Yazma meraklısı ünlüler

Güncelleme Tarihi:

Yazma meraklısı ünlüler
Oluşturulma Tarihi: Temmuz 14, 2000 00:00

Haberin Devamı

Şu sıralar birçok ünlü asıl mesleklerini ikinci plana atarak kitap yazıyor. Kimi birilerinden intikam almak amacıyla, kimi de yaşadığı zorlukları, deneyimleri paylaşmak için...

Geçtiğimiz günlerde kaybettiğimiz Mina Urgan'ın ‘‘Bir Dinozorun Anıları’’ adını verdiği kitabında önemle üzerinde durduğu bir nokta vardı; herkesin birşeyler yazması gerektiğini savunuyordu. Örneğin bir mahalle bakkalının bile zamanla nasıl süpermarkete dönüştüğünü yazıya aktarmasını istiyordu. Henüz bir bakkal, bir taksi şoförü anılarını kağıda dökmedi ama bu, ileride böyle bir kitabın yazılmayacağı ve satış rekorları kırmayacağı anlamına da gelmez tabii.

Fakat çok daha farklı meslek gruplarındaki insanlar yazarlığa kıyısından köşesinden bulaştı, hatta kendi mesleklerini ikinci plana atarak kendilerini tamamen kitaplarına adamış durumdalar. Kimler mi? Oyuncular, şarkıcılar, mankenler, yönetmenler... Ortak özellikleri yazmak, ama birbirinden farklı amaçlarla yazdıkları da bir gerçek. Kimi deneyimlerini paylaşmak için yazıyor, kimi birilerinden intikam almak için... Amaç ne olursa olsun, ünlülerimiz bu yazma işini pek sevdi.

Füsun Önal

10 yıllık yazarlık hayatında 10 tane de kitap yazan Füsun Önal, ‘‘Yazmak benim için büyük bir tutku. Vazgeçmem mümkün değil.’’ diyor. Şarkıcılık, oyunculuk yapan ve bugüne dek çektiği fotoğrafları sayısız kez sergileyen sanatçı, yazarlık sevdasından dolayı diğer işlerine eskisi gibi zaman ayırmıyor. Son olarak ‘‘Sevişmenin Rengi’’ adlı kitabını piyasaya süren Füsun Önal: ‘‘'Sevişmenin Rengi' tam anlamıyla bir yaz kitabı. Hatta hatta aşka aşık insanlar için yazdım’’ diyor.

Yılmaz Erdoğan

Ünlü stand-up'çı Yılmaz Erdoğan'ın ne kadar yetenekli olduğu herkesçe malum. ‘Bir Demet Tiyatro’nun metinlerinin yanısıra, diğer oyun metinlerini yazdığı gibi, bugüne dek dört tane de kitabı ile sevenlerine ulaştı.

‘‘Kadınlık Bizde Kalsın’’ adlı kitabı bundan 10 yıl önce sahnelenmiş, oyunda tiyatro sanatçısı Yasemin Yalçın oynamıştı. ‘‘Hüzünbaz Sevişmeler’’ adlı öykü kitabı ve ‘‘Kayıp Kentin Yakışıklısı’’ adını vererek amcasına ithaf ettiği şiir kitabı ile ses getirdi.

Yılmaz Erdoğan, diğer üçü gibi yine Sel Yayıncılık'tan çıkan dördüncü kitabı ‘‘Haybeden Gerçeküstü Konuşmalar’’la dikkatleri çekiyor. Sel Yayıncılık bile: ‘Yılmaz Erdoğan sayesinde yayınevimizin adını duyurduk’ diyor.

Erhan Güleryüz

‘Bu yazılar, uzun yıllardan beri, küçük kağıtlara not aldığım, minik minik yaşanmışlıklarımdır. İlk kaleme sarıldığımda neden yazdığımı ben de pek bilmiyordum. Şimdi şimdi yazmanın anlamını tanımlamaya başladım. Yazmak; benim için hayatla ilgili sorularımın cevaplarını ararken, (kendimi ararken) durup nefeslendiğim bir çocuk parkı... O parkın içinde kendimi daha iyi hissediyorum. Umarım siz de benim kadar hüzünlerinizi seversiniz.’

