Yavru köpeklere güvenli oyuncaklar

Güncelleme Tarihi:

Yavru köpeklere güvenli oyuncaklar
Oluşturulma Tarihi: Nisan 10, 1999 00:00

Haberin Devamı

HAREKETLERİNİ GÖZLEYİN

Bir oyuncağı saatler boyu kemiriyor mu? Ya da oyuncağı yırtarak, parçalayarak mı oynamayı tercih ediyor? Oyuncak seçerken, köpek yavrunuzun oyuncakları ile geçirdiği süre boyunca sergilediği davranışları dikkatle izleyin. Tercihine cevap verecek oyuncaklar seçmeye dikkat edin.

BÜYÜK BOY HER ZAMAN İYİDİR

Ama bu demek değildir ki küçük bir köpek için en büyük boy oyuncak almanız gerekir. Sadece oyuncak tercihiniz hakkında potansiyel bir boğulma tehlikesi taşıdığına yönelik endişeleriniz varsa; gidin ve daha büyük boyunu alın. Yavru köpekler için oyuncak seçiminde akla getirilecek ilk düşünce şu olmalı: ‘‘Şüpheniz varsa, boyutu büyültün.’’

ESKİYEN OYUNCAKLARDAN KURTULUN

İşi şansa bırakmayın. Oyuncakları periyodik bir şekilde kontrol edin ve eskiyenleri köpeğinizden uzaklaştırın. Çünkü, oyuncaklardan kopan küçük parçalar köpeğinizin boğazına kaçabilir. Onları yutabilir ve iç organları zarar görebilir. Küçük parçalar potansiyel boğulma tehlikeleri yaratabilir.

OYUNCAKLARIN LİSTESİNİ TUTUN

Köpek sahiplerinin dikkat etmesi gereken en önemli nokta köpeğin kaç oyuncağa sahip olduğunu bilmektir. Oyuncakları tanıyın, sayı ve cinsini not edin ve onları gözlem altında tutun. Gözden kaybolan bir oyuncak farkettiğinizde ya da oyuncağa ait bir parça bulduğunuzda köpeği gözlem altına almalısınız. Eğer köpeğiniz size yabancılaşmış gibi hareket ediyor ya da uyuşuk davranıyorsa, yemek yemek istemiyorsa hiç duraksamadan veterinere götürün onu. Oyuncağın diğer parçası midesinde olabilir.

Şenay ORDU

EĞİTMEN GÖZÜYLE

Neden Golden Retriever?

Bir ay kadar önce yazdığım yazıda, Golden Retriever köpeklerinden bahsetmem, gerçekten olağanüstü ilgi gördü. Köpeksever herkesin ilgisini çekmiş olacak ki, telefonum susmadı. Doğal olarak, daha önce kötü deneyim geçirenlerin veya köpek almak isteyip de korkularını henüz yenememişlerin ilgisini özellikle çekmişti ki, onlar daha çok bilgi ve nasıl temin edeceklerini öğrenmek için aradılar.

Evet, ilk yazımda hiç abartmadım. Yeniden vurguluyorum, o, yani Golden Retriever köpeklerin 'Aziz'idir. O, ırkının en edepli, en keyifli, en iyi örneğidir. Hep, insanın gözünün içine bakar. 'Seninle geçinebilmem için bana istediklerini öğret, derhal yerine getireyim' der. Siz de onunla ciddi ilgilenir ve hayatınızı zorlaştırmayacak davranışlar öğretirseniz, o öğrenir ve dostça yaşarsınız. Golden Retriever için sevgiden öte bir şey yoktur. Sevginizi hissettirirseniz, onu ciddiye alırsanız, her yarım saatte yeni bir şey öğretebilirsiniz.

