Wal-Mart’ın patronu eski kamyonet kullanıyor

Güncelleme Tarihi:

Wal-Mart’ın patronu eski kamyonet kullanıyor
Oluşturulma Tarihi: Ocak 14, 2008 00:00

Dünyanın en zenginleri listelerinde üst sıralarda yer alan isimlerden bazıları tutumluluğu aşan davranışlarıyla hatta cimrilikleriyle dikkat çekiyor.

ABD’de en çok duyulan sözlerden biri olan "tasarruf edilen bir kuruş, kazanılan bir kuruştur" felsefesine, dünyanın "en zengini" olan bu isimler aynen uyuyor. Kamyonet kullanan, seyahatlerde ekonomi sınıfı uçan, çay poşetini bir kaç kez demleyen milyarderler, nasıl zengin olduklarının ipuçlarını da veriyor. Milyarlarca dolara, ekonomiye ve dünyaya hükmeden bu zenginlerin bazıları şöyle:

JIM C. WALTON: Dünyanın en büyük perakende mağazalar zinciri Wal-Mart’ın kurucusunun oğlu. 16.4 milyar dolarlık mirasa kondu. İstese, bir oto park dolusu Porsche, Ferrari veya Lamborghini’ye sahip olabilir. Ama, kırsal geçmişini atamayan Walton, 15 yıllık Dodge Dakota marka bir kamyonet kullanıyor.

WARREN BUFFET: "Yatırım sihirbazı" olarak biliniyor. 57 milyar dolarlık bir serveti var. Onunla bir öğle yemeği için 600 bin dolar ödeniyor. Geçen yıl sadece 46 milyon dolar vergi ödedi. 50 yıldır, sadece 31 bin dolar ödediği evde yaşıyor. Geçen yıl kendisine "Cadillac DTS" marka bir otomobil aldı.

RICHARD KINDER: Binlerce çalışanı sokakta bırakarak iflas eden Enron’dan erken ayrılarak Knight Inc. şirketini kurdu. Petrol boru hatları işine girdi ve bir banka kurdu. Servetinin 20 milyar dolar kadar olduğu ifade ediliyor. Uçak yolculuklarında ekonomi sınıfı uçuyor.

DAVID CHERITON: Stanford Üniversitesi Profesörü. Google’u yaratan isimlerden biri. Milyarlarca doları var. Buna rağmen, çay poşetlerini bir kaç kez demliyor, kendi saçını kendi kesiyor, sıradan blucin kullanıyor. Bisikleti ile görülmediği zamanlarda ya eski bir Volkswagen veya bir Honda ile görülüyor.

JOHN CAUDWELL: İngiliz milyarder. Cep telefonu işine girerek 2 milyar doları aşkın servet yaptı. 15 kilometre uzaklıktaki işyerine bisikletle gidiyor. Ucuz mağazaları ve ucuz şarapları tercih ediyor. John Caudwell, "Kendime olan inancıma güç katmak için para harcamama gerek yok" diyor.

AZIM PREMJI: Hintli ileri teknoloji milyarderi. Serveti 17 milyar doları geçiyor. Oğlu Rashid’in düğününde, yemekler kağıt tabaklarda verildi. Uzun süre Ford Escort kullanan Azim Premji bir süre önce bu otomobili sattı ve yerine bir Toyota Corolla aldı.

FREDERICK MEIJER: Amerikalı süper marketler kralı. 60 bin çalışanı var, serveti iki milyar dolar. Yol kenarlarındaki ucuz otellerde kalıyor ve benzin tasarrufu yapan araçları tercih ediyor.

INGVAR KAMPRAD: 33 milyar dolarlık servet ile Ikea’nın imparatoru. Evinde de Ikea ürünleri kullanıyor. Ucuz lokantaları seviyor ve 15 yıllık bir Volvo kullanıyor.
Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!