Uzayda içki serbest ama yörüngeye çıkmak yasak

Güncelleme Tarihi:

Uzayda içki serbest ama yörüngeye çıkmak yasak
Oluşturulma Tarihi: Ocak 16, 2006 00:00

Rus yetkililer, yıllardır süren içki yasağının ardından kozmonotlara "Uzayda içki içebilirsiniz, ama içkiliyken yörüngeye çıkmayın" dedi. Sovyetler’in dağılmasından sonra Rus yetkililer, Amerikalılar gibi uzayda her tür içkiyi yasaklamıştı.

KOZMONOTLARA içki yasağı kalktı. Kozmonotlar Uluslararası Uzay İstasyonu’nda iş bittikten sonra günün yorgunluğunu atmak için, bundan böyle bir iki tek atabilecekler. Votkanın su gibi tüketildiği bir ülke olan Rusya’da, bir zamanlar Mir istasyonunda her kozmonotun yanında bir şişe konyak bulunuyordu. Ancak, Sovyetler Birliği’nin dağılmasından bu yana alkol, Amerikalı astronotlara olduğu gibi onlara da yasaklanmıştı.

Rusya’daki uzay tıp araştırmaları merkezi yöneticileri, şimdi kozmonotların içki içmesinin yalnızca bir hak değil, bir avantaj da olduğunu söylüyorlar. Merkezin sözcüsü, "Adamlar bir buçuk yıl uzayda kalıyorlar. Tonlarca iş yapıyorlar. Birkaç saatte birkaç kilo kaybedecekleri yorucu uzay yürüyüşleri yapıyorlar. Bu yüzden birçoğumuz biraz içki içmelerinin güçlerini toparlamasına yardımcı olacağına inanıyoruz" dedi.

ŞAMPANYA YASAK

Rus uzay yetkilileri yasağın kaldırılmasını kabul ettiler, fakat uzaydaki ağırlıksız ortamda alkolün tesirinin iki kat olacağı konusunda da uyardılar. Uzay yürüyüşünden döndükten sonra bir miktar içebileceklerini ve ideal miktarın bar ölçeği olan 20 gram konyak kadar olabileceğini söylediler. Ancak şampanya yine yasak çünkü yerçekimsiz ortamda açılırsa küçük füzelere dönüşebilir. Şişenin daha açılmadan patlayabileceğini söyleyen uzmanlar da var.
Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!