Uzmanlardan hipotermi uyarısı

Güncelleme Tarihi:

Uzmanlardan hipotermi uyarısı
Oluşturulma Tarihi: Aralık 21, 2001 13:57

Acil Tıp Derneği, hava sıcaklığının düşmesiyle, donma ve soğuk havaya maruz kalma olaylarında artış olduğuna dikkati çekerek, vatandaşları uyardı.

Acil Tıp Derneği`nden yapılan yazılı açıklamada, Acil Servislere başvuruların yoğunluğu nedeniyle, ilkyardım bilgilerinin öneminin de artığı vurgulandı. 
 
Yaşlıların, bebeklerin, evsizlerin ve alkol bağımlılarının donma ve soğuk havaya maruz kalma açısından risk grubunda oldukları belirtilen açıklamada, donma ya da donmaya yakın ısılarda vücut ısısının düşmesi sonucunda "hipotermi"nin ortaya çıkabileceği belirtildi. Hipoterminin, titreme, kas hareketlerinde yavaşlama, uyku eğilimi, solunumun yavaşlaması ve kalp ritminin bozulması olarak ortaya çıktığı ifade edilen açıklamada, bu belirtileri gösteren hastaların, 20 derece civarında oda ısısına alınması ve hastanın en kısa sürede hastaneye götürülmesi gerektiği vurgulandı.  

Lokal soğuk yaralanmalarının çoğunun vücudun açıkta kalan yerlerinde meydana geldiği belirtilen açıklamada, sıkı giysi, ayakkabıve dolaşımı kısıtlayan başka etkenler, kötü beslenme, alkol ve uyuşturucu kullanımı nedeniyle lokal yaralanmanın şiddetinin artabileceği üzerinde duruldu.  
     
DONMALARDA NE YAPILMALI?  

      
En ciddi lokal soğuk yaralanması olan "donuk"ta ise dokuların donması sonucu hücrelerin öldüğü ve kangren gelişen bölgenin cerrahi olarak alınmasının şart olduğuna dikkat çekildi. Donma vakalarında ilkyardımın önemi değinilen açıklamada, öncelikle yüzük, saat ve bilezik gibi takıların çıkartılması, ayaklarda donma olması halinde kesinlikle yürünmemesi, donmuş bölgenin kuru ve yün bir bezle sarılması gerektiği vurgulandı. Açıklamada, donmuş bölgenin asla aleveya da ateşe tutulmaması ve sıcak suya sokulmaması konusunda uyarıda da bulunuldu.
Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!