da yat yarışları eğitim kursuna da katılabilirsiniz.

Son dönemde denize olan ilginin artması aslında kulüpleri de bu işin içine çekmeye başladı. Atlantis Yatçılık ve Eğitim Merkezi dışında yetişkinlere yönelik yelken eğitimi veren, hafta sonu öğrencileriyle birlikte denizde karşılaştığımız Marina Dragos Yelken İhtisas Kulübü var. Bunun dışında yat kaptanlığı eğitimi veren yerler de var ancak onların amacı yelken sporunu öğretmek değil, liman başkanlıklarının açtığı amatör yat kaptanlığı ehliyet sınavına bir ön hazırlık.

Atlantis Yatçılık Eğitim Merkezi'nin bir özelliği de kurucularının bu sporla gerçek anlamda uğraşıyor olması. Finn sınıfında uzun yıllar yarışan, ancak şu sıralar ‘‘işler yüzünden’’ ara veren Arif Erdem ve İstanbul Yelken Kulübü'nün Europe sınıfının yarış filosunda yarışmalara katılan Gül Aybers, şirketin aktif yöneticileri.

Yelken eğitimini, 20 yıldır bu sporla uğraşan, hakem lisansı ve antrenör sertifikası olan Arif Erdem veriyor. Arif Erdem, hala İstanbul Yelken Kulübü'nün aktif sporcusu ve üyesi. Kursa katılanlar arasında erkekler ağırlıklı. Kadınlar daha çok bankacı, erkekler ise mühendis.

Amatör kaptan olabilirsiniz

Kendi teknenizin kaptanı olmaya ne dersiniz? Bunun için tabii öncelikle denizi tanımak ve bu işi öğrenmek gerek. Bu konuda açılan, özellikle son yıllarda sayıları da arttı, kurslar imdadınıza yetişiyor. Bu işin eğitimini aldıktan sonra liman başkanlıklarının açtığı ‘‘Amatör Denizci’’ sınavlarına girmeniz gerekiyor. Sınavda başarılı olursanız size amatör yat kaptanı ehliyeti veriliyor. Sınavlar her ayın ilk çarşambası sözlü olarak yapılmakta. Bu sınava girmek için 18 yaşını dolduran ve en az ilkokul mezunu olan herkes liman başkanlıklarına bir dilekçeyle başvurabilir. (Tel: 0212 252 46 29)

Yol kimin?

Kıyılarda, özellikle kendi sularımızda giderek artan deniz trafiği önemli bir sorunu da beraberinde getirdi. Denizi milyarlık yatlarla tanıyan zenginlerin artmasıyla içinden çıkılmaz bir karmaşa haline gelen kıyı trafiği her yıl genelde darbeye dayanaksız olan ağaç tekneleri yüzemez hale getiriyor. Ancak denizlerin gelenekten gelen işlevsel kuralları iyi bilindiği taktirde karmaşık gibi gözüken kıyı trafiği düzene girecek. Özellikle de geçiş üstünlüğü konusundaki sıralamayı bilmek gerekiyor:

Seyir halinde olmayan tekneler

Demirlemiş veya seyir dışı halde duran her türlü deniz araçları hareket etme imkanı olmadığından yol veremezler.

Kürekli tekneler

Kol gücüyle giden tekneler sandal ve yarış tiplidir. Bunlar her türlü yelkenli ya da motorlu tekneye karşı geçiş üstünlüğüne sahiptir.

Yelkenli tekneler

Yelken üzerinde seyir yaptığı sürece hareket sınırlamasından dolayı öncelikli geçiş üstünlüğüne sahiptir. Rotasındaki pervane gücüyle çalışan tekneler yol vermek zorundadır.

Motorlu tekneler

Her türlü motorsuz deniz taşıtına yol vermek zorundadır. Güç ile çalışan tekneler kendi boylarına, manevra kabiliyetlerine göre geçiş üstünlüğüne sahiptir. Kendi aralarında geçiş her zaman sancak tarafından yapılır.

BU HAFTA

Deniz Kuvvetleri Kupası bugün İstanbul'da başlıyor. 19 Temmuz tarihine kadar devam edecek.

Dünya 420 Şampiyonası Atina'da bugün başlıyor. 26 Temmuz tarihine kadar devam edecek.

Europe Avrupa Şampiyonası İngiltere'de yarın başlıyor, 24 Temmuz tarihine kadar devam edecek.

Çakabey 918 Yat Yarışı Çeşme ve Foça arasında 21 Temmuz'da yapılacak.

Foça Regatta 99 Yat Yarışı 22 Temmuz-24 Temmuz tarihleri arasında.

Türkiye 420 Şampiyonası Kocaeli'nde 22 Temmuz-25 Temmuz tarihleri arasında yapılacak.

Surf Türkiye Şampiyonası İzmir Alaçatı'da 22 Temmuz'da başlıyor. Şampiyona 25 Temmuz tarihine kadar devam edecek.

Doğu Ege Yat Yarışları İzmir'de 20 Temmuz- 24 Temmuz tarihleri arasında yapılacak.

Genç ve büyük sınıfındaki Laser Standart Avrupa Şampiyonası Finlandiya'da 23 Temmuz'da başlıyor, 31 Temmuz'a kadar devam edecek.

Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!