Türkiye'de 12,5 milyon tansiyon hastası var

Güncelleme Tarihi:

Türkiyede 12,5 milyon tansiyon hastası var
Oluşturulma Tarihi: Mart 07, 2001 00:00


Pek çok ölümcül sağlık sorununa yol açan yüksek tansiyondan korunmak için günlük yaşamda bazı önlemler almak gerektiği belirtiliyor. Ege Üniversitesi Tıp Fakültesi Kardiyoloji Anabilim Dalı Öğretim Üyesi Prof. Dr. M. Remzi Önder, yüksek tansiyonun (hipertansiyon) tüm dünyada olduğu gibi Türkiye'de de önemli bir sağlık sorunu olduğunu bildirdi.

Türkiye'de erişkin her beş kişiden birinin tansiyon hastası olduğuna dikkat çeken Önder, "Türkiye nüfusu dikkate alındığında ortalama 12.5 milyon kişinin yüksek tansiyon hastası olduğu ortaya çıkmaktadır" diye konuştu. Önder, yüksek tansiyonun insan ve toplum sağlığını tehdit eden kalp krizi, beyin felci ve böbrek yetmezliği gibi ölümcül sonuçlara yol açan tehlikeli ve yaygın bir hastalık olduğunu vurguladı.

Ancak söz konusu hastalıktan korkulmaması gerektiğini de dile getiren Önder, yüksek tansiyonun yol açtığı bir çok ölümün, erken teşhis ve tedavi ile önlenebildiğine dikkat çekti. Hastaların umutsuzluğa kapılmamasını isteyen Önder, şu önerilerde bulundu:

  • Düzenli olarak tansiyonunuzu ölçün ya da ölçtürün.

  • İlaçlarınızı düzenli olarak kullanın. Tüm tahlillerinizi bir dosyada saklayın ve doktora her gelişinizde yanınızda bulundurun.

  • Sofrada tuzluk kullanmayın, yemekleri mümkün olduğunca az tuzlu pişirin.

  • Fazla kiloluların yüzde 40'ında yüksek tansiyon vardır. Yavaş ve dengeli bir şekilde vücudunuzu hırpalamadan zayıflayın.

  • Yemeklerde sebze, meyvce, yağsız süt ürünleri, haşlama ve ızgara yağsız et (dana eti haftada bir kez), tavuk, balık ve hindi eti, kepekli ekmek, baklagiller yeme alışkanlığınızın esasını oluşturmalıdır. .Fazla yağlı, yumurtalı yiyecekler, pastalar, çikolata, kaymak, krema, hamur tatlıları, yağda kızarmış yemekler, karaciğer, böbrek, beyin, işkembe, yağlı kuruyemişler sakıncalı yiyeceklerdir.

  • Yemeklerde ayçiçeği, mısırözü, soya yağı, zeytinyağı kullanılmalı, hayvani yağlar ve katı yağlar (tereyağı, margarin, kuyruk yağı gibi) tüketilmemelidir.

  • Sigara tansiyon yüksekliğinin damarlar üzerinde yapacağı harabiyeti hızlandırır, bu nedenle bırakılmalıdır.

  • Alkol ve diğer içecekler: Alkol kan basıncını yükseltmektedir. Haftada bir kez bir duble rakı, bir şişe bira, bir kadeh şarap vb. az miktarda alkole izin verilebilmektedir.

  • Tansiyonu yüksek olan bir hasta aşırı kahve, kafeinli nescafe, aşırı demli çay ve fazla miktarda maden suyu içmekten kaçınmalı, bunların yerine açık çay, limonata, taze meyva sularını tercih etmelidir.

  • Egzersiz, kalp ve damarlarınızın daha iyi çalışmasını sağlar. Ayrıca kilo vermenize ve kan yağlarınızı düyürmenize yardımcı olur. Yürüyüş, bisiklete binme ve yüzme sporu yapılabilir.

  • Aşırı üzüntü, sıkıntı, kaygı yüksek tansiyonun ortaya çıkışını kolaylaştırır. Mümkün oludğunca bu durumu yaratan ortamlardan uzak durmalı ve eğer çok stresli bir dönemden geçiyorsanız doktorunuzdan yardım istemelisiniz.

  • Haberle ilgili daha fazlası:

    BAKMADAN GEÇME!