Umudum benden sonra ölecek

Güncelleme Tarihi:

Umudum benden sonra ölecek
Oluşturulma Tarihi: Haziran 27, 2013 00:00

Brezilya Devlet Başkanı Rousseff’in 23 milyar dolarlık altyapı reform planı açıklamasının ardından Kongre de tepki çeken PEC 37 adlı anayasa değişikliğini reddetti. Ancak eylemciler, “Artık çok geç” görüşünde. Nitekim Rio’da yaşayan Sosyalist aktivist Kiko Neto, “Eski Brezilya Devlet Başkanı Lula ve halefi Dilma yola çıktıklarındaki gibi değiller” diyor.

Haberin Devamı

GÖSTERİNİN başlamasına bir saat kaldı. Rio’nun kalburüstü mahallelerinden Botafago’da 31 yaşındaki psikolog, sıkı bir sosyalist ve aktivist olan Kiko Neto’nun evindeyiz. Kiko, “Lula (eski Devlet başkanı Lula da Silva) ve Dilma yola çıktıklarındaki gibi değiller. Sence bir komünist şunları yapar mı? FIFA için milyarlarca dolarlık ihaleler, 25 milyar dolarlık Belomonte Barajı… Buradaki yerlileri yurtlarından zorla çıkarmak. Buna olsa olsa merkez sol diyebilirim. İşbirlikçileri eski tip, bu ülkeyi başından beri parmağında oynatan elitler…” diyor.

Dilma Rousseff, Sao Paolo Üniversitesi’nden eylemcilerle bir araya geldikten sonra açıklama yapıyor. Kiko ve televizyon başındaki annesi, Dilma’nın tutumundan memnun. Fakat konuşmadan sonra yine sokağa fırlıyoruz. Milyonların su gibi aktığı, adını Amazon’un bir kolundan alan Rio Branco Caddesi’ndeyiz. Kiko, “Tuhaf bir durum var. Eylemcilerin hiçbirini tanımıyorum” diyor. Eline telefonu alıp yanımızdan ayrılıyor. Arkadaşlarıyla geri geliyor.

BUNLAR DİKTATÖRLÜK KALINTILARI

/images/100/0x0/55ea7371f018fbb8f880cb90


Ortalık gittikçe kızışıyor. Kiko, “Üzerinizde maske varsa takın” diyor. Meclis’e yaklaştıkça gürültü, tansiyon artıyor. Arada bir ses bombaları patlıyor. Kulakları sağır eden bu gürültü koptukça daha çok kişi ‘Şiddete hayır’ diye bağırıyor. Kiko, “Bence bu şiddet değil. Şiddet başka bir insana zarar vermektir. Kamu malına zarar verme, gürültü çıkarmak değil” diyor. Asker Meclis’i kuşatan kalabalığın arkasını sarıyor, Kiko
devam ediyor, “İşte bunlar diktatörlük kalıntıları. Sokağı temizleyecekler.”

Haberin Devamı

Amanha sera maior!

İki kişiyi gözaltına almak üzere hamle yapıyorlar. Kalabalık bir anda ürkütücü bir gürültüyle polisin etrafını sarıyor. Hükümetin şiddet kullanmama yolunda kesin emri var. Çocuklar da ‘V for Vendetta’ maskelerini bile çıkarmayı kabul etmiyor. Ve polis kısa bir üst araması sonrası serbest bırakmak durumunda kalıyor. Müthiş tezahüratla kalabalığa karışıyorlar tekrar. Meclise varmadan biraz önce en etkileyici eylem başlıyor. Gökdelene çıkan biri karşı gökdelenin duvarında yansıtıcıyla ‘devrim sunumu’ yapıyor. ‘Senatörler dışarı, gay’lere daha çok saygı, PEÇ 37 yasa tasarısına hayır’ gibi siyasi sloganlardan sonra sunum şu cümlelerle tamamlanıyor: Amanha sera maior! Yani yarın daha iyi olacak. Ve son cümle: Umudum benden sonra ölecek....

Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!