Uzun ilişki yaşayacağınız mobilyalar için bize gelin

Güncelleme Tarihi:

Uzun ilişki yaşayacağınız mobilyalar için bize gelin
Oluşturulma Tarihi: Temmuz 19, 2008 00:00

Aslı Tunca ve eşi Carl Vercauteren, İstanbul Galatasaray Nuru Ziya Sokak’taki iç dekorasyonu bir şatoyu anımsatan ofislerinde her türlü tasarım yapıyor. İkili kendi dekorasyon projelerinin tamamını üstlendikleri gibi, başka dekoratör ve mimarların projeleri için de mobilya tasarlayıp üretiyor. Antika işini yakından takip ediyor, hatta elbise tasarlıyorlar.

Belçika, ABD, Fransa, İtalya, İngiltere, Yunanistan ve İsrail gibi ülkelerde müşterileri var. Türkiye’de Bodrum Ada Hotel ve Les Ottomans gibi otelleri için mobilya ürettiler. İş adamları için ev dekore ettiler. Belçika’da Belveder Sarayı’ndaki bazı objeler, New York’ta mimar Nasser Nakeb için bazı üretimler yaptılar. Haziran ayında önde gelen tasarım dergisi The World of Interiors’a konu oldular. "İnsanlar bizi hangi role koyacaklarını bilemiyor ama biz bütün bu işleri kendimize yakın buluyoruz. Sınırlarımız yok" diyorlar.

Aslı Tunca, İstanbul doğumlu. Fransa’da moda eğitimi aldı, Türkiye’ye dönerek 12 sene kendi atölyesinde moda tasarımı yaptı. Sonra ikinci ilgi olan antika mobilya işine yöneldi. En büyük yardımcısı iyi bir antika koleksiyoneri olan teyzesiydi. İş gezisi için gittiği Belçika’da eşi Carl Vercauteren ile tanışması hayatının en büyük dönüm noktası oldu. Vercauteren 7 yaşında resim eğitimi almaya başlamış sonra Antwerp Kraliyet Akademisi’ni bitirmiş bir heykeltıraştı. Antikaya yönelmiş, mobilya eksperi olmuştu.

2000 yılında evlendiler. Mesleki geçmişleri, onları antika mobilya işine yönlendirdi. Tunca’nın İstanbul Galatasaray’da aldığı eski binayı, her kuruşlarını harcayarak dört yılda ofis haline getirdiler. Fakat emeklerine değdi. Bu sıradışı bina sayesinde yapabileceklerini müşterilerine göstermiş oldular.

Ofisle birlikte kendi markalarını yarattılar, Aslı Tunca markası böyle doğdu. Antika işi onlara zamanla başka kapıları da açtı. Kendi tasarımlarını üretmeye başladılar: "Bir müşterimiz 18. yüzyıl bir dolabı boyayıp deliklerini kapatmamız için getirdi. Eşim aynı dolabı yarı fiyatına yapmayı teklif etti. Müşterimiz tasarımdan çok memnun kaldı. Antika
/images/100/0x0/55ea2ddbf018fbb8f86fe920
mobilya da bize kaldı. İtalyan bir mücevher tasarımcısı kendi ürünleri için Türkiye’ye gelmişti. Ofisimizi çok beğendi. Mykonos’taki evi için mobilya tasarladık." Böylece kişiye özel çizimler yapmaya başladılar.

Asıl işlerini mobilya olarak gören çift evin içindeki her şeyi A’dan Z’ye tasarlıyor ya da var olan mobilyalarda değişiklikler yaparak mekanları yeniliyorlar. Dekore ettikleri mekanın boyutu önemli değil. Bir apartman dairesi de olabilir şato da. Evin bütün mobilyaları da olabilir tek bir masa veya sandalye de. Doğal malzemeler kullanıyorlar. Masif ağaç, taş, mermer... En çok da eski aynalar... En çok banyo yenilemekten hoşlanıyorlar. Çünkü banyoların ihmal edildiğini insanların hep salonlarına önem verdiklerini düşünüyorlar. Tunca, eşinin eğitiminin yaptıkları işe büyük değer kattığını düşünüyor: "Benim hayal ettiğim mobilyaları eşim çiziyor, bu konuda çok cambaz, yoktan varetmeyi biliyor."

Bir evi tasarlarken, bulunduğu semt veya binanın mimarisini de dikkate alıyorlar. "Biz hayal satıyoruz" diyor Aslı Tunca. "Bize gelen insanların kafasında bazı çizgiler var. Bunların tersini iddia etmiyoruz, onların kendi ruhlarını en iyi şekilde yansıtmalarına yardımcı oluyoruz."

BÜYÜMEKTEN KORKUYORUZ

Markamız için şubeler açmadık. Büyükmekten biraz korkuyoruz. İkimiz işin başında olmalıyız. İhtiyaçlarımıza göre destek aldığımız oluyor. Aldığımız işin büyüklüğüne göre ekibimizi büyütüyor veya küçültüyoruz.

GİZLİ YETENEK DİYE LANSE EDİLDİLER

Eşimin en büyük arzusu bir gün The World Of Interiors’da tasarımlarının yayımlanmasıydı. Çevremizden böyle bir dergide haber olmak için başka yerlerde haberimizin çıkmaması gerektiğini duymuştuk. Bu yüzden bir çok dergiden gelen teklifi geri çevirdik. Bir gün yurtdışından bir derginin editörü arayıp ofisimizi ve tasarımlarımızı sadece kendi zevki için çekmek istediğini söyledi. Yıllar sonra o editörden bir telefon aldık. "Ben artık fotoğraf işiyle uğaşıyorum. Sizin ofisinizde yıllar önce çektiğim fotoğrafları başka işlerimle birlikte The World Of Interiors dergisine götürdüm. Sizin fotoğraflarınızı basmak istiyorlar" dedi. Eşimin hayali gerçek oldu. Dergide "Gizli Yetenekler" başlığıyla bize 8 sayfa ayırdılar.

HOBİ NİYETİNE GECELİK, ÇANTA VE YASTIK

Aslı Tunca dekorasyon ve mobilyanın yanında, gecelik, çanta, kol düğmeleri ve yastıklar tasarlıyor. Ofislerinin bir katını bu işe ayırmışlar. Ama modanın kendisi için sadece bir hobi olduğu söylüyor.

Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!