Web kameradan ücretsiz fal servisi

Güncelleme Tarihi:

Web kameradan ücretsiz fal servisi
Oluşturulma Tarihi: Ekim 31, 2010 00:00

Köpüklü Türk kahvenizi içtiniz, canınız fal baktırmak istedi. İşyerinde, evde, kafede... Nerede olduğunuz fark etmez. Fincanınızı ters çevirip soğutun. Ardından bilgisayarınızın web kamerasına gösterin. Bir falcı falınıza baksın. Üstelik bedava! Tüm bu hizmet Tellwe adlı siteden veriliyor. Yeni kurulan bir site. Ama şimdiden binlerce hayranı, takipçisi var. ‘Fala inanma, falsız da kalma’ diyerek Türk kahvesini ve kahve falı kültürünü tüm dünyaya tanıtmak istiyorlar

Selçuk Safçı, Tellwe’nin proje yönetmeni. Geçen yıl bir yaşam portalı için araştırma yaparken üç boyutlu ve kendiliğinden oluşan sanal fincanla kahve falının büyük ilgi göreceğine karar veriyorlar. Projeyi uygulamaya alacakları sırada da sanal fal yerine gerçeğinin olması ve gerçek falcılar tarafından da fala bakılması fikri ortaya çıkıyor. Tellwe böyle oluşuyor.

Safçı, “Siteyi geliştirirken birçok kişinin fikrini aldık. Psikolog ve sosyologlara danıştık. Çok güzel saptamalar elde ettik. Modern çağın insanı mantıklı olmak ve matematiksel kararlar vermek zorunda ama yoruma da ihtiyaç duyuyor” diyor.
Yatırımcı Okan Emici ve 10 kişilik ekibi Avusturya, Almanya ve Türkiye’de uluslararası bir şirketleşme çalışması yürütüyor. Tellwe’nin Facebook’ta yaklaşık 10 bin takipçisi var. Siteyi ziyaret edenlerin sayısıysa daha ilk günlerden 50 bine yaklaştı.

Selçuk Safçı, “Şimdilik Türklerin yoğunlukta olduğu ülkelerde faaliyet göstereceğiz. Bu yeni proje için ilk üç ayda beş dilde yayın yapmayı planlıyoruz. Hedefimiz birinci yılın sonunda 10 dile çıkmak” diyor. Tellwe’nin asıl amacınıysa şöyle açıklıyor: “Sitemiz kahve falı sevenlerle yetenekli kahve falcılarını bir araya getirmek için kuruldu. Birçok amacımız var, bunlardan biri Türk kahvesini ve kahve falı kültürünü tüm dünyada duyurmak. Ama asıl amacımız insanlarda geleceğe dair küçük umutları yeşertmek, pozitif düşünceyi hakim kılmak. Tellwe’ye gelen yorumlardan anladığımız kadarıyla fallar sayesinde güne terapi görmüş gibi başlayan insanlar var.”

Peki Tellwe’de nasıl fal bakılıyor? Sitede üç ayrı şekilde fal bakılıyor. İlk yöntem sitenin ürettiği fincanlar üzerinden fal bakan falcıbot denilen yapay zekalar... Bu yöntemle kahve sembolleri, kişiye özel üç boyutlu bir fincan içerisinde oluşturuluyor, robotlar da bunları size okuyor. Şu an Güllü ve Samara adlı falcıbotlar hizmet veriyor. İkinci yöntem, üç boyutlu sanal fincanların gerçek falcılar tarafından yorumlanması. Falcılara bu fincanlar ve içerisindeki sembollerin listesi gösteriliyor. Fincan yorumlandıktan sonra, fincan sahibine mail atılıyor. Üçüncü ve en çok rağbet gören yöntem gerçek fincanla gerçek falcının fal bakması. Bunun için de sitede web kamerasıyla çalışan bir yöntem geliştirilmiş. Kamerayla fincanın görüntüleri alınıyor ve falcılara iletiliyor. Falcılar da gerçek fincanlarla ilgili yorumlarını iletiyorlar. Ancak bu uygulamadan yararlanmak için siteye üye olmak gerekiyor.

Sitede kendine güvenen herkes falcı da olabiliyor. Kişinin kendini uygun hissetmesi yeterli. Falcılar gönüllü olarak hizmet veriyor. Sadece 50 olumlu yorum aldıktan sonra VIP olup ücretli fal bakabiliyorlar.

YORUMLAR OLUMLU

Bir de aldıkları olumlu oylarının olumsuz oylara oranı yüzde 70’i geçmek zorunda. Sitenin 162 tane falcı kaydı var, bunlardan 100’ü aktif olarak fal bakıyor. Tellwe’ye üyelik ücretsiz. Falcılara fal baktırmak ve web kamerayla fincan göndermek de ücretsiz. Sadece VIP olarak adlandırılan falcılardan özellikle yorum istenirse sembolik olarak mobil ödeme yapmak gerekiyor. Onun da fiyatı 1 lira. Selçuk Safçı, “Herhangi bir şekilde yanlış bir şey yazılıyor mu ya da aynı fal birkaç kişiye birden gönderiliyor mu diye kontrol ediyoruz. Fakat falcılara güven, kullanıcılardan kaynaklanıyor. Çünkü tüm falcılara kullanıcılar oy veriyor” diyor. Aralarında profesyoneller, keyif için fal bakanlar, üniversite öğrencileri de var. VIP falcılardan Zübeyde Altun 20 senedir fal bakıyor. Tellwe’den bir arkadaşı vasıtasıyla haberdar olmuş. “Ben falı iyi çıksın diye iyiye yorarım. Herkesin sorunları vardır. Ama zaman içinde her şey düzelir, aşılır, geride kalır. Bu yüzden kimseye kötü bir yorumda bulunmam” diyor.

HAYALİMİZ DİYARBAKIR’DAN NEW YORK’A FAL BAKILMASI

Şöyle bir şey hayal ettik: Diyarbakır’daki bir kişi New York’taki bir başka kişinin içtiği fincanı görüp falına bakabilecek. Münih’teki biri Japonya’daki birinin falına bakarak, ona verilmesi gereken bir karar, düşünülmesi gereken bir soru vererek, belirsizleşen şeyleri tekrar irdelemesini sağlayacak. Tellwe gibi topluluk siteleri yaşayan oluşumlar. Biz sitenin beyniyiz, kan akışını sağlayan kalbimiz de falcılarımız ve ziyaretçilerimiz.
Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!