Umut dolu çantalar

Güncelleme Tarihi:

Umut dolu çantalar
Oluşturulma Tarihi: Nisan 05, 2008 00:00

Bir ay önce, tanınmış 29 kişiye, postayla Coach marka beyaz kanvas bir çanta yollandı. Paketin içinde ayrıca gazlı kalem, pastel boya, kumaş boyası, palet, fırça seti gibi çeşitli malzemeler vardı. Ekteki mektupta şunlar yazıyordu: "Ünlü Amerikan aksesuvar markası Coach, geçtiğimiz yıl Jennifer Lopez, Will Smith, Charlize Theron, Leonarda Di Caprio, Demi Moore, Halle Berry, Jessica Simpson gibi 70 ünlünün tasarladığı çantaların sergilendiği bir organizasyon düzenledi.

Coach’un Türkiye’ye gelişini kutlamak amacıyla benzer bir organizasyonu ülkemizde yapmayı arzulamaktayız. Türkiye’deki sanatçılar ve tasarımcılar tarafından tasarlanacak bu çantalar, Mayıs ayı içinde gerçekleştirilecek bir organizasyonla sergilenecek ve organizasyon öncesinde de internet üzerinden satılacak. Her birinin fiyatı 2500 YTL olacak. Bu satıştan elde edilen tüm gelir, Bizim Lösemili Çocuklar Vakfı’na bağışlanacak. Bu anlamlı projede yer almayı kabul eder misiniz?" Kabul ettiler. Çantalar www.umutdolucantalar.com adresinden bugün satılmaya başladı. 15 mayıs’ta, İstanbul Esma Sultan Yalısı’nda düzenlenecek gecede, hangi çantayı kimin aldığı açıklanacak. Çantalar 16 Mayıs-1 Haziran tarihleri arasında İstinye Park Alışveriş Merkezi’ndeki Coach mağazasında sergilenecek. Ünlülerin elinden çıkan bu çok özel çantaları alıp, lösemili çocukların umudu olmak istiyorsanız bir an önce bilgisayarınızın başına geçmelisiniz.

AÇIK ARTIRMA İLE SATILACAK

Coach’un kampanyasına yurtdışından üç destek geldi. Mandy Moore, Broke Shields ve Coach’un baş tasarımcısı Reed Krakoff Türkiye’de açık artırma ile satılmak üzere birer çanta tasarladı. Moore çantasına, doğduğu yerde ilmin ve bilgeliğin sembolü olarak kabul edilen baykuşu resmetti. Shields, çocuklarıyla birlikte çantanın ön ve arka yüzüne birer prenses yaptı. Krakoff ise çantasını kimselere göstermedi, sürpriz kalmasını istedi. Açık arttırma 5 Nisan’da www.umutdolucantalar.com adresindeki internet sitesinde başlayacak, 15 Mayıs 21.30’da Esma Sultan’da son bulacak. Geceye davetli olarak katılan konuklar, 20.30’la 21.30 arasında online olarak açık arttırmaya katılabilecek.

SİREN ERTAN

Bu hastalığa yakalanmadan önce de Lösemili Çocuklar Vakfı için çalışırdım

Bu çantayı tasarlarken aklımda tek bir şey vardı; lösemi hastası çocuklarımız için iyi gelir getirebilecek bir çanta yaratmak. Bu nedenle birçok kişi için cazip olmasına çalıştım. Ayrıca sırf yardım amaçlı satın alacak kişinin çantayı zevkle kullanabilmesini istedim. Altın-gümüş mat payetler ve Swarovski taşlarla, elde işlenmiş bir çanta yaptık. Eşim 20 yıl önce lösemi geçirmiş ve ilik nakli olmuş. Prof. Dr. Gündüz Gedikoğlu babamın bana öğrettikleri sayesinde lösemi hakkında oldukça bilgi sahibiydim zaten... Ve sonra biliyorsunuz aynı hastalığa ben de yakalandım. Ama rahatsızlığımdan çok daha uzun yıllar öncesinden beri Bizim Lösemili Çocuklar Vakfı-Sosyal Komitesinde yer alıyor ve çalışıyorum.

ECE SÜKAN’DAN VINTAGE HEYBE Çantanın yaşanmışlık hissi taşıması, vintage durması benim için önemliydi. Biraz heybe görüntüsü kazansın, kişisel ve romantik olsun istedim. Fikir oluştuktan sonra Mimar Sinan Üniversitesi desen bölümünden bir öğrenci ile birlikte çalıştık. Böyle bir yardıma vesile olduğum için onur duyuyorum.