Ancak, benim sözüm, gerçekten saf kan Golden Retrieverlar için geçerlidir. İyi bir Golden Retriever, ilk çiftleşmesini iki yaşında yapmış, aşılı ana babadan olmalıdır. Annenin yavrusunu 6 ile 8 hafta emzirmiş olması şarttır. Hele bir de yavrular, birkaç hafta birarada yaşama ve oyun oynama şansını yakalamışsa, sosyalleşmesi çok ama çok kolay olur. Tıpkı çocuklar gibi, kendi aralarında paylaşmayı, oynamayı öğrenip toplum dışı kalmazlar. Üç aylık, aşıları tamamlanmış bir Golden Retriever almak, en arzu edilenidir. Tam zekanın açılmaya başladığı bu dönemde, öğrenme arzusu çok güçlüdür. Üç aylıkken eve gelen yavruya önce 'Hayır' öğretilir. Ardından çiş-kaka eğitimi çok kolay olur. Evin hanımını ilgilendiren en önemli konu budur. Ardından, kanape ve yatağa çıkmaması ve bir de mutfağa dalmaması istenir. Daha önce de yazdığım gibi bu köpek her şeyi çok kolay öğrenir.

Golden Retriever'e, bir de koruma ve saldırma eğitimi verilmesini isteyenler çıkabilir. Maalesef her şey birarada olmuyor. O hep sıcak ilişkiler içinde olmak ister. Öyle bekçilik, bodyguardlık yapmaktan hazetmez. O paşadır, paşa...

Cihan ÖZYAĞMUR

Köpek Eğitmeni

Telefon:

0216 327 08 63

Faks:

0216 327 00 85

Köpeklerle yaşamanın 12 altın kuralı

İzmir'in Urla ilçesinde faaliyet gösteren Bafi K-9 Köpek Eğitim Merkezi'nin sahibi Leyla Büktaş, köpeklerle yaşamanın 12 altın kuralını kaleme almış. Köpeklerle sorunu olanlar için, noktasına dokunmadan yayınlıyorum.

1- Köpeğe, kendine nasıl davranılmasını istiyorsan öyle davran.

2- Bir köpek çok şirin görünebilir. Yine de huyunu sormadan yanına gitme.

3- Köpeğin tehdit olarak algılayabileceği her hareketten kaçın.

4- Hiçbir zaman direkt olarak köpeğin gözünün içine bakma. Kulak, burun veya başka bir yerine bak.

5- Kuyruğunun yakınına gelme. Çünkü orası sınırdır. Kesinlikle çekip sallama, üzerine basma.

6- Hiçbir köpeği yemek yerken rahatsız etme. Önünden yemeğini almaya çalışma. Yemek onnun için hayati bir iştir. Şaka kaldırmaz.

7- Eğer bir köpekle oynuyorsan, dişlerine dikkat et.

8- Kavga eden köpeklere hiç bir zaman tekme atmaya çalışma. Seni de o an için düşman olarak görebilir.

9- Kork veya korkma. Hiç bir zanan köpeğe dönüp kaçmaya çalışma.

10- Senin iki elin var. Köpeğin, bir şeyi tutabilmesi için yalnızca dişleri var. Her seferinde ağzını ısırmak için açmayabilir. Gözle, köpeğin ısırabilmesi için önce ağzını kapatması gerekir. Havlarken korkma. Susunca iş ciddileşebilir.

11- Çocukla köpeği hiç bir zaman yalnız bırakmayın. Çocuk çocuktur. Köpek de ne de olsa bir hayvan.

12- Hiçbir köpek diğerine benzemez. İkiz olsalar bile.

Bülent OVACIK

Hazır akvaryum

Mirabello firmasının ürettiği 30 litrelik hazır akvaryumlar, amatörler için biçilmiş kaftan. Su filtresi, hava pompası, aydınlatması ve ısıtma sistemi hazır olan akvaryumlar, amatörleri tüm bu malzemeleri seçip biraraya getirmekten kurtarıyor. Akvaryumunuzu bugün alıyorsunuz. Balıklarınızı seçiyorsunuz. Akşam, karşısına kurulup seyrediyorsunuz.

Anadolu Akvaryum: 0216 346 34 67

Papağanlar için kuvvet topları

Yiyecekler konusunda hassas ve seçici olan papağanlar dengesiz beslenmeye mahkum olurlar. Bünyeleri zayıf düşer. Yemek konusunda mızmız papağanlar için, protein, vitamin ve mineral takviyeli kuvvet topları çıktı. Witte Mollen markalı Paraka kuvvet topları, tüy dökümü ve çiftleşme dönemlerinde de papağanların zayıf düşen bünyelerini takviye ediyor.

Witte Molen: 0282 261 38 50

Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!