Yaşlılıkta Bunamanın En Sık Nedeni: ALZHEİMER’e dikkat!

Güncelleme Tarihi:

Yaşlılıkta Bunamanın En Sık Nedeni: ALZHEİMER’e dikkat
OluÅŸturulma Tarihi: Haziran 30, 2003 10:34

Yaşam süresinin uzamasıyla birlikte sıklıkla 65 yaş üzerinde görülen Alzheimer hastalığı giderek önem kazanmaya başladı. İleri yaşlarda azımsanmayacak sıklıkta karşımıza çıkan bu hastalığa karşı uyanık olmalı ve kendimizi korumalıyız!!!

Haberin Devamı

Alzheimer hastalığı, yaÅŸlılıktaki entelektüel iÅŸlevlerin kademeli kaybı anlamına gelenÂdemans(bunama)ın en sık nedeni olarak kabul ediliyor. 65 yaşına kadar görülme oranı yüzde 5 civarında iken 65 yaÅŸtan sonra giderek artıyor ve her 5 yılda bu oran ikiye katlanarak büyüyor. 85-90 yaÅŸlarında yaklaşık insanların yarısında Alzheimer hastalığı görülüyor. Alzheimer’in baÅŸlangıcıyla sonu arasında geçen süre 3-20 yıl gibi büyük farklılıklar gösteriyor. Kaçınılmaz son kiÅŸinin algılama, düşünme, konuÅŸma veya hareket yeteneklerini yitirip bitki benzeri bir profil girmesi oluyor. Alzheimerin oluÅŸ nedeni tam olarak bilinmemekle birlikte yaÅŸ ile baÄŸlantılı olduÄŸu kesin. Ä°yi haber ise yaÅŸlanmanın kaçınılmaz sonucu olmadığı. Özellikle erken yaÅŸta ortaya çıkan Alzheimer vakalarında ailesel geçiÅŸin üzerinde duruluyor.

Haberin Devamı

Elbette her unutkanlık yakınması olan kişi Alzheimer hastası demek değil. Ancak unutkanlık şikayetlerinin Alzheimer hastalığının en sık ve erken bulgularından biri olduğunu söyleyebiliriz.

 Hastalığın başlangıcı sinsi olabilir. İlk dikkat çekici bozukluk yakın bellekte bozulmadır. Yakın bellek son yaşananlara ait hatıralardır. Hasta, eskilere ait anıları çok net hatırlarken son yaşananları unutmaya meyil gösterir. Hasta yakınları ‘bunama başlasa eskileri de unuturdu’ diye düşünüp sıklıkla bu unutkanlıkları önemsemezler. Kişiler çoğunlukla bunun farkına varmaz, ancak günlük yaşamı etkileyen unutkanlık şikayetleri durumunda mutlaka doktora başvurulması gerekir. Depresyon, endişe gibi duygusal bozukluklar, hastanın beklenmeyen davranışlarda bulunması erken dönemin başlıca özellikleri olabilir.

Her ne kadar Alzheimer hastalığının kesin tedavisi olmasa da son yıllarda bu konuda çok büyük çalışmalar yapılıyor ve hastalığın ilerlemesini yavaşlatan ilaçlar kullanılıyor.

Sosyokültürel seviyesi yüksek insanlarda bu hastalığın biraz daha az görülmesinden yola çıkarak zihinsel aktiviteleri mümkün olduğunca canlı tutmak ve zihinsel egzersizler yapmak, unutkanlıklara karşı bizi belki de gelecekte yıllarımızı yok edecek olan bu hastalığa karşı koruyacaktır.

Haberin Devamı

 

 

Dr. Göksel,  Kariyer Destek / Sorun Yanıtlayalım / Sağlık bölümünde sorularınızı yanıtlıyor.

   

Op. Dr. Abdülkadir Göksel

 

www.kulakburunbogaz.com

 

Dr.Göksel'in yenibir.com'da yayınlanan diğer yazıları:

Kadınların korkulu rüyası: Menepoz!
Baş ağrsı ve sinüzit
Ses kısıklığını önemseyin!
Her 10 kadından birinin kabusu: Meme kanseri!
Burundan estetik ameliyat olmadan önce...
Gürültü sağlığımızı tehdit ediyor
Horlama Seksi Öldürüyor
Çocuklarda Alerji ve Sinüzit
Lazer ile Gözlüğe Elveda!
Ciddi bir hastalık: Şişmanlık (Obezite)

Denge Bozukluğu: Baş Dönmesi (Vertigo)
Kulak kiri bir hastalık mı?

Kanser, nedenleri ve savaÅŸ

Gırtlak Kanseri ve Sigara Bağımlılığı

Yaygın bir sorun: Selülit

Yaz geliyor, güneş lekelerine dikkat!

Anti-aging: Bir yaşam biçimi

Stres kaynaklı diş hastalığı: Bruksizm

Obur muyuz?

Grip deÄŸil, saman nezlesi!

Önemli bir tedavi yöntemi: Dokunmak!

BebeÄŸinizin cinsiyetini belirlemek elinizde mi?

Haberin Devamı

 

Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!