TÜLİN ŞAHİN’DEN YAZMALI ÇANTA

Bir günümü Mahmutpaşa’da dükkan dükkan dolaşıp yazma aramaya ayırdım. Esnafı birbirine kattım ama sonunda istediğimi buldum. Tasarımı yaparken hiç zorlanmadım. Danimarka’da moda okuduğum için günlük hayatta giydiğim birçok elbiseyi kendim tasarlıyorum. Çantaların satışından elde edilecek gelirin lösemili çocuklara bağışlanması tüm projeyi anlamlı kılıyor. Sık sık böyle projeler yapılmalı.

ÇANTA TASARLAYAN 29 ÜNLÜ

Ajda Pekkan, Aslı Başar, Bedri Baykam, Belçim Erdoğan, Beyazıt Öztürk, Cemil İpekçi, Cengiz Abazoğlu, Çağla Şikel, Demet Akbağ, Derin Mermerci, Dilek Hanif, Doğa Rutkay ve Şahan Gökbakar, Ebru Şallı, Ece Sükan, Emine Özilhan, Emre Ertürk, Fatih Terim, Gülse Birsel, Hülya Avşar, Hülya Koçyiğit, İsmail Acar, Pınar Altuğ, Roberto Carlos, Sezen Aksu, Siren Ertan, Tan Sağtürk, Tarkan Tevetoğlu, Tülin Şahin, Türkan Sabancı.

EBRU ŞALLI’DAN TUTKU ÇANTASI: Çantayı tasarlarken aşkı, sevgiyi ve tutkuyu düşündüm. Mor bana göre çok asil bir renk ve sarı ile çok iyi kombinleniyor. Kalpli objeler hep ilgimi çekmiştir. Yaptığım işle gurur duyuyorum. Lösemi çok kötü bir hastalık. Hele çocukları yakalaması beni daha da üzüyor.

SEZEN AKSU Genç kızlığımdan beri kendimle dalga geçmek için bunu çizerim

Genç kızlığımdan beri, kendimle dalga geçmek ve insanları eğlendirmek için çizdiğim bir şeydi bu aslında. Bu çizimi gören herkes çok eğlenirdi. Bu proje için ne yapabilirim diye düşününce bunu kullanmak doğru olur gibi geldi. Yoksa burada aslolan ben değilim. Dünya, güzel dudaklı bir sürü kadınla dolu... Kendimi ti’ye almaktı amacım... Madem "umut dolu çantalar" olacaktı bunlar; yaptığım şeyin içinde biraz mizah olsun, insanları gülümsetebileyim istedim. Hayatın içindeki sertlikleri yumuşatmaya gayret ediyorum, bir artı bir eksiyi götürsün istiyorum. Özel hayatımda şu ya da bu şekilde bu hastalıkla mücadele eden çok insanla yollarım kesişti. Hastalık ne olursa olsun, umut ve iyi bir moralin en az tıbbi müdahale kadar önemli olduğuna çok kez tanıklık ettim. Gülümsetmeye çalışmam bundan...

Mona Lisa Burhan hemen satılır

GÜLSE BİRSEL

Bana gelen paketten çıkan boş kanvas çanta ve boyaları görünce "Amanın" dedim! Düşündün, düşündüm, en sonunda desen yapıp çizip boyamaya çok üşendim ve aldım elime fırçayı, mavi bir göz çizdim! Göz iyiydi fakat çantanın sağına doğru kaymıştı! Düzelteyim diye bir burun bir ağız yaptım, daha fena oldu! Saç yapıp çiçekler çizdim, mora boyadım, iyice rezil ettim! Panik içinde yetkilileri arayıp durumu bildirdim: "Çantanızı mahvettim, bana yeni bir tane yollayın!" Yeni çanta gelince lisedeki kumaş boyama derslerini hatırladım. Mona Lisa Burhan, Avrupa Yakası’nın sembollerinden. Hem esprili, hem renkli geldi. Benim kesinlikle alıp kullanmayı isteyeceğim bir çanta olabilirdi. Burhan Altıntop suratının Mona Lisa’nın resmine yerleştirilmiş şekli Avrupa Yakası’nın setinde asılıydı. Bunun renkli fotokopisini çantanın boyutuna göre biraz ortadan, göğüs kısmını keserek, bir nevi "tıknaz"laştırdım! Önce kara kalemle başladım. Benzettiğim yerlerin üzerinden kontür kalemiyle geçtim. Beğenmediğim yerleri kumaş boyasıyla kapatıp, tekrar çizdim. Turuncuyla beyazı karıştırıp yanık bir ten rengi buldum Burhan’a. Kıyafeti ve arkadaki manzarayı orijinale bağlı kalmadan, serbest çalıştım. Mona Burhan çantası hazırdı. Sonuçtan ben de etkilendim inanın. Çantanın hemen satılacağına inanıyorum, hatta bence Coach seri üretime geçmeli! Müşterisi çıkacaktır!

