Yaşayan efsane ENBE'ye geldi

Güncelleme Tarihi:

Yaşayan efsane ENBEye geldi
Oluşturulma Tarihi: Ağustos 12, 2009 14:31

Dünyanın yaşayan en büyük gitaristi olarak nitelendirilen altı Grammy ödüllü Jose Feliciano, Behzat Gerçeker yönetimindeki ENBE Orkestrası ile konser vermek üzere Türkiye’ye geldi. 13 ve 14 Ağustos’ta Türk hayranlarıyla buluşacak olan sanatçı, konserden önce sorularımızı yanıtladı.

Haberin Devamı

Dünyanın yaşayan en büyük gitaristi olarak nitelendirilen altı Grammy ödüllü şarkıcı ve gitarist Jose Feliciano, bir kez daha Türkiye’de... Behzat Gerçeker yönetimindeki ENBE Orkestrası ile birlikte iki konser verecek olan Porto Riko’lu sanatçı, 13 Ağustos’ta Kuruçeşme Arena’da, 14 Ağustos’ta ise Bodrum Antik Tiyatro’da Türk hayranları ile buluşacak. Feliciano, konser öncesi sorularımızı yanıtladı.  

Yaşayan en büyük gitar ustası olarak anılıyorsunuz. Bu büyük yetenek nasıl doğdu, bize anlatır mısınız?
Jose Feliciano: Müzikle olan ilişkim, üç yaşındayken dayıma konserve açacağı ile eşlik etmemle başladı. Beş yaşındayken ailem Porto Riko’dan New York’a taşındı. Altı yaşında öğretmenimin bana verdiği albümlerle gitar çalmayı öğrendim. Günde 14 saat çalışıyordum. 50’lerin rock’n roll’undan etkilenerek şarkı söylemeye başladım. Başarıda yetenek kadar çalışmak da etkili bir faktör...
 
Porto Riko’nun dünyaya armağan ettiği sizin gibi birçok başarılı sanatçı var. Ülkeniz bu konuda çok şanslı...
- Evet... Porto Riko’dan yeni yetenekler çıkmasına çok seviniyorum. Ülkemiz, insanların kalbini Ricky Martin gibi isimlerle kazanıyor. İnsanların, yeteneklerin değerini anlaması gerekiyor.

“The Soundtrax of My Life” albümünüz hazır. Bu albümde dinleyicilerinizi neler bekliyor?

- Bu albüm, Al Payson ile yıllarca stüdyomda yaptığımız çalışmaların bir ürünü. “The Soundtrax of My Life”, dünyanın kafasına taktığı ve bizim yaşadığımız konuları yansıtıyor. Bu çalışmada teknolojik eklemeler yok, tamamen saf bir Jose Feliciano albümü oldu. Albüm sonrasında tekrar tura çıkacağım. Bu yüzden stüdyodan bir süre uzak kalmak istiyorum. Biliyorum ki daha sonra yeni ilhamlarla geri döneceğim.

İSTANBUL’UN GİZEMLİ BİR HAVASI VAR

ENBE Orkestrası ile birlikte iki konser vereceksiniz. Sizin için nasıl bir deneyim olacak?

- Onların Domingo, Barry White, Pavarotti ve daha birçok sanatçıyla çalıştıklarını ve ne kadar deneyimli olduklarını biliyorum. Biraz farklı bir deneyim olacak, bundan dolayı çok heyecanlıyım.

Belki Boğaz’ın güzelliğini göremeyeceksiniz ama hayranlarınıza denize nazır bir alanda çalacak olmak nasıl hissettiriyor
?
- Bu benim İstanbul’daki ilk konserim değil, bu yüzden tekrar burada olmaktan dolayı çok mutluyum. Şehriniz çok fazla müzik ve hissedebildiğim gizemli bir havaya sahip. Diğer şehirlerden tamamen farklı. Müzik benim için her şey demek ve bunu tüm dünya ile paylaşabildiğim için çok mutluyum. Normalde zamanımın çoğunu kendi stüdyomda yeni sesler ve tınılar keşfetmek için harcıyorum. Turneme ekim ayında başlamayı düşünüyordum ama ENBE ile bu projeyi duyduğumda hemen gelmek istedim. Ben ve ekibim İstanbul’u çok seviyoruz.

