Üniteler in sehpalar out

Güncelleme Tarihi:

Ãœniteler in sehpalar out
Oluşturulma Tarihi: Aralık 12, 2009 13:05

Televizyon, bizde salonların ve oturma odalarının vazgeçilmez eşyalarından biri. Sadece tüplü televizyonların kullanıldığı dönemde, altına konulan küçük televizyon sehpaları yeterli olurdu.

Haberin Devamı

Deniz Ä°NCEOÄžLU
Â
Televizyon, bizde salonların ve oturma odalarının vazgeçilmez eşyalarından biri. Sadece tüplü televizyonların kullanıldığı dönemde, altına konulan küçük televizyon sehpaları yeterli olurdu. Ama son yıllarda ihtiyaçlar çok değişti. Kullanıcılar, sehpa yerine içine daha fazla obje konulabilen televizyon ünitelerini tercih etmeye başladı. Bu değişimin bir diğer sebebi de incecik plazma ve LCD televizyonlar.

LCD ve plazma televizyonların yaygınlaşmasıyla birlikte televizyon sehpalarının yerini televizyon üniteleri almaya başladı. Geniş ve ince ekran yapısıyla, evlerin baş köşesine yerleşen bu televizyonlar, artık ev dekorasyonunun da odak noktası.

Modern, renkli, klasik, geniş, dar, uzun, sade ya da çok detaylı televizyon üniteleri, görüntülerinin yanı sıra DVD player gibi ek aparatları da saklayabildiği için eski tip sehpalardan daha çok tercih ediliyor. Çoğu mobilya firması artık sehpadan çok çeşit çeşit, her zevke uygun televizyon ünitesi üretiyor.
Teknolojik evler için Sonorous’un cam ağırlıklı üniteleri, modern çözümler için Koleksiyon Mobilya, Nuxx, Mozaik Mobilya -B&B üniteleri-, klasik tarzda döşeli bir ev için ise Mudo Concept, Dorya Home, İsmet Mobilya tercih edilebilir. Eğer sade bir şeyler istiyorum diyorsanız Habitat, Yataş, İstikbal ve IKEA’ya mutlaka uğramalısınız.

Haberin Devamı

Ä°LLE DE SEHPA DÄ°YORSANIZ

Televizyon ünitesi değil de sehpa tercih ediyorsanız, alırken çok iyi hesap yapmanız gerekiyor. Çünkü ekonomik olsun diye tercih edeceğiniz sehpaların televizyonunuzu bir süre sonra taşımama riski var. Bugün LCD televizyonların ağırlığı bile en az 10 kilogram ve dengeleri de her zaman tüplüler kadar iyi olmuyor. Eğer sehpa kullanılacaksa sabitleme kayışı olan televizyonlar tercih edilmeli. Bir de işin sadece televizyonla bitmediğini, yanına uydu alıcısı, DVD player, ses sistemi gibi cihazların, Playstation, Wii, Xbox gibi oyun konsollarının kablolarıyla birlikte eklenebileceğini unutmayın. Hepsini toplayan bir mobilya, görüntü kirliliğini engelleyecektir.

Haberin Devamı

Tasarımcı Raşit Karaaslan
TÜPLÜ DEĞİLSE SEHPA ÖNERMİYORUZ

Bugünün televizyonları oldukça incelmiş durumda. Dolayısıyla bir televizyon ünitesi kulanılması daha mantıklı oluyor. Böylece sadece yüzeyde yer işgal ediyor. Derinlik açısından kullanıcıyı zorlamıyor. Tüplü televizyon olmadığı sürece bir sehpa üzerinde plazma veya dijital ekranlı televizyon kullanılmasını önermiyoruz.

Ünitelerin nasıl kullanılacağı ise mekanın büyüklüğüne ve tabii ki kullanıcının dekorasyon tercihine göre değişiyor. Örneğin büyük bir salonda modern bir dekorasyonun hakimiyetinde televizyon, duvarda büyükçe bir alan kaplayan panele asılabilir. Altında da yere yakın ve derinliği olan bir ünite ile televizyon için gerekli diğer aletlerin konuşlanacağı bir alan yaratılır. Bu, büyük ve bol minderli rahat bir kanepenin veya bir köşe ünitesinin karşısında düşünülebilecek iyi bir çözüm.

Haberin Devamı

DÜZ EKRAN KLASİĞE DAHA ÇOK YAKIŞIYOR

Televizyon ünitesinin tarzı da önemli. Salonunun klasik ya da modern görüntüsünü bozmamalı. Bugünün televizyonları modern görünümleriyle klasik ile çatışıyor gibi görünse de, onları klasik bir üniteye monte ettiğiniz zaman aykırı durmuyorlar. Altlarında ayakları olan veya bir ünite ile bütünleştirilip satılan televizyonlar klasik tarza adapte olamayan, olmakta zorlanan şeyler. Oysa sadece düz bir ekranı, klasik bir ünite içerisinde değerlendirdiğinizde hiç de garip durmadığını göreceksiniz. Bir de televizyonlar genellikle siyah ve gümüş renk oluyor. Klasik dekorasyonda siyahtan vazgeçilmemesi gerektiğini düşünüyorum.

Haberin Devamı

Eğer kullanıcı, tüplü televizyon tercih ediyorsa derinlikleri çok fazla olan üniteler veya sehpalar öneriyoruz. Bazen kapaklı bir dolap da kullanışlı oluyor.

Mimar Galia Arditi
DEKORASYON ÖNERİLERİ

Eğer dekorasyonda modern bir çizgi hakimse lake mobilyalar, arka fonda dokulu bir yüzey ve aydınlatma efektleriyle televizyonun duracağı alanı tasarlıyoruz. Genelde taş dokulu veya asitlenmiş cam veya ayna kapladığımız bir fon duvarı ile gri-beyaz/ vizon renklerin hakim olduğu parlak lake mobilyalara metalik ögeler veya değişik uygulamalarıyla cam-ayna ögeler eşlik ediyor.

Daha klasik bir dekorasyonda mekandaki mevcut parkeye veya ahşap mobilyalara uygun ahşap üniteler ve duvar kağıdı veya patine boya efektlerini uyguladığımız fon duvarlarını tercih ediyoruz. Genelde bu tip önerilerde toprak renklerini deri detaylarla birleştiriyoruz.

Haberin Devamı

Televizyonun görünmesinin istenmediği durumlarda televizyon, antika kapılı bir duvar nişinin içine kamufle edilebilir.

Televizyonun bulunacağı fonda fazla karmaşık desen veya dokulardan kaçınılmalı. Seçilen renklerin evin dekorasyonuyla bütünleştiği bir renk ve malzeme paleti tercih edilmeli.

Ünitede mutlaka CD, DVD için çekmeceler, müzik ve diğer sistemlerin gerektirdiği kablo karmaşasını gizleyecek tasarımlar olmalı. Hoparlör yerleri iyi hesaplanmış olmalı. Ayrıca duvarda bir kütüphane ünitesi de yer alıyorsa televizyon için ortam çok yoğunlaştırmadan sakin ve dingin bir çözüm getirilmeli.

Plazmalar duvara asılacak şekilde kullanılmalı, tüplü televizyonlar ise duvarda bir niş oluşturularak hacmi kaybettirilmeli.

Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!