Bu satırlar Ayna grubunun solisti Erhan Güleryüz’ün ‘Kiremit Uçuran’ adını verdiği şiir kitabının önsözü. Şarkıcının Ayna grubuyla birlikte seslendirdiği en hit parçaların şiir halleri de kitapta yer alıyor .

Ege Aydan

‘‘Çevrildikçe eksilen

bir tarih kitabının,

geri dönülmez dayanılmazlığı içinde,

yazdım gelecek dersi...

Sadece çevirmek yeter

bitirebilmek için bu kitabı.

Düşünüyorum da

zaten okunacak ne kaldı?’’ önsözüyle başlamış kitabına Ege Aydan.

Oyunculuğunun yanı sıra şiir yazmaya karşı duyduğu sevgiyi sık sık dile getiren sanatçı, ‘‘Çalakalem Şiir ve Desenler’’ adlı kitabıyla bu amacına ulaşmış.

Yabancılar da yazmaya meraklı

Geri Halliwell

Spice Girls topluluğunun eski üyesi Geri, müzik dünyasında yaşadıklarını kaleme aldı. Birdenbire gelen şöhretin onu nasıl etkilediğini hayranlarına aktarmak istediğini söylüyor Halliwell. Çiçeği burnunda yazarın menajeri, kitabın İngiltere’de yayın hakkını 1 milyon 6 yüz bin dolara sattı. Kitap, Amerika’da da Dell Books Yayınevi tarafından yayınlanarak satışa sunuldu.

Suzanne Vega

‘‘Kendimi pop şarkıcısından çok bir şair, yazar gibi gördüm hep’’ diyen Suzan Vega'nın ilk kitabının adı ‘‘Tutkulu Göz.’’ 40 defter dolusu şiir, deneme ve günlüğü olan Vega, yeni bir kitap daha yazmaya hazırlanıyor. Röportajlarında şarkıcı ve yazar yönlerinin iyi anlaştığını söyleyen Vega: ‘‘İki yönümün de dünyayı dolaşmaya ihtiyacı var. Bunlar yaptığım işleri besliyor’’ diyor.

Eddie Fisher

Bir zamanlar Amerika'nın en ünlü şarkıcılarından olan Eddie Fisher, Hollywood'u karıştıran bir kitap yazdı. Hayatına giren kadınların ve arkadaşlık ettiği ünlülerin bilinmeyen bütün özelliklerini ‘Gördüm, Geçirdim’ adını verdiği kitabında tek tek anlatan Fisher; Elizabeth Taylor'dan, Debbie Reynolds'a birçok kadını çılgına çevirdi.

Ethan Hawke

Amerika’da son dönem in en yetenekli oyuncularından biri sayılıyor Ethan Hawke. Üstelik oyunculuk dışında yaptığı işler de var. New York'ta bir tiyatro grubunun yöneticiliğini yapmasının yanı sıra, yazarlık yönüyle de dikkatleri çekiyor. 1994’de Little, Brown and Co. şirketiyle bir roman işin 400 bin dolarlık bir anlaşma imzaladı. New York’ta yaşayan ve aşkı arayan 21 yaşındaki bir genci konu alan 'The Hottest State' adlı kitabı yazdı ve kitap 1996’da yayınlandı.

Sarah Ferguson

Sarah Ferguson, koca evini terkettikten sonra elindekini avucundakini çılgınca harcamaya başlamıştı. Çok geçmeden borçlarının listesi iyice kabarınca, iş hayatına atıldı. Genç kadın, kızlarına anlattığı helikopter masallarını kitap haline getirdi. Helikopter dizisi bir çok yabancı dile çevrildi.

Haberin Devamı

Monica Lewinsky

Beyaz Saray skandalıyla üne kavuştuktan sonra aksilikler peşini bırakmadı Lewinsky'nin. Clinton’ı koltuğundan uzaklaştırmasına ramak kalan Lewinsky, yaşam öyküsünü içeren bir kitap yazdı. Beklediği kadar kazanç ve şöhret sağlayamayınca, kendini yemeye verdi. Ve fazla kilolarıyla alay konusu oldu.

Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!