Türkiye’ye daha önce geldiğinize göre sormak istiyorum, burada özlediğiniz bir şey var mı?

- İnsanların sıcaklığını özledim...

Türkiye’den tanıdığınız sanatçılar var mı peki?

- Semiramis Pekkan’ı tanıyorum. “The Gypsy” şarkımı “Bana Yalan Söylediler” ismiyle Türkçe seslendirmişti. Aynı zamanda bu şarkının çok başarılı bir filmin (Issız Adam) soundtrack’inde de kullanıldığı yönünde bilgiler aldım. Bu benim için çok güzel bir haber. Şarkılarımın tüm dünyada sevilerek söylendiğini bilmek, büyük bir mutluluk.

Siz buradaki konserlerinizde “The Gypsy”yi seslendirecek misiniz?

- Bu sürpriz olsun. Bu sırrı izleyenlerimize saklayalım.

Haberin Devamı

BU KONSER ENBE İÇİN BÜYÜK TECRÜBE OLACAK

Haberin Devamı

Jose Feliciano ile konser verme fikri nasıl ortaya çıktı?
Behzat Gerçeker: Biliyorsunuz, Türkiye’de gerçekleşen neredeyse tüm yabancı sanatçı konser organizasyonlarını BKM yapıyor. Bu fikir de yine onlardan çıktı. Önce Jose Feliciano ile görüşmüşler, ondan ‘tamam’ cevabını alınca da bizimle irtibata geçtiler. Zaten biz BKM ile her yıl birkaç konser yapıyoruz, bu teklifi duyunca da çok sevindik ve memnuniyetle kabul ettik.

Jose Feliciano’nun hayranı mıydınız?

- Evet, tabii ki hayranıyım. Onu çocukluğumdan beri dinlerim. Çok, çok başarılı ve iyi bir müzisyen.

Ekip olarak nasıl hissediyorsunuz?

- Jose Feliciano gibi bir isimle aynı sahneyi paylaşmak bizim için çok, çok önemli. Onunla aynı sahnede olmak çok büyük bir tecrübe olacak. Hem de onur ve mutlu bir anı olarak kalacak.

İki jenerasyon yetiştirmiş böyle müthiş bir yetenekle nasıl çalıştınız peki? Konser öncesi neler kararlaştırıldı?

- Kendisiyle Türkiye’ye gelmeden önce sık sık hem telefon hem de e-mail yoluyla görüştük. Program içeriği, repertuvar gibi konularda görüşmelerimiz oldu. Türkiye’ye geldikten sonra da provalar yaptık ve bu şekilde konserimize hazırlandık.

Bizi bekleyen ne gibi sürprizler var?

- Birlikte çok güzel bir program yaptık ama sürprizlerimizi konserimize saklayalım.

Haberin Devamı

BU AKŞAM CANLI YAYINDA

Doğuştan gözleri görmeyen Jose Feliciano, 1945 doğumlu. Müzikle üç yaşında tanışan, sekiz yaşında kendi bestelerini yapmaya, dokuzunda resital vermeye başlayan Feliciano, bugün dünyanın en başarılı gitaristlerinden biri. Altı Grammy ödülü, 65’in üzerinde albümü bulunan usta sanatçı, uzun bir aradan sonra ilk defa bu akşam bir canlı yayına katılacak. Sanatçı, Behzat Gerçeker ve ENBE Orkestrası’yla konserden önce, TRT 2’de yayınlanan “ENBEğenilen” programında bir araya gelecek. Saat 23.30’da ekrana gelecek programda hem şarkılarını seslendirecek hem de hakkında bilinmeyenleri anlatacak.

   

Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!