USB bellekte ilk albüm

Güncelleme Tarihi:

USB bellekte ilk albüm
Oluşturulma Tarihi: Ekim 21, 2009 11:49

Bugüne kadar yayınladıkları iki albüm, çektikleri altı video klip ile hatırı sayılır bir fan kitlesi olan 110 grubu, yeni albümlerinde farklı bir pazarlama tekniği deniyor.

Haberin Devamı

Hakan GENCE

Bugüne kadar yayınladıkları iki albüm, çektikleri altı video klip ile hatırı sayılır bir fan kitlesine sahip olan 110 grubu, yeni albümlerinde farklı bir pazarlama tekniği deniyor. “Sıfır”ı USB bellek içinde satmaya hazırlanıyorlar. İçinde sadece şarkı değil, klip de var. Daha iyi ses ve görüntü kalitesi sunan USB bellekler ile insanlara daha kalıcı bir ürün vereceklerine inanıyorlar.

110’un kurucuları Candan Tezel ile Ozan Yılmaz’ın tanışıklığı 2001 yılına dayanıyor. İkili ilk yıllarda çeşitli barlarda sahne aldı. Fakat ekonomik krizle gece hayatının durulması, onların işine de sekte vurdu. Bir kayıt stüdyosunda çalışmaya başlayan Ozan Yılmaz’ın iş saatlerinden kalan zamanda şarkı yapıp kaydetmeye başladılar. 2005’te kendi albümlerini çıkarmaya hazırdılar.

Haberin Devamı

İlk albümleri “Atomların Harika Dünyası”, EMI etiketiyle aynı yıl yayınlandı. Rock’n Coke ve Rock İstanbul da dahil olmak üzere onlarca festivalde sahneye çıktılar. Gölge isimli şarkıları, Şahan Gökbakar’ın “Gen” filminde kullanılınca daha geniş kitlelere seslerini duyurdular. Klipleri internet sitelerince binlerce tık aldı. Fakat albüm piyasaya çıktıktan kısa süre sonra beş kişilik grubun üyelerinden, bas gitarist Serkan Aktaş, lösemiye yenik düştü.

DAĞILDIK TOPLANDIK BU SEFER TAMAMIZ

Ayrılık çanları çalmaya başlamıştı. Baterist ve gitaristleri de grubu bıraktı. Ama iki arkadaş pes etmedi. Grubun ikinci albümü, “Kontrol” adıyla DMC’den çıktı. Bu albümdeki “Düştüm”, “Dünya” ve “Çünkü” isimli şarkılara video klip çektiler. Fakat plak şirketi ile yaşanan bazı sorunlar yüzünden çalışmalarına ara verme kararı aldılar.
Bundan 6 ay önce aralarına davulcu Mehmet Uludağ ve gitarist Burak Yerebakan’ın katılmasıyla grup olma ruhu yeniden kendini gösterdi. Solist Candan Tezel artık tamamız, bu sefer kolay kolay dağılmayız diyor: “Daha önce aramızda bir kimya problemi olduğu belliydi. Önemli olan kavga ettikten sonra bile bir arada kalmak. Artık konser öncesinde tartışmalar da yaşasak bu bizi etkilemiyor. Demek ki olduk.”

Haberin Devamı

Şehirli insanın depresif hayatını ve ilişkilerini anlattıkları üçüncü albüm geçtiğimiz günlerde tamamlandı. Elektronik ve rock altyapılara sahip 10 şarkıdan oluşuyor. Şüphesiz en ilginç yanı pazarlama tekniği. Çünkü bu sefer şarkılara bir CD ile değil USB stick içinde ulaşıyorsunuz. Projenin fikir babası, endüstriyel tasarımcı Elif İnce. Seçtikleri model 4 GB hafızaya sahip. 3 bin tane satın almak için 30 bin dolara ihtiyaçları vardı. Şimdiye kadar sahne çalışmalarından bütün kazandıklarını bir araya getirip parayı denkleştirdiler. Her şeyiyle kendileri hazırladıkları albümün dağıtımı için de Taş Oda müzik şirketiyle anlaştılar.

İÇİNE VİDEO KLİPLER FOTOĞRAFLAR SIĞDI

Haberin Devamı

Ardından belleğin müzik marketlerde nasıl satılacağına karar vermek geldi. Bileğe takılması ve her yere rahat taşınması için plastik bileklikler tasarladılar. Kutusu için kalıpçılarla görüştüler. Normal CD’ler gibi bir de kartonet hazırladılar. Kar etme amacı gütmeden albümü maliyetini satmak için fiyatını da 14.90 lira olarak belirlediler.

Peki neden CD değil USB bellek? “CD’yi alır şarkıyı dinler, bir daha başka bir iş için kullanamazsınız. Ama bu bellekleri şarkı dinlemek dışında her zaman bilgilerinizi depolamak için kullanabilirsiniz. Ayrıca bu sistem bize daha geniş bir medya alanı sunuyor. Eski ve yeni albümlerin video kliplerini de içine alabiliyor. Resim, görüntü, müzik kalitesi de daha iyi oluyor” diyor Candan Tezel. Sıfır isimli albümün çıkış şarkısı Geri Dönme. Barış Alp’in yönetmenliğini üstlendiği, Silo1’in animasyonlarını tamamladığı klip, Tuz Gölü’nde çekildi.

Haberin Devamı

YEDİ SENE PEŞİNDEN KOŞTUM DÖRT SENEDİR BİRLİKTEYİZ

Şarkı sözlerinin hepsinde grubun solisti Candan Tezel imzası var. Aslen Karadenizli olan Candan, 12 senedir İstanbul’da yaşamasının sözlerine yansıdığını söylüyor: “Şarkılarıma daha kentli bir hava geldi. Ayrıca aşk, okuduğum kitaplar ve yaşadıklarım da şarkı sözlerimi etkiliyor. Hayatta çok fazla küfür ettiğim için şarkı sözlerimde çok fazla etmiyorum. Genelde şarkılarım aşkı, ölümü ve iç hesaplaşmaları anlatıyor. Bir de dört senedir birlikte olduğum ve yedi sene peşinden koştuğum kız arkadaşıma yazdığım sözler var. Aşkı Memnu gibi oldu ama sevgilime pek çok şarkı yazdım.”

Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!