HÜLYA AVŞAR: Ne yalan söyleyeyim, bu çantayı tasarlarken en güzel çanta Zehra ile benim yaptığım olsun ki en çok parayı biz kazandıralım istedik. Zehra bu çantanın ne işe yarayacağını biliyordu ve çok istekliydi. Ortaya çıkan çanta eşantiyon gibi gözükebilir ama eminim çantadaki pozitif enerji sayesinde bir sürü hasta sağlık bulacaktır. Annem farklı bir şekline yakalandı. Herkese acil şifalar.

CENGİZ ABAZOĞLU

Çantayı satın alan kişinin günlük hayatında kullanmasını hayal ettim. Geometrik formlu tasarımımda birkaç tonu bir arada kullanarak çeşitli renkli ayakkabılarıyla daha rahat kombin yapmalarını sağlamak istedim.

DEMET AKBAĞ: Okul yıllarımızın tatlı bir anısı olan kenar süsü geleneğinden yola çıkmakta bir sakınca görmedim. Dikenli teller içinde açan bir çiçek... Umutlu bir rüya. Çantaya makyaj sanatçısı Suzan Kardeş’in ve oğlum Ali’nin eli değdi. 2500 YTL’ye satışa çıkarılacak. Keşke hepsi 1’er milyon dolara satılsa... Lösemili çocuklarımızın tamamını tedavi etsek, hatta bu çantalardan elde edilen gelirle, eğitimlerini de sağlasak...

ÇAĞLA ŞIKEL

Böyle bir amaca yönelik olduğu için bu projeyi kabul ettim. Lösemili çocuklara bir zerre de olsa benim de katkım olacak diye çok büyük heyecan ve mutluluk duyuyorum.

BEDRİ BAYKAM

Hem işlevi, hem de sempatik görünümüyle ağır bir sanat eseri değil, kullanılabilecek bir "pop" nesne istedim. Her yavruya bu konuda maddi manevi destek vermek hepimizin görevi.

FATİH TERİM Ana figür futbol topu

İyi niyetle yola çıkılmış ve toplumsal yarar sağlayan bir projeye destek olmaktan mutluluk duydum. Diğer yandan çevremizdeki herhangi birinin her an yaşayabileceği bu rahatsızlık karşısında dikkat çekmek ve duyarlılık sağlamanın da önemli olduğunu düşündüm. Bizim gibi uygulamalı alanlarda çalışanların tüm yaşamları tasarımla geçer. Çocuklarınızın geleceğini, evinizi, hizmet verdiğiniz spor kulübünün tesislerini, üretim programını ve başarılarını tasarlarsınız. Tabii ki kendi geleceğinizi tasarlarsınız. Yani tasarım sadece üründe değil, hayatın her alanında vardır. Bu çanta için içimden geleni yansıtmaya çalıştım. Bu proje için ana figür olarak futbol topunu kullandım. Aklımdakini yansıtırken en büyük desteği de eşimden aldım. Değerini kim ne isterse, ne kadar faydası olacaksa öyle belirlesin. Hayır hasenatın kıymetini bilen bilir, bilmeyene de anlatılmaz.

BELÇİM ERDOĞAN: Çantam küresel ısınmaya mizahi bir bakış. Yılmaz son aşamada beni rötuş yaparken izledi, beğendiğini söyledi. Bu yaptığımız kumsaldaki bir tane deniz yıldızını kurtarmak sadece. Ben o denizyıldızının denize dönmesinde minicik bir katkım olduğu için çok mutluyum.

EMRE ERTÜRK: Denizatı tekeşli bir hayvan. Ölene kadar eşine sadakat gösteriyor. At nalı ile de çok gizli bir ilişkisi var. Mavi ve eflatun sevginin sonsuz olduğu anlamına geliyor. Bildiğiniz gibi ben çanta tasarımcısıyım. Bu proje için zaten tasarlanmış bir çantayı yeniden tasarladım. Lösemili çocuklara yardım etmek de büyük zevk.

DİLEK HANİF: Renkli, dinamik ve çocuksu bir şeyler yaratmak istedim. İçimden geldiği gibi boyadım. Ama kullandığım desen Paris’te sunduğum son koleksiyonumda da vardı. O desenden yola çıktım, proje için yeniden yorumladım.
Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!