Türklerin gezegeni Gazogen

Güncelleme Tarihi:

Türklerin gezegeni Gazogen
Oluşturulma Tarihi: Şubat 11, 2007 00:00

Gazogen.com, 2003’ten beri yayında olan, bir üç boyutlu sohbet ve eğlence platformu. Gazogen’e üye olup kendinize bir karakter oluşturuyor, sitenin diskotek, okul, kumsal gibi farklı bölümlerinde geziyor, diğer üyelerle sohbet edip, yeni arkadaşlar edinebiliyorsunuz. 500 bin üye sayısına ulaşan Gazogen’in kendi para birimi ve gazetesi bile var.

Sitenin yaratıcıları Selçuk Safçı ve Murat Canbaz, sohbet programları ve chat odalarının sunduğu sadece satırlar ve kelimelerden oluşan "chat" ortamını değiştirmek, sohbet edilen kişi sanki yanınızdaymış hissi verecek yeni bir platform kurmak istediler. Gazogen’i internette var olan bir yaşam alanı gibi tasarladılar. Site için, interaktif web projeleri hazırlayan Designs 4 Designs (D4D) şirketinden 20 kişilik bir ekip çalışıyor.

Gazogen, Gazoo adı verilen bir halkın yaşadığı sanal bir gezegen. Siteye üye olurken, sizi en iyi şekilde ifade edecek üç boyutlu bir karakter oluşturuyorsunuz. Sistemin sunduğu onlarca kafa, gövde ve ayağı birleştiriyorsunuz. Karakteriniz hazırsa, artık Gazoo halkı içindeki yerinizi alabilirsiniz.

Siteye giriş yaptığınızda kullanıcı bilgilerinin güncellenebileceği bir bölüm, forum, blog, mesajlaşma alanları ve İzogen adındaki özel sohbet mekanlarıyla karşılaşıyorsunuz. 16 izogenden birine tıklayarak mekana giriyor, diğer Gazoo vatandaşlarıyla karşılaşıyorsunuz. Bu mekandaki objelerle etkileşime geçebiliyor, selamlaşma, oturma, dans etme gibi fonksiyonları kullanarak tipinizi kontrol edebiliyor, bir yandan da diğerleriyle sohbet ediyorsunuz.

Kumsal, diskotek ve konser alanı gezegenin en kalabalık mekanları. Çoğu zaman "izogen dolu" mesajıyla karşılaşıyor ve kapıda kalıyorsunuz. 25 yaş üstü, 14 yaş altı veya sadece kadınlar için hazırlanmış farklı izogenler de var.

Karakterinizi geliştirmek veya yeni bir şeyler denemek için Second Life’taki kadar bol imkanınız yok Gazogen’de. Gezegendeki etkinlikler ve gelişmeler çoğunlukla kullanıcılar tarafından kontrol edilemiyor. Gazogen’de size düşen, sosyalleşmek ve eğlenmek!

2003’TE KEŞFEDİLDİ

Bu sanal gezegenin bir yaradılış öyküsü var: Gazogen, dijital dünyada yüzen, binlerce yıllık keşfedilmemiş bir gezegendi. Dijital Kaşifler, bu gezegeni 2003’te keşfetti. Gazogen adını verdikleri gezegende Gazoo isimli bir halkın yaşadığını gördüler.

Bu gezegende insanlar, robotlar, kovboylar, cadılar, semazenler, sevimli yaratıklar, hatta çizgi roman kahramanları ve sinema karakterleri de var. Hepsinin ortak noktası sohbet etmeyi, dans etmeyi ve eğlenmeyi çok sevmeleri. Murat Canbaz, Dijital Kaşifler’in Türk olduğuna dikkat çekiyor: "Kaşifler Türk olduğu için, Gazogen halkı Türk gelenek ve göreneklerini yakından takip ediyor."

