Uzay neşteriyle tümör erittiler

Güncelleme Tarihi:

Uzay neşteriyle tümör erittiler
Oluşturulma Tarihi: Mart 20, 2005 01:21

Beyin sapındaki 2 santimlik ur nedeniyle tam 25 yıl denge kaybı, baş dönmesi ve şiddetli kulak çınlaması çeken hasta, ‘Cyber knife’ adlı cihazla yapılan 1.5 saatlik bir operasyondan sonra sağlığına kavuştu.

Hesna Deringöz, 25 yıldır şiddetli kulak çınlaması, denge kaybı, baş dönmesi sorunlarıyla yaşadı. Tıp teknolojisi gelişmediği için, Deringöz’de bu sorunları yaratan beyin sapındaki tümör de ancak 19 yıl sonra MR’da görülebildi.

Doktorlar, Deringöz’e ameliyat olursa kalıcı yüz felci geçireceğini ve sağır olacağını söylediler. Ama bu nedenle ameliyat olmayan Hesna Deringöz’ün imdadına, Anadolu Sağlık Merkezi doktorları yetişti. Beyin cerrahisi uzmanı Op. Dr. Hikmet Uluğ ve Radyasyon Onkoloğu Prof. Dr. Kayıhan Engin, beyin tümörlerinin ışınla tedavisinde çığır açan ve doktorlar arasında ‘uzay neşteri’ diye anılan ‘Cyber knife’ cihazıyla Deringöz’ün 2 santimetrelik tümörünü yok etmeyi başardı.

Deringöz, operasyon sonrası ‘Doktorum bana tümöre ışın tedavisi uygulayacaklarını söyledi. İşlem yaklaşık 1,5 saat sürdü. Şimdi kendimi iyi hissediyorum, ama doktorlarım 1 yıl boyunca durumumu izleyeceklerini söyledi, çok mutluyum’ diye konuştu.

Beyin Cerrahisi Uzmanı Op. Dr. Hikmet Uluğ, 2 santimetrelik tümörün hastanın beyincik ile beyin sapı arasında yer aldığını belirterek ‘Bu cihaz beyin cerrahlarının ameliyatla çıkaramadığı tümörleri yok etmesi bakımından bir çığır açtı’ dedi. Prof. Dr. Kayıhan Engin de ‘Patriot füzesi, vuracağı hedefin koordinatlarına göre atış yapıyor. Biz de tümörü belli koordinatlar verip işaretleyerek hedefe odaklanıp ışın veriyoruz’ diye konuştu.
Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!