Yasemince... İçsel yolculuğa çıkarken

Güncelleme Tarihi:

Yasemince... İçsel yolculuğa çıkarken
Oluşturulma Tarihi: Ağustos 15, 1997 00:00

Yasemin BORAN
Haberin Devamı

Düş kurmak için bugün tam zamanı. Sıcaktan gevşemiş bir halde, tembelce uzandığınız yerde, keyifli bir yolculuk yapabilirsiniz. Tabii bu yolculuk, dünyanın herhangi bir yerine olmayıp kendi içinize olacak.

Üstelik bu seyahate çıkarken yanınıza alacaklarınız sadece bugüne kadar yaşadığınız tecrübelerden ibaret. Ve bunlar, farkında olmasanız bile, zaten her zaman taşıdığınız yükleriniz... Ancak, bu kez taşıdıklarınızın farkında olmak ve sahip çıkmak zorundasınız. Tabii bu seyahati başarılı ve keyifli bir biçimde yapmak istiyorsanız. Yoksa, böyle bir yolculuğa heves bile etmeyin.

Evet, yolculuğa çıkmaya hazır mısınız?..

Elbette ki, her yolculuk gibi bunun için de hazırlık gerekiyor. Ve her yolculuk için nasıl farklı hazırlıklar yapılıyorsa, bu yolculuğun hazırlığı da kendine özel.

Şimdi, ilk önce düşünce olarak seyahat fikrine yoğunlaşın. Sonra gevşemek için kendinizce özel metodlarınız varsa, bunları uygulayın. Yoksa, ılık bir duş, hafif alkollü bir içecek alabilirsiniz. Alkolden nefret ediyorsanız, adaçayı veya ıhlamur benzeri bir çay içebilirsiniz. Bu sırada kendinize yönelik bir yolculuğa çıkacağınız düşüncesine yoğunlaşarak biraz heyecanlanabilirsiniz.

Heyecan duygusu, çıkacağınız yolculuğu daha da keyifli hale getirecektir.

Üzerinizde vücudunuzu sıkmayan hafif giyecek bulunması daima iyidir. Böylece bütün dikkatinizi bu yolculuğa yöneltebilirsiniz.

Artık seyahate çıkmaya hazırsınız demektir. Şimdi, bir şezlonga uzanabilir ya da en rahat olabileceğiniz biçimde kolunuzu, bacağınızı uzatıp herhangi bir yere uzanın. Tabii bu uzandığınız yerde ani gürültüler ya da dikkatinizi çekebilecek türde sesler bulunmamasına özen göstermelisiniz.

Böyle bir yolculuk için en idel yer, bir deniz kıyısı, dere kenarı, dağlar, kırlar yani düpedüz doğanın içidir. Tabii olabildiğince insanların ve gürültülerin fazla olmadığı yerler. Fakat, böyle bir yolculuğa çıkmaya niyetlendiğiniz zaman isteğinizin gücü sizi çevrenizin gürültüsünden arındıracaktır. Şayet konsantrasyonunuz yüksek ise, bu seyahati her yerde yapabilirsiniz. Hatta, otobüste ya da uçakta giderken bile...

Evet, şimdi yolculuğa çıkıyoruz.

Tamamen gevşemiş bir halde düşüncelerinizin tümünü kendinize yöneltin. Önce, son durumunuzu, bu yolculuğa başlarken yaptıklarınızı düşünün. Oturduğunuz koltuk veya şezlongu, bulunduğunuz yeri ve çevrenizdekileri kısaca gözden geçirin.

Düşüncelerinizi geriye doğru yöneltin. Bulunduğunuz yere nasıl geldiğinizi hatırlamaya çalışın. Neler yaptınız. Bunları hangi düşünce ve isteklerden yola çıkarak gerçekleştirdiniz?

Bu düşünceler, kendinize yönelmiş olan dikkatinizin yoğunlaşmasına neden olacaktır. Sonra, düşüncelerinizi giderek daha da derinleştirmelisiniz. Bunun için de isteklerinizin nedenleri üzerinde düşünmeye başlamalısınız. Neden istediniz?

İçinizdeki bu istekleri oluşturan, duygu ve beklentileri yaratan, kendinizin bile tanımadığı 'Ben'inizi anlamaya yönelmelisiniz.

İşte, bu aşamadan itibaren içinize yaptığınız yolculuk tam anlamıyla başlamış demektir.

Kendinizi ve zihninizi hiçbir biçimde zorlamamalısınız. Fikirler, zihninizde kendiliğinden oluşmaya başlayacaktır. Hiçbir biçimde bunları yönlendirmeye, yakalayıp takılmaya kalkmayın. Düşüncelerinizi tamamen serbest bırakın. Böylece fikirler zihninizden akıp geçmeli ve siz bunları müdahale etmeden takip etmelisiniz.

Düşünceleriniz kendiliğinden oluşup akmaya başladığı andan itibaren neden, niçin sorularını bırakmalısınız. Tıpkı keyifli bir film izler gibi davranmalı ve yolculuğu bitirmeye karar verinceye kadar sadece iyi bir izleyici olmaya çalışmalısınız.

İçinize yaptığınız bu yolculuktan uyanır uyanmaz hemen kağıdı kalemi elinize alın ve bütün izlenimlerinizi vakit geçirmeden yazın. Şayet yapmanız gereken işler varsa, ve daha sonra yazarım diye aklınızdan geçiriyorsanız, hiç tavsiye etmem. Çünkü, hemen yazmadığınız takdirde kısa bir süre sonra hepsi olmasa bile önemli bir bölümünü ve ayrıntıları tamamen unutursunuz. Ve size o dakika hiç unutmayacakmışsınız gibi gelir.

İnsanın içine yaptığı yolculuklar, Ay’ın karanlık yüzünü keşfetmek gibi olağanüstü heyecan verici ve bilgilendiricidir, diyorum, Yasemin’ce...

Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!