Gazogen, gerçek hayatla paslaşan gündemi, olayları ve etkinlikleriyle hızla sanal bir topluma dönüşme yolunda ilerliyor. Gündemin önemli olayları Gazogen’de de yaşanıyor, hatta özel günler de kutlanıyor. Popüler kişiler hemen bu dünyada yerini alıyor: Atatürk’ün ölüm yıldönümünde Gazogen’deki karakterleriyle saygı duruşuna geçen üyeler, yılbaşı gecesi süslü şapkalarıyla Gazogen’in diskosu Danza’da halay çekip, dansöz oynattı. 23 Nisan’da trampet ve borazanlarla resmi geçit yapıldı. 30 Ağustos’ta gazi karakterlerinin katıldığı törenler düzenlendi. İstanbulpark pistiyle aynı anda Gazopark pisti açılıp, Formula 1 otomobil yarışları yapıldı. Rock müzik festivali Rock N Coke’a alternatif Rock N Gazoz festivali, orijinal festivalle aynı tarihte düzenlendi. Rock’çı Gazoolar günlerce bu sanal festivalde eğlendi.

Hele ramazan ayı Gazogen’de çok renkli geçti. Bir ay boyunca geceleri gezen sanal ramazan davulcusu, mani okuyup, bahşiş topladı. Son dönemin en popüler televizyon karakteri Gaffur (solda) da Gazogen’de yerini almış. Onlarca karakter arasından kendinize çizgili pijamalı Gaffur’u seçip, ona Çakkıdı dansı yaptırabiliyorsunuz. Gezegenin konser mekanı TopRockKaya’da bugünlerde merhum sanatçı Barış Manço anılıyor.

NÜFUSU 500 BİN

Gazogen vatandaşı olabilmek için kayıt yaptırdıktan sonra, sitenin cep telefonu için hazırlanan sembollerinden birini kısa mesaj yoluyla satın almanız gerekiyor. Bunun bedeli dört kısa mesaj/sekiz kontör. Her mesaj atışınızda gezegendeki hesabınıza 50 gümüş veya bir altın gazoz kapağı yükleniyor.

Sitenin şu anda 500 bin üyesi var. Bunun yarısını 15-25 yaş grubundaki öğrenciler oluşturuyor. 2003’te ilk kurulduğunda, site üyelerinin yalnızca yüzde 20’si kadındı. Şu anda bu oran yüzde 35’e yükseldi. Öğrenciler dışında kalan kesimde doktor, avukat ve bankacılarla bilişim sektöründe çalışanlar ağırlıkta.

PARALARI GAZOZ KAPAĞI

Bu gezegende en değerli şey gazoz kapağı. Gazogen’in para birimi gazoz kapaklarının bakır, gümüş ve altın olanları var. Bunları karakterinizin kıyafetini değiştirmek, izogenlere girmek, mesajlaşmak, hediye göndermek ve arkadaşlık teklifinde bulunmak için kullanıyorsunuz. Siteye her girişinizde 10 bakır gazoz kapağınız oluyor. Geçen haftalarda, Gazogen üyeleri ilk kez gerçek hayatta bir araya geldi. Partiye katılan tüm Gazogen’ciler içkilerinin ücretini gazoz kapaklarıyla ödedi. Böylece sanal para birimini gerçek hayata taşıdılar.

İddialı bir görüntüye sahip olmak isterseniz, 10-15 altın gazoz kapağı harcamanız gerekiyor. Üstelik satın aldığınız parçaları sadece bir ay kullanabiliyorsunuz. Sonra karakteriniz ilk baştaki gösterişsiz haline dönüyor.

Sitede ayrıca; aylık beş altın kapak karşılığında fotoğrafınızı yükleyebileceğiniz bir profil sayfası oluşturabiliyor, gezegen içinde çiçek ve hediyeler gönderebiliyorsunuz. Gazogen’in Gazotte adıyla bir de gazetesi var.

MURAT CANBAZ

İlişkileri ikinci hayata taşıdık

"Second Life sitesiyle birlikte sanal topluluklarda ikinci bir hayata sahip olmak, yeni bir internet akımı haline geldi. İnternet günlük hayatımızda bu kadar büyük yer edinmişken, arkadaşlarımızı da sanal dünyadan seçmek pek çoğumuza garip gelmiyor artık. Arkadaş seçmenin ötesinde ilişkilerimizi de orada yaşayabiliyoruz. Üstelik bu ilişkileri fantastik öğelerle süsleme şansımız var. Böylesine cazip bir dünya elbette bir akım yarattı. İkinci hayatlar sanal dünyanın gerçek bir trendi."
Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!