Venedik aynaları geri döndü

Güncelleme Tarihi:

Venedik aynaları geri döndü
Oluşturulma Tarihi: Şubat 04, 2006 00:00

Ayna, Sümerler’in camın yansımasını fark etmesiyle hayatımıza girdi. Artık hayatın vazgeçilmezleri arasında. El aynalarından devasa varak çerçeveli aynalara uzanan çeşitliliğiyle dekorasyonda farklılık yaratmak isteyenlerin sıklıkla kullandıkları aynalar, kullanıldıkları mekana ferahlık ve ışıltı sağlıyor. Bugünlerde en moda olan ise varak çerçeveli Venedik aynaları. Tabii tercihiniz minimalizmden yana ise metal, ahşap çerçeveli ya da çerçevesiz aynalar da kullanabilirsiniz.

Sümerler’in camdaki yansımayı fark ettikleri andan itibaren insanların hayatına girdi ve o günden beri de hayatımızdan çıkmadı. Kadınlarla özdeşleşti, hep güzellikle birlikte anıldı, fantezilerin nesnesi oldu. Ve tabii dekorasyonun da ayrılmaz parçası oldu.

Bugün kullandığımız anlamdaki ilk aynaları, yani arkasına sır sürülerek oluşturulan ilk gerçek aynaları Venedikliler yaptı. Venedik, aynada bir tarz da yarattı. Camın işlenerek yapıldığı desenli Venedik aynaları Osmanlı döneminin de gözde dekorasyon unsurlarındandı. Hatta Aynalıkavak Kasrı, bu zarif desenli narin aynalarla döşeliydi. İşte bu Venedik aynaları, klasik dekorasyona dönüşün yaşandığı bugünlerde de çok moda.

Varak çerçeveli aynalar da yeniden favori olanlardan. Altın ve gümüş yaprakların desenli ahşap çerçeve üzerine kakılmasıyla yapılan varak uygulamalarının orijinalini bulmak zor. Çünkü bu işi yapan az sayıda usta kaldı. Varak ayna alıyorsanız, kullanılan materyalden emin olun, gerçeğinden çok zor ayrılabilecek imitasyon altın ve gümüş yapraklarla yapılan uygulamalar da var. Hatta plastik çerçevelerin üzerini dore ve lame renkte boyayarak, varak diye satanlara bile rastlanıyor.

Tabii ki bütçeye göre tercih ettiğiniz ürün bunlardan da olabilir. Ancak alırken, ne aldığınıza dikkat edip, fazla para ödememenizde fayda var.

Bir de öneri. Bu tür aynaları özellikle salonunuzda kullanıyorsanız, kristal taşlı avizelerle tamamlayın. Bu şekilde dekorasyonda bir devamlılık hissi yaratabilirsiniz. Ayrıca yine varak bayo ya da tırnak ve varak çerçeveli aynalarla, evinizin girişinde hoş bir görüntü yaratmanız mümkün. Bu uygulama için pirinç çerçeveli ayna ve pirinçten yapılmış bayo ve tırnak da kullanabilirsiniz.

FENG SHUİ’Yİ UNUTMAYIN

Antrenizin ferah ve geniz gözükmesi için kapının karşına ayna koyabilirsiniz dedik ama Feng Shui uygulamalarında sokak kapısının tam karşısına gelen aynalar önerilmiyor. Çünkü içeri giren enerji bu yüzden geri gidiyor.

Ama bu ayna kullanmayın anlamına da gelmiyor. Bilakis, doğru noktalara yerleştirilmiş aynalar ile evde doğru enerji akışı sağlamak mümkün. Feng Shui uzmanlarına göre aynalar için en iyi kullanım alanları enerji akışının zorlaştığı ve engellendiği alanlar. Köşeler, sütunlar, L şeklindeki derin mekanlar gibi. Bir anlamda da, aynadan yansıyacak görüntü önemli. Güzellikleri çoğaltacak şekilde kullanılmasını önerenler de var. Güzel bir manzara mesela...

Aynaların kullanılması uygun olmayan alanlardan biri de yatak odaları. Feng Shui tutkunları, yatağın karşısındaki aynanın uykuyu kalitesizleştireceğinden, karı-koca ilişkisine üçüncü kişilerin dahil olmasına kadar uzanan teori ve iddialarla çıkıyor karşımıza. Yatak odanızda ayna varsa, yatağı görmeyecek bir konumda olmalı ya da uyurken üzerini örtmelisiniz.

Mutfak ayna için en uygun mekanlardan. Bereketi artırdığına inanılıyor.

AYNA ZARFLARIYLA ZARİF DETAYLAR

Aynaların dekoratif yönlerinden biri de zarfları. Türkiye’de de oldukça yaygın olan uygulamada, ayna kullanıldıktan sonra duvara ters asılabiliyor. Hem ayna, hem de dekoratif bir obje oluyor aynı zamanda. Aynanın arkasını çevirince zarfıyla karşılaşıyorsunuz. En çok bilinen ve modası geçmeyeni gümüşler. Klasik tarzdaki evlerde bir kaç boyu alt alta asılarak kullanılıyor. Ayna zarflarında sedef ve telkári işlemeler de zarif görüntüler oluşturuyor.

MİNİMALİST AKIMA ÇERÇEVESİZ AYNA

Bulmak pek kolay olmasa da ayna zarflarının, özelikle de antika olanların üzerindeki işler gerçek birer sanat eseri. Bu tür aynaların duvara asılanların yanı sıra saplı olanları da var. Saplı zarflı aynalar, yatak odalarında dekorasyon objesi olarak kullanmak için ideal. Hadi itiraf edelim, oldukça da kadınsı.

Aynanın barışık olmadığı dekorasyon tarzı yok. Eğer eviniz varaklar ve zarflı aynalar için uygun değilse, minimalist bir tarzı benimsediyseniz çerçevesiz aynalar en güzeli. Ancak mobilyalarınıza uygun renkte ahşap çerçeveler de doğal görüntüler elde etmenizi sağlayabilir. Yüzeyi mat satine aynalar da modern dekorasyonun vazgeçilmezleri arasında.

Çerçevesi deri kaplı aynaların büyük boy olanlarının da bu yılın in ürünleri arasında olduğunu hatırlatalım.

KOMİK AYNALAR GERİ DÖNDÜ

Dışbükey ve içbükey olup, bakanı olduğundan uzun, kısa, şişman ya da zayıf gösteren aynalar dekorasyonun mizah unsurlarından. Kahkaha aynaları da denilen ve eskiden neredeyse her lunaparkta bulunan aynalar, son zamanlarda alışveriş merkezleri ve mağazaların dekorasyonlarında kullanılır oldu. Evinde farklı bir görüntü yakalamak isteyenlerin de başvurduğu bir çözüm. Örnek mi? Koridor boyunca yan yana asılmış, 30x30 cm boyutlarında farklı özellikli aynalar önünden geçenlere neşeli bir yolculuğu garanti ediyor.

NASIL ASALIM NASIL KORUYALIM

Aynayı dekor unsurunun yanı sıra işlevsel olarak da kullanmak istiyorsanız en doğru görüntüyü boy hizasında asarak alabilirsiniz. Bakarken de ideali bir metre uzakta durmak.

Temizliğinde kullanacağınız yöntem aynanızın ömrünü de uzatacak. Üreticilerin tavsiyesi, asla kimyasal kullanmamanız. En ideali nemli bir bezle ya da su püskürterek aynayı ıslattıktan sonra gazete kağıdıyla temizlemek. Cam silmek için üretilen özel dokulu yumuşak bezleri de kullanabilirsiniz.

Banyo aynalarını buhardan kurtarmanın yolu

Evin her bölümünde rahatlıkla kullanabileceğiniz aynaların vazgeçilmez olduğu yer, banyolar. Banyodaki ayna kendinizi görmekten daha fazla işe de yarayabilir. Küçük ve iç karartıcı bir banyoyu, bir duvarını tamamen aynayla kaplayarak, ferah bir görünüme kavuşabilirsiniz. Işık aynalardan yansıyacağı için banyonuz daha aydınlık olacaktır.

Banyodaki aynaların tek derdi, sık sık oluşan buharlar. Özellikle banyodan çıktıktan sonra sıcak suyun buharı nedeniyle aynalarda kendinizi görmek neredeyse imkansız. Buharı önlemek için özel solüsyonlardan kullanabilirsiniz. Ancak daha da kolayı var. Saç kurutma makinesini bir kaç dakika aynanın üzerine tutun ve buhardan kurtulun.
Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!