Ünlü korkaklar

Güncelleme Tarihi:

Ünlü korkaklar
Oluşturulma Tarihi: Nisan 23, 1998 00:00

Haberin Devamı

Bugün dünyada milyonlarca insan, bastırılması mümkün olmayan fobileriyle bir arada yaşıyor. Kimisi uçmaktan, kimileri küçücük böceklerden, kimi kapalı ya da açık mekanlardan korkarak sürdürüyor yaşamını. Belirli bir korkuyu sabit fikir edinmiş kişiler arasında çok sayıda ünlü kişi de var.

Dünyada milyonlarca insan, yaşamı kâbusa dönüştüren korkularıyla yaşamayı sürdürüyor. Bilim adamları, ‘‘fobi’’leri ‘‘belli nesneler, kişiler ya da durumlar karşısında duyulan yersiz korku’’ olarak açıklıyorlar ve 6456 çeşit fobi olduğunu bildiriyorlar. Kişi, korkunun temelsizliğini, nedensizliğini bilse bile bundan kurtulamıyor. Günümüzde tedavisi mümkün olan bu yersiz korkuları, birçok ünlü kişi de duyuyor. İşin ilginç yanı, bu ünlüler arasında ‘‘psikanazini babası’’ Sigmund Freud da var.

SIgmund Freud: Alman asıllı ünlü bilim adamı, milyonlarca insanın psikolojik sorunlarına çare buldu, ama kendi psikolojik sorununa asla çare bulamadı. Kendini tedavi etmeyi başaramayan Sigmund Freud, trenlerden korkuyordu.

Marlene DIetrIch: Alman asıllı büyük yıldız, mikroplardan panik derecesinde korkuyordu. Bu yüzden de Hollywood'da ‘‘Deterjan Kraliçesi’’ lakabıyla anılıyordu.

Steven SpIelberg: İndiana Jones, Jurassic Park filmlerinde kullandığı böcekler, kurtlar ve dinozorlarla sinema salonlarında milyonlarca izleyiciye çığlık attıran ünlü yönetmenin küçük hayvanlarla arası hiç iyi değil. Kendisinde böcek fobisi var. Üstelik sadece örümceklerden değil, karıncalardan bile anormal şekilde korkuyor.

NatalIe Wood: Kaliforniya'daki Santa Catalina Adası açıklarında tekneden düşerek boğulan Hollywood'un güzel yıldızında, tedavisi mümkün olmayanbir su fobisi vardı. Sonunda korkuları doğru çıktı. Öldüğünde henüz 43 yaşındaydı.

Bernard Shaw: Dünya edebiyatının büyük ismi İrlandalı yazarda seks fobisi vardı. İlk cinsel deneyimini 29 yaşındayken, kendisinden yaşlıca bir kadınla geçirmiş ve ondan sonraki 15 yıl seksten uzak durmuştu.

KIm BasInger: Kalabalık korkusunu yenebilmek için uzun süre tedavi gördü. Hatta bu yüzden Oscar törenlerine ve davetlere bile gidemiyordu. Ancak korkusunu yendikten sonra, kendisinin de Oscar kazandığı törene gidebildi.

Kral 15. LOUIS: Fransa'nın ünlü kralında frengi fobisi vardı. Bu hastalığa yakalanma korkusu yüzünden kendine çocuk denecek yaşta metresler seçiyordu. Metreslerinin en küçüğü 14, en büyüğü ise 19 yaşındaydı.

Alkole hücum

Fobilerin tedavisi, günümüzde mümkün, ama çoğu kişi tedaviye yanaşmıyor. Onun yerine kendilerini içkiye veriyorlar. Alkolik olan hastaların yarısı ise ikinci bir psikolojik rahatsızlığa sahip. Fobiler, kadınlarda, erkeklere oranla daha fazla görülüyor. Kadınlar, en çok böcekten, fareden, yılandan, erkeklerse yükseklikten, hastaneden ve kandan korkuyorlar. Bazı fobilerin tedavisinin mümkün olmadığı belirtiliyor. Ama birçoğundan günümüzde tedaviyle kurtulmak mümkün. Eğer kişi anti-sosyal bir kişiliğe sahipse tedavi isteği de duymuyor. Depresyon ve fobi, alkolizmle birlikte çok sık görülüyor. Uzmanlar, her hastalıkta olduğu gibi sosyal fobilerde de erken tanının tedavide önemli olduğuna işaret ediyorlar.

Korkak yönetmen

Örümcekler, tırtırlar, kurtlar, çiyanlar, fareler ve daha başka gerçek yarda fantastik yaratıklar Spielberg’in filmlerinin önemli kahramanları. Seyirciyi korkutmayı seven ünlü yönetmen fobi sahibi ve böceklerden çok korkuyor.






Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!