Yaptığımız bütün işlerden eminiz

Güncelleme Tarihi:

Yaptığımız bütün işlerden eminiz
Oluşturulma Tarihi: Ocak 12, 2008 00:00

Rock grubu Mor ve Ötesi, ilk ortaya çıktığı günden beri küçük bir kitle tarafından tanınıyor ve beğeniliyordu. Grup 2004’te çıkardığı "Cambaz" şarkısıyla birdenbire en popüler gruplardan biri haline geldi. "Mustafa Hakkında Herşey" filminde kullanılan "Bir Derdim Var" adlı şarkıları, Antalya Altın Portakal Film Festivali’nde En İyi Film Şarkısı seçildi.

"Dünya Yalan Söylüyor" albümü, çeyrek milyonluk satış yakaladı. Rock dinleyicilerinin yanı sıra pop dinleyenlerin de kalbini kazandı. 2005’te çalıştıkları Pasaj Müzik’ten ayrılarak Rakun Müzik adlı bir şirket kurdular. Bu yıl, Eurovision şarkı yarışmasında Türkiye’yi temsil edecekler. Bir yandan da plak şirketi sahibi olarak ilk sanatçıları Sakin Grubu’nu Hayat adlı bir albümle lanse etmeye hazırlanıyorlar. Son dört yılda yaşadıkları bu değişim nedeniyle eski hayran kitlesinden eleştiriler gelip gelmediğini soruyoruz. Grup üyelerinden Kerem Kabadayı şöyle cevap veriyor: "Rock grupları arasında farklı bir yere sahip olduğumuz söylenebilir. Nükleer enerji ve savaş karşıtı kampanyalarda aktif rol alıyoruz. Geçtiğimiz sene işçi eylemlerine destek verdik. Aslında biz kendimizi en sert şekilde eleştirenleriz. O eleştirilerden sağ çıkıyorsak başka tür eleştiriler bizi çok da üzmüyor. Eurovision da dahil, kendi yaptığımız işlerden emin olduktan sonra kim ne demiş, çok da umurumuzda değil."

Rakun Müzik, 2005 ağustos ayında Mor ve Ötesi üyeleri tarafından kuruldu. Rakun, beklenmedik zamanlarda ortaya çıkan, çevik, sakin gözüken ama yırtıcı, burnunun dikine giden bir hayvan. Rakunun karakteriyle şirketin tavrı arasında bir paralellik kuran grup, bu ismi seçti. Şirketin Genel Müdürlüğü’ne Can Sertoğlu getirildi. Sertoğlu, New York’ta üç yıl Arif Mardin’in asistanlığını yapmış, Atlantic Records’da yeni yetenekleri keşfeden bir departmanda çalışmış, tecrübeli bir müzik şirketi yöneticisi. 2005 yılında lise yıllarından tanıştığı Mor ve Ötesi Grubu’yla çalışmak için Türkiye’ye döndü: "Menajerlik ve kariyer planlanmasında onlara yardımcı olacağımı düşündüm. Sert rekabet ortamından, plak şirketlerinin acımasız dünyasından geldim. Bendeki şirket anlayışını onların müzik deneyimiyle birleştirdik."

Grubun şirket kurmaya karar vermesindeki en büyük neden, çevrelerindeki ilişkilerden memnun olmamalarıydı. Bağlı bulundukları şirketin yaşadığı zorluklar yüzünden, son albümleri Beyaz Düşler’in bekledikleri ivmeyi yakalamadığına inanıyorlardı. Grup üyelerinden Kerem Kabadayı, "Müzik endüstrisinin dönüşüm geçirdiği bir dönemdeyiz. Kendimizi daha güvende hissedebileceğimiz bir sistem oturtalım istedik. Hatalarımızdan da, başarılarımızdan da sorumlu olacağımız yöntemi tercih ettik" diyor.
/images/100/0x0/55eb200ff018fbb8f8accdd3


Rakun kurulduktan sonra konser organizasyonlarını da üstlendi. Sistem oturtulduktan sonra Mor ve Ötesi, Pasaj Müzik’ten Büyük Düşler albümünü devralarak yayınladı. Böylece Rakun etiketli ilk albüm çıkmış oldu. Grup konserlere çıktı, Ege’de turne düzenledi.

İNTERNET TÜRKİYE’DE HENÜZ BİR AKSESUVAR

Dördü grup üyesi olmak üzere sekiz kişilik bir ekipten oluşan Rakun, sıkıntılı günler yaşandı. Firmanın kurulduğu dönem, korsanın ve internetin ön plana çıktığı bir ana denk geldi. Müzik şirketleri ne kadar kaliteli işler yapsa da ürünlerini satamıyordu. Bu yüzden Rakun yeni sanatçılar için bu seneye kadar bekledi. Fakat günümüzde de sanal albümler hızlı bir yükselişte. Can Sertoğlu sanal albümlerin ve internet üzerinden yayınlanan şarkıların aralarında çok sık konuştukları bir konu olduğunu anlatıyor:

"Plakçılığın ölmeye başladığı bir dönemde ne kadar akıllıca bir iş yapıyoruz diye kendimize çok sorduk. Fakat günümüzde önemli olan, gelir üretebilecek kanallara doğru ürünü sunmak. Yasal yoldan internetten şarkı indirmek artık yegane gelir kaynağı. Zaten bir şarkı veya albüm mutlaka sanal aleme düşüyor. Bence bundan sonra dinleyiciler de internette yasal yolu seçecek. Biz web üzerinden yasal şekilde şarkı yayınlamaya karşı değiliz. Fakat bu yıl çıkaracağımız her albümü mutlaka CD formatında yayınlayacağız."

Kerem Kabadayı ise "Sivas’a veya Tokat’a gidip konser yapmak için CD’nizin satılması ve her yere ulaşması gerekiyor. Bence internet Türkiye’de bir aksesuvar. Nüfusun yüzde 20’sinin sabit internet girişi olduğu bir ülkede bu değişim o kadar da hızlı gerçekleşmiyor" diyor.

BİZİM YAŞAM ALANIMIZDAKİRLİ NUMARALAR YOK

Mor ve Ötesi, ilk projelerini rock gruplarıyla gerçekleştiriyorlar. Gelecekte Rakun etiketli bir pop veya Türk sanat müziği albümü de görebilecek miyiz, sorusunu Can Sertoğlu şöyle cevaplıyor: "Hiçbir şeyi kesin çizgilerle ayırmak istemiyoruz. Fakat Rakun daha çok alternatif müzikler üretecek gibi gözüküyor. Kuruluş aşamasında benim hayal ettiğim bağımsız plak şirketi kültürünü yakalamaktı. Büyük firmaların dışında kalan küçük, özel şirketlerin kendi müdavimleri vardır. Sadece o şirketten yayınlandığı için o albümü alan kitleler olur. Biz de Rakun’u böyle bir etiket haline getirmek istiyoruz."

Siyasi tavrıyla tanınan, son albümlerindeki "Şirket" şarkısının da gösterdiği gibi kapitalist düzene hep karşı duran grubun, bir müzik şirketi sahibi haline gelmesinde bir tezat yok mu?

Kerem Kabadayı şöyle diyor: "Teorik açıdan bütün bir kapitalist sistem içinde, kapitalizmden soyutlanmış yaşam alanları kurmanın mümkün olmadığını düşünüyoruz. Dünya çapında kapitalizmin dışına çıkmış bir ülke kendi ayakları üstünde durabiliyor olsaydı, bugün çok güçlü ve refah içinde bir Sovyetler Birliği olurdu; ya da Küba ve Kuzey Kore bu durumda olmazdı. Bizim yaratmaya çalıştığımız yaşam alanı, plak şirketlerinin zaman zaman meslek etiği dışına çıktıkları, haksız kazanç elde ettikleri kirli numaraları yapmıyor olmamız. Biz sanatçılara menajerlik hizmeti ve stüdyo sunuyoruz. Konserlerde sahnemizi onlarla paylaşıyoruz. İlk albümünü çıkararak bir grup için iyi bir çalışma ortamı sunuyoruz."

MOR VE ÖTESİ OLMAKTAN ÇIKIP İŞADAMLARINA DÖNÜŞMEMİZ HOŞ OLMAZ

Grup üyesi Kerem Kabadayı şöyle diyor: "Aslında bizim en çok dikkat ettiğimiz, bizim için en ürpertici senaryo, Mor ve Ötesi olmaktan çıkıp plak şirketi sahipleri haline dönüşmemiz. Bu nedenle, en baştan beri kriterleri önümüze koyup düşündük. Rakun Müzik’in konser organizasyonları ve işlerinde şirket sahibi rolü oynamıyoruz. Biz daha çok kendimizi yakın hissettiğimiz projeler için yorum yapıyor ve işin yaratıcı kısmıyla ilgileniyoruz. Yoksa olay bizim işadamlarına dönmemizle sonuçlanır, o da çok hoş olmaz."

EUROVİZYON İÇİN ÜÇ ŞARKI KAYIT AŞAMASINDA

Mayıs ayında Belgrad’da düzenlenecek 53. Eurovision Şarkı Yarışması’nda Türkiye’yi temsil edecek grubun çalışmaları devam ediyor. TRT’ye sunulacak üç şarkının stüdyo kayıtlarına girilmiş. Kayıtların ardından TRT ve grup üyeleri tarafından yarışmaya katılacak şarkı belirlenecek, şubat başında duyurulacak.

İLK ALBÜM SAKİN GRUBU’NDAN HAYAT

Rakun etiketli ilk albüm, şubat ortasında Sakin Grubu’ndan geliyor. 2000 yılında kurulmuş dört kişiden oluşan grubun Hayat isimli albümünün prodüktörlüğünü Mor ve Ötesi’nin de uzun yıllar prodüktörlüğünü yapan Volkan Gürkan üstlendi. Grup üyelerinden Harun Tekin projenin başında. Yaz aylarında dört kişiden oluşan ve daha sert müzik yapan Gren Grubu’nun albümü çıkacak. Grubun şarkılarını Harun Tekin ve Kerem Kabadayı düzenledi. Prodüktörlüğü Tarkan Gözübüyük yapıyor. Radikal Gazetesi’ndeki yazıları, radyo ve televizyon programlarından tanıdığımız Ayça Şen’in de albümü Burak Güven prodüktörlüğünde tamamlanıyor. Ayça Şen’in kendi sözlerini yazdığı albümde pop ve rock şarkıları olacak. Önümüzdeki ay Rolling Stone dergisinin yanında Sakin ve Gren gruplarıyla Ayça Şen’in birer şarkısı, Mor ve Ötesi’nden de dört akustik parça bir CD ile verilecek